Директорку чернівецької школи здивувало, що міністр освіти Шкарлет повернув в освітній простір учнівську олімпіаду з російської мови

Директорку чернівецької школи здивувало, що міністр освіти Шкарлет повернув в освітній простір учнівську олімпіаду з російської мови

03.05.2022, 14:56
Про це повідомила директорка чернівецької школи Галина Абрам'юк.
 
ПРО МОВУ В ОСВІТІ. Суха статистика і сумна реальність.
 
З вересня 2020 року всі школи мали перейти на викладання українською мовою. Школи з класами з навчанням мовами корінних народів та національних меншин поряд із державною, повинні перейти на викладання українською мовою з вересня 2023 року. Що маємо наразі?
 
1) Згідно з державними статистичними даними у 2020-2021 н.р. в Україні функціонували 874 заклади загальної середньої освіти (державні, комунальні та приватні (ЗЗСО) з класами з навчанням мовами корінних народів та національних меншин поряд із державною.
 
2) Зокрема, 622 школи з класами з навчанням кількома мовами, з них 603 (22 приватні) – з українською та російською мовами (у 19 областях та м. Києві – окрім Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей)
 
3) Крім того, функціонували 203 школи з класами з навчанням тільки однією мовою, з них 55 (35 приватні) – з російською (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Харківська, Херсонська, Чернівецька, Чернігівська, м. Київ).
 
4) Дивним було те, що міністр освіти Сергій Шкарлет повернув в освітній простір учнівську олімпіаду з російської мови.
 
В контексті російсько-української війни, можливо, варто вже припинити навчати дітей "мовою ворога"?
 

Нагадаємо, у квітні голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко в рамках робочого візиту до Києва зустрівся з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом.
 
Воєнні дії змусили чимало українців покинути свої домівки та їхати до безпечніших регіонів. А тому Буковина стала одним із ключових регіонів, здатних продовжувати освітній процес. Школи Чернівецької області наразі працюють у посиленому режимі.
 
У зв’язку з цим голова Чернівецької обласної ради обговорив із Сергієм Шкарлетом питання роботи освітніх закладів обласної комунальної власності в нинішніх реаліях.


Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.   
1