Депутат облради Світлана Фочук про те, «де собака зарита» у подіях навколо санаторію «Брусниця»

Депутат облради Світлана Фочук про те, «де собака зарита» у подіях навколо санаторію «Брусниця»

06.02.2020, 11:10

Як депутат обласної ради, що стоїть на сторожі інтересів громади, яка мене обирала, мушу висловитися з приводу подій навколо санаторію «Брусниця». Ділюся своїми думками щодо того, де тут «собака зарита». 

Від жовтня триває перешкоджання тому, щоби громада краю отримувала надходження від внутрішніх інвестицій. Адже у жовтні НАБУ застопорило рішення Чернівецької облради, яким санаторій «Брусниця» передавався в оренду інвестору, який узяв на себе зобов’язання сплачувати близько 100 тис. грн за оренду щомісячно, вкладати близько 4,5 млн грн у розвиток підприємства щорічно, зберегти профіль підприємства і забезпечити пільгове санаторне лікування учасників війни на Сході і членів їхніх сімей. Жодним чином не збираюся торкатися розслідування, хочу лише наголосити на загальновідомих фактах, інформація про які перебуває у відкритому доступі. 

  1. Це єдиний в області (на відміну від Львівщини, Закарпаття, Івано-Франківщини чи Тернопільщини) місцевий санаторій, який міг би забезпечувати потребу в лікуванні і реабілітації місцевих мешканців, у тому числі – незаможних категорій населення. Тому його відродження є важливим завданням місцевої влади.

  2. «Брусниця» тривалий час перебувала під загрозою закриття, оскільки потребує значних капіталовкладень для подальшого функціонування. Заклад досі працює завдяки тому, що керівництво облради шукає можливості його підтримки і тривали пошуки інвестора. 

  3. Переважна більшість представників пільгової категорії населення, які отримували путівки в «Брусницю» від органів соцзахисту, не використовували цю можливість, оскільки умов для перебування в цьому санаторії фактично немає. Тобто вони навіть могли прибути туди і бути якийсь короткий час, але потім відмовлялися і не використовували своє право на лікування.

  4. Проект рішення про інвестиційні умови та передачі цілісного майнового комплексу в оренду був розміщений у відкритому доступі на сайті обласної ради ще з минулого скликання – від 2015 року. Тривалі і безрезультатні пошуки інвесторів (майже 5 років) і плачевний стан санаторію спонукали доповнити цей проект рішення і змінити умови навантаження інвестора пільговими вимогами – для АТОвців та їхніх сімей. 

  5. Процедура процесу передачі цілісного майнового комплексу у повному обсязі відбулася з дотриманням чинного законодавства і для прийняття рішення були проведені десятки засідань комісій різних рівнів і структур: 

  1. Був прозоро проведений конкурс на підбір оцінювача цілісного майнового комплексу, що підтверджується документами. 

  2. Оцінку майна, здійснену оцінювачем, конкурсна комісія затверджувала відповідно до процедури. І оцінений об’єкт був прозоро виставлений на конкурс. 

  3. Рішення конкурсних комісій приймалися і всі інші процедури відбувалися під відеонаглядом, як і передбачено, а оголошення про це подані у ЗМІ.

  4. Комісія затвердила учасника конкурсу та його пропозицію, які були дані відповідно до оприлюдненої пропозиції сесії облради і конкурсної комісії, бажаючий взяти участь в конкурсі був затверджений. 

  5. Після затвердження конкурсної комісії пропозиція була направлена на розгляд профільної комісії облради – постійної комісії з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області,  яка прийняла своє рішення і повернула сесії на остаточне затвердження.  

  6. Останнє (але ще не остаточне!) рішення було розглянуте на облраді на трьох пленарних засіданнях з різними поправками, з дотриманням усієї процедури. 

  1. Жоден (жоден!) з інших охочих претендентів на орендування санаторію «Брусниця» за 5 років не виявив готовності прийняти умови обласної ради. Бо з таким соціальним навантаженням, яке виставила облрада, тут узагалі не йдеться про швидкі прибутки – тут йдеться про соціальну місію, про соціальний бізнес (знаю, що дуже небагатьом буковинцям відоме таке поняття). 

  2. У день, коли облрада приймала рішення про передачу санаторію в оренду, Брусницька сільська рада приймала рішення про поділ земель цього комунального підприємства, не маючи на це жодних прав! 

Я перечислила факти, які можна легко перевірити – звертаюся до громадськості і журналістів з закликом робити це, а не просто приймати мої слова на віру. 

А тепер кілька моїх особистих міркувань. 

Це було одне із найуспішніших рішень за цю каденцію, якого давно очікували люди. Місцевий інвестор має усі можливості виконати умови, виставлені народними обранцями від імені і в інтересах громади, і ми як облрада забезпечили усі юридичні нюанси, аби він дотримався взятих на себе зобов’язань. 

Наші вимоги – 4,5 млн грн щорічно, це відкрита і прозора вимога облради, і саме ця сума (180-200 тис. доларів залежно від курсу) дивним чином фігурує у матеріалах НАБУ про нібито «хабар» голові облради. 

Область втратила вже 4,5 млн грн вкладень 2019 року у відновлення санаторію, до 100 тис. грн щомісячно починаючи від жовтня за його оренду, втратила робочі місця для працівників санаторію, та і сам санаторій втрачає – хіба що станеться якесь диво і правоохоронці визнають відсутність здорового глузду у своїх діях. Варто вказати, що ці втрати співмірні з вартістю ремонту відкритого нещодавно лікарняного відділення. Зупинка надходження інвестицій – відсутність ремонту в одному відділенні. 

Щовихідних усе більше наших земляків їдуть до сусідньої Румунії «на води» і залишають там свої гроші (я сама часто їду!). Ті гроші, які могли би  залишатися не просто в Україні, а в нашій області і розвивати наш край, нашу рекреаційну структуру, забезпечувати нашим людям робочі місця і зарплати. 

Цілком зрозуміло, що не всім до вподоби таке рішення. Звісно, що інвестор мав конкурентів – але відповідально заявляю, що це не були інвестори. Жоден конкурент не погоджувався на умови обласної ради, які ми виставляли в інтересах громади.

Хочу нагадати, що Президент України закликає високопосадовців ставати «няньками для інвестора». У Чернівцях же створюються умови, щоби інвестора гнали поганою мітлою? Точка зору залежить від «точки сидіння»?

Як депутатка і як громадянка, нічого не зрозуміла зі змонтованих уривків відео з записів НАБУ, з нього неможливо зробити об’єктивні висновки, що відбувалося насправді. Голос, схожий на голос голови облради, підтвердив співрозмовникові умови конкурсної пропозиції: що підприємство повинно мати відповідний статутний капітал (від 180 тис. доларів і вище) і ще деталі.

За моєю інформацією, що обшуки проводилися і в голови облради вдома – хотілось би бачити відео і цих безрезультатних обшуків, які проводилися наступного ранку після прихованого записування в інвестора увечері. Чи допускається говорити про «неправомірну вигоду», яку так ретельно шукали і не знайшли? 

На жаль, в Україні за скандальними викриттями зазвичай стоїть боротьба не за справедливість, а за чиїсь інтереси. І ще більше шкода, що зазвичай чиїсь персональні інтереси не збігаються з інтересами громади. 

Дивна складається ситуація в Україні. Одних собак продають, інших на когось навішують, а третіх взагалі заривають… 

Світлана ФОЧУК, депутат Чернівецької облради

1