'Спецдозвіл для Брусниці': Бойко з облради зробив неможливе, у вірогідність чого мало хто вірив

"Спецдозвіл для Брусниці": Бойко з облради зробив неможливе, у вірогідність чого мало хто вірив

10.07.2023, 22:37

Державна служба геології та надр України видала наказ про надання спеціальних дозволів на користування надрами Чернівецькому обласному комунальному підприємству "Бальнеологічний санаторій "Брусниця". Санаторій, за зверненням Чернівецької обласної ради, отримав спецдозвіл на двадцять років.

Про це повідомляє голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко.

За словами Олексія Бойка,  через два-три місяці до санаторію зможуть завітати перші відвідувачі, що потребують реабілітаційних послуг.

"Для області та команди обласної ради це непересічна новина. Це результат нашої півторарічної роботи. Це непроста процедура, кропітка робота, в позитивний результат якої мало хто вірив. Проте комунальний заклад став одним із трьох-чотирьох, які потрапили під нове законодавство, і нам вдалося в законний спосіб отримати дозвіл.  Сьогодні голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах виписав наказ про отримання спецдозволу. Надалі плануємо виконувати всі дії, щоб розвивати реабілітацію в області так, як воно повинно бути", - зазначає Олексій Бойко.

Спецдозвіл облрада отримала без залучення державних коштів.

«Ми розпочали працювати над цим наступного дня після того, як Верховний Суд ухвалив рішення про скасування дії спеціального договору. Було докладено чимало зусиль і тепер маємо позитивний результат. Дякую за конструктивну співпрацю голові Державної служби геології та надр України Романові Опімаху», – зазначив голова обласної ради Олексій Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Брусницькому санаторії без спецдозволу на користування надрами немає що продавати, бо землі – громади, а з приміщень – лише кілька нікому непотрібних і занедбаних, - голова Чернівецької обласної ради

 У «Перлину гір», з якою не знають зараз, що робити, "вкачали" 33 мільйона, а "Брусницю" навіть не акредитували

"Заробили майже 100 тис. грн за місяць роботи": у Бойка натякнули, що Мунтян штучно доводив санаторій "Брусниця" до банкрутства, щоб продати

 Депутати Чернівецької обласної ради відкрили для себе Америку, що цілющу воду "Брусниці" продають за безцінь

Маковецька і голови комісій обласної ради відвідають санаторій «Брусниця» для розмови з колективом у присутності журналістів

 Поділ земель санаторію та призупинення дії ліцензії на видобуток мінеральної води: депутат облради Світлана Фочук продовжує відкопувати яму, де в питанні «Брусниці» "собака зарита"

Депутат облради Світлана Фочук про те, «де собака зарита» у подіях навколо санаторію «Брусниця»

 Нагадаємо, 9 вересня 2021 року Верховний Суд України виніс ухвалу, у якій постановив припинити право на користування надрами шляхом анулювання дії спецдозволу, наданого Чернівецькому обласному комунальному підприємству "Бальнеологічний санаторій "Брусниця".

Увесь цей час і аж до сьогодні - до моменту отримання нової ліцензії - обласна рада забезпечувала юридичне існування обласного комунального підприємства "Бальнеологічний санаторій "Брусниця" та роботу 14 його працівників, щоби мати підстави для отримання ліцензії безкоштовно. 

Тепер справедливість відновлено і триває робота над тим, аби у санаторії можна було надавати реабілітаційні послуги. 

Наразі з обласною радою також судиться місцева громада щодо поновлення права власності на землю, на якій розташовано санаторій. Однак ця обставниа не стане на заваді для відновлення його роботи. Незалежно від того, яке рішення ухвалить суд. У Чернівецькій обалсній раді вважають, що відмовитися від права власності на земельну ділянку на користь громади у позасудовий спосіб юридично некоректно. Оскільки в судовій практиці існують різні рішення, винесенні в аналогічних спорах. Для уникнення різнотлумачень у майбутньому, краще це питання вирішити пройшовши судову процедуру.   

Голова обласної ради вважає, що на місці закладу потрібно збудувати нове приміщення, адже нинішнє не відповідає сучасним вимогам.

«Потрібно виготовити новий проєкт, знайти фінансування, побудувати санаторій та надавати нормальні послуги. Але на це потрібно багато часу й коштів. Тому сьогодні ми знайшли інший спосіб, про який поки не можу говорити, але він приємно здивує всіх», – каже Олексій Бойко.

У перспективі санаторій «Брусниця» планують приєднати юридично до діагностичного центру або госпіталю ветеранів війни, аби законтрактувати послуги з НСЗУ. Відтак для частини майбутніх пацієнтів, які будуть законтрактовані на цю послугу, вона буде безкоштовною. Решта охочих пройти оздоровлення в санаторії, хто не підпадатиме під дію контракту НСЗУ, зможуть офіційно оплатити послугу через термінал і отримати її у повному обзязі.  

Частково використано матеріали molbuk.ua, Шпальта, пресслужби Чернівецької обласної ради. 

1