Чернівчани Олег Любківський та Євгенія Лопата розповіли швейцарському виданню про війну в Україні

Чернівчани Олег Любківський та Євгенія Лопата розповіли швейцарському виданню про війну в Україні

25.03.2022, 21:50

 Війна з Росією стрясає Україну. Німецька газета поспілкувалася з п'ятьма українськими митцями та діячами культури, щоб розібратися з поточною ситуацію.  

До інтерв'ю, зокрема, запросили двох чернівчан - культурну менеджерку Євгенію Лопату та художника Олега Любківського. 

Директорка фестивалю Meridian Czernowitz Євгенія Лопата розповіла, що бувають відносно спокійні дні, коли вона може писати статті для закордонних видань, в яких розповідає правду про ситуацію в Україні, а також допомагати у центрах для біженців. Але трапляються також  дні і особливо ночі, в які доводиться перелякано шукати порятунку у бомбосховищі.  Найважче для неї – це спілкуватися з біженцями, які зараз живуть у неї вдома. У цей тривожний час Євгенія залишається у рідному місті Чернівці, щоб допомагати біженцям зі Сходу і Центральної України, а також з транспортом для постачання допомоги з Румунії.  За словами Євгенії, Україна - лише перший етап у загарбницьких планах  Путіна у тій війні, яку він розпочав.  Через війну і борги довелося закрити  Літературний центр Пауля Целана, зупинити реалізацію усіх мистецьких проектів. 2022 року Фестиваль Meridian Czernowitz  мав відбутися за державні кошти, але зараз вони використовуються для фінансування армії. І видавництво теж потерпає від спаду на книжковому ринку, який невідомо  як довго триватиме. Водночас з російською агресією  2014 року в Україні багато чого змінилося, відбулися значні соціокультурні зміни. Зокрема чимало письменників втілили отриманий за цей період досвід у літературні твори про війну.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почесний громадянин Чернівців, художник Олег Любківський звернувся до швейцарських колег гучно заявити про підтримку України у війні з російським агресором

Знаковий український художник Олег Любківський розповів, що поки у Чернівцях відносно спокійно, він намагається витрачати цей час для творчості. Щоправда працювати доводиться переважно вдома, позаяк у його художній майстерні під дахом старого будинку на п'ятому поверсі надто холодно. Якби не війна, то до жовтня 2022 року митець планував завершити роботу над новим масштабним проєктом під назвою "Земля обітована" та презентувати його у Львові та Чернівцях.  Наразі художник завершив п'ять ескізів картини.

Щодо війти, то тут український художник з Чернівців переконаний, що тепер доля Європи повністю залежить від мужніх чоловіків з України, які борються з усіх сил, протистоять російському «звіру». Ця війна показує, кому у Європі життя, культура і людські цінності значно важливіші за мільярдні доходи. На його думку, мистецька еліта Швейцарії теж повинна гучно заявити про свою підтримку  України, а також виступити на захист миру  в Європі. Кожен голос є внеском у перемогу України над російським агресором, внеском у власне майбутнє, майбутнє дітей, а також внеском у збереження нашої спільної культури. Зло не має права на існування: людина була народженя для співу муз, а не для залпів смертоносних гармат. Культура завжди перемагає зло – переможе вона і цього разу!

У публікації використано фотографію картини Олега Любківського під назвою ОКЮМОРОН (2021) - майже випадкове мистецьке передбачення, що без коментарів саме за себе говорить про сьогоднішній день.


 
ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? 

На зображенні може бути: 1 особа та текст «Ukrainische Kulturschaffende melden sich zu Wort Judith Schifferle, Sabine Knosala Krieg mit Russland erschüttert die Ukraine. eProgrammZeitung mZeitung ukrainischen schaffenden, Kriegsgebiet wohnhaft Region Basel nachgefragt, der aktuellen Situation umgehen. gebaren 1943, Übersetzer, Kinw, Mark euchge gefoltert Satne Be Fatalisten. Wahrscheinlich Agnl2822 12»

На зображенні може бути: 1 особа та текст

На зображенні може бути: 1 особа та текст «Oleg Ljubkiwskij Noch ist es ruhig in Czernowitz, und ich ar- beite SO viel wie möglich τu Hause. In meinem Atelier unter dem Dach im fünften Stock ist es Oleg Ljubkiwskij, geboren 1950, Maler und Grafker, Czemonitz. -Gelobtes Lando 2022, Ljubkiwskij 13 2022 PregrammZeitung»

На зображенні може бути: їжа та текст

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: 1 особа та текст

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: 1 особа та текст

На зображенні може бути: текст

 

1