Чому відпочинок на Дністрі може стати популярнішим цьогоріч?

Чому відпочинок на Дністрі може стати популярнішим цьогоріч?

02.06.2023, 11:43

Місця для літнього активного відпочинку в Україні можна розділити на дві великих групи: біля водойм і у Карпатах. Найбільша водойма – Чорне море, зараз потерпає через війну. Тому на його берегах доведеться бути дуже обережним чи взагалі відмовитись від такого рішення. І на берегах найбільшої річки ризику, хоча дещо менше, та все ж і Дніпро не є настільки безпечним. Зовсім інакша ситуація з Дністром.

Річка чимала і протікає областями, у яких немає бойових дій. Крім того, в області, де він є широким і повноводним (Івано-Франківська, Вінницька, Хмельницька, Чернівецька область), вже не один рік приїздять туристи до місцевих “магнітів”, – архітектурних, історичних чи природних принад. Мабуть, найцікавіша з них – Бакота. Хто ще досі не знає, то пояснимо: це велике водосховище на межі Чернівецької та Хмельницької областей. Воно є на місці, де до 1983 року були кілька сіл і містечко Бакота. Тутешніх людей примусово переселили, місцевість затопили водою, що підтримує роботу Дністровської ГЕС.

У наші часи береги водойми щоліта приймають відпочивальників з усієї країни. Сюди приїздять поплавати на суднах чи позасмагати, порибалити чи влаштувати пишний пікнік. Та цим не обмежуються, бо неподалік є інші туристичні магніти:

  1. Виноробня;
  2. Мистецька резиденція;
  3. Камянець-Поділський;
  4. Каньйон;
  5. Хотинська фортеця.

Відтак, слід планувати поїздку хоча б на два дні. І важливо, щоб власним транспортом, - громадським дістатись до самої водойми неможливо, ба більше – під’їзні дороги подекуди ґрунтові, краще їхати ними з впевненістю в можливостях автівки. Кілька слів про ближніх і дальніх “сусідів” Бакоти.

Винарня Богдана Палія

Чисте повітря, схили водосховища з чудовим краєвидом і приємне затишне місце – ідеально для гедоністів, любителів затишку і вина. Хочете фотосесію на винограднику чи за столом, - то вам сюди. На згадку можна придбати шляхетний напій. Знайти її можна доїхавши до села Стара Ушиця, звідки рухатись у напрямку оглядового майданчика і паркінгу скельного монастиря (територія національного природного парку «Подільські Товтри»). Від нього можна дорогою дійти до виноробні за 15-20 хв дорогою.

Арт-резиденція

Творчі особистості на лоні природи мають справжнє джерело натхнення. Для зручності творчих пошуків та нових знайомств. «Бакота хаб» - це хата у селі Гораївка, де можна як відпочити, так і здобути цікавий волонтерський, дауншифтерський досвід. Щоправда, це берег Дністра, та до водосховища досить близько. Дістатись до Гораївки можна також через Стару Ушицю, - обидва села сполучає одна дорога.

Кам’янець-Подільський

Більшість туристів, що їдуть до Бакоти, рухаються через місто відоме помпезним замком. Та це обов’язково для відвідання “лінивим” туристам чи дітлахам.

Річка і каньйон

А любителі екстриму можуть спробувати роуп-джампінг з найвищого мосту в Україні, скелелазіння, сплави на човнах або палеотур. Це все завдяки річці Смотрич, та її скелястим берегам. Вони утворили один з найбільших каньйонів Європи. Спеціальний транспорт і спорядження надають у Кам’янці-Подільському, де є для таких потреб працює туристичний інформаційний центр.

Хотин

Ще одне місто, відоме завдяки фортеці. Вона також на березі Дністра, щоправда на іншому. Тому для відвідання потрібно їдучи мостом, з якого видно ще два мости. Та це не все! Під ними річка Жванчик впадає у Дністер. Неподалік цього місця є руїни середньовічного Жванецького замку та фортифікації часів Другої світової війни. Туристичний маршрут Кам’янець-Подільский-Хотин займе декілька годин, але це відвідання кількох замків, мальовничі річкові краєвиди та нові знання про історію України.

Джерело: https://vinbazar.com/journal/vidpochinok/chomu-vidpochinok-na-dnistri-moje-stati-populyarnishim-tsiogorich

 

 


Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1