'Близько 50 грн за квадратний метр':  Чернівці очолили список міст, де тепло подорожчало найбільше

"Близько 50 грн за квадратний метр": Чернівці очолили список міст, де тепло подорожчало найбільше

13.07.2021, 17:20

Українцям варто готуватися до нових тарифів на опалення та гарячу воду, які багато в чому залежатимуть від регіону проживання. Такий прогноз озвучив голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Джерело: УНІАН

"Нас очікує в найближчий опалювальний сезон зростання вартості послуг теплокомуненерго", - зазначив експерт.

Де зростуть тарифи найбільше:

  • Чернівці - 75%;
  • Тернопіль - 70%;
  • Старокостянтинів - 63%
  • Одеса - 56%;
  • Кременчук - 53%;
  • Київ - 40%;
  • Полтава - 36%;

"Вже на сьогодні підняли вартість власних послуг теплокомуненерго у Чернівцях, це 75% зростання вартості постачання теплоносіїв та гарячої води. Київ вже оголосив про зростання вартості послуг КП "Київтеплоенерго", а це приблизно 80% киян отримають нові платіжки, які будуть вище попередніх на 40%", - додав Попенко.

"Всі ці цифри в містах будуть приблизно однакові. Тобто нас з вами чекатиме зростання вартості на послуги теплокомуненерго приблизно 40, 50 і 60%", - сказав він.

Попенко зазначив, що така різниця у вартості залежатиме від того, чи змінювався тариф тепловиків останнім часом. Наприклад, у місті Чернівці буде настільки значне зростання тарифів, оскільки довгий час тариф штучно занижувався.

"Все це призведе до того, що чернівчани платитимуть близько 50 грн за квадратний метр", - пояснив голова Союзу споживачів.

Експерт зазначив, що на таке істотне подорожчання по всій країні вплинуло кілька факторів. Зокрема, скасування дії спеціальних зобов'язань на ринку газу, яке дозволяло ТКЕ купувати газ за пільговою ціною, а також високі ринкові ціни на газ, за якими тепловики змушені купувати блакитне паливо.

"Більшість теплокомуненерго затверджували свої тарифи, коли ціна на газ була 5-5, 5 гривень. На сьогодні "Нафтогаз" запропонував тепловикам газ по 7,42 гривні, тобто зростання практично на 50%. Це основне, що вплинуло на вартість газу, а також умови поставки, що змушує робити стовідсоткову передоплату", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Чернівцігазі" вже готуються урвати черговий ласий шматок: чернівчан чекає додатковий газовий тариф за обслуговування внутрішньобудинкових мереж (ОНОВЛЕНО)

 - В усіх маленьких містечках влада сама встановлює тарифи. А державного Регулятора цікавлять великі підприємства ТКЕ, адже там обертаються великі кошти. Всі приховують той факт, що зарплата працівників цього державного органу фінансується за рахунок тарифу на теплопостачання і водопостачання. Тобто кожен громадянин, який оплачує кубометр води або гігакалорію тепла, оплачує також і зарплату фахівців НКРЕКП. Взамін вони «дорегулювалися»... Про це у коментарі Главком розповів Ярослав Рабошук, директор аналітичного центру Асоціації міст України.

- Ми зацікавлені в тому, щоб не лише забрали повноваження в НКРЕКП регулювати діяльність підприємств ТКЕ, а щоб правоохоронні органи ще й зайнялися розслідуванням їхньої діяльності і відповіли на питання: чому їх регулювання призвело до таких колосальних збитків комунальних підприємств?  

Органи місцевого самоврядування розпочнуть встановлювати тарифи, які покриватимуть собівартість виробництва послуг. Потрібно буде домовлятися з населенням про ціну цих послуг, адже потрібно враховувати платоспроможність українців. Можливо, багаті міста з місцевих бюджетів зможуть дотувати частину тарифів. Якщо ні, то за все заплатить населення.  У кожному місті буде по-своєму. Наприклад у Чернівцях у тарифах на теплопостачання була закладена ціна газу 4 грн за куб, а тепер ціна буде понад 7 грн. Зрозуміло, що про зростання тарифів у Чернівцях на 20% не може бути й мови. У когось раніше була закладена ціна 7 грн за куб м, тоді для них буде підвищення лише на 20%, тільки за рахунок того, що зріс тариф на розподіл газу. У багатьох виробників тепла був закладений тариф на розподіл газу – 0,9 грн за куб, а стало 2 грн, а то й 2,4 грн – в залежності від міста. 

Фото: Укрінформ  

1