У 'Чернівцігазі' вже готуються урвати черговий ласий шматок: чернівчан чекає додатковий газовий тариф за обслуговування внутрішньобудинкових мереж (ОНОВЛЕНО)

У "Чернівцігазі" вже готуються урвати черговий ласий шматок: чернівчан чекає додатковий газовий тариф за обслуговування внутрішньобудинкових мереж (ОНОВЛЕНО)

12.07.2021, 17:16

Співвласників багатоквартирних будинків змусять укласти договір технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. І за це буде окрема оплата.

Остаточних термінів, коли нова послуга почне діяти і коли за неї потрібно буде сплачувати, ще немає.  НКРЕКП ще розробляє зразок типового договору і кошторис, для того, щоби була можливість виставляти рахунки, а профільне міністерство – порядок їх обслуговування. Зараз ці документи – на стадії розробки.   Але  в "Чернівцігазі" вже готуються урвати черговий ласий шматок з кишень буковинців. 

До слова, про НКРЕКП, яка з Києва буде вирішувати наскільки глибоко газівники на місцях зможуть залізти до кишень чернівчан. Як запевняє Ярослав Рабошук, директор аналітичного центру Асоціації міст України, "всі приховують той факт, що зарплата працівників цього державного органу фінансується за рахунок тарифу на теплопостачання і водопостачання. Тобто кожен громадянин, який оплачує кубометр води або гігакалорію тепла, оплачує також і зарплату фахівців НКРЕКП. Взамін вони «дорегулювалися»...

Ми зацікавлені в тому, щоб не лише забрали повноваження в НКРЕКП регулювати діяльність підприємств ТКЕ, а щоб правоохоронні органи ще й зайнялися розслідуванням їхньої діяльності і відповіли на питання: чому їх регулювання призвело до таких колосальних збитків комунальних підприємств?" (Кінець цитати). Невідомо, які схеми діють в НКРЕКП, коли її члени "вирішують" газові питання. 

 Формально укладати договір можна з "Чернівцігазом" або будь-якою фірмою, яка має дозвіл на виконання таких робіт. Повноваження на укладання договору співвласники можуть надати управителю, ОСББ або вибрати відповідальну особу на зборах.

Водночас, якщо ні ОСББ, ні управлінські компанії договори на обслуговування внутрішніх газових мереж не укладуть, то роботи автоматично здійснюватиме "Чернівцігаз", який виставлятиме рахунки мешканцям.

Аналітики газового ринку вже зараз переконані, що позбутися нав'язливого сервісу від "Чернівцігазу" буде складно ще з однієї причини. Перш ніж укласти договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж з будь-якою фірмою,  яка має дозвіл на виконання таких робіт, потрібно буле в "Чернівцігазі" оформити акт розмежування, у якому вказується межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, а також технічні особливості газової мережі будинку. І лише після цього можна визначитися із надавачем послуг і кошторисом. А розмежувати щось з "Чернівцігазом", як показує досвід, доволі складно. 

Розмір тарифу наразі не називають, бо суми залежать від стану газових мереж у будинку. Тариф для кожного будинку буде індивідуальним.

 Попри те, що ні круглого столу з газівниками за участі голів ОСББ, керівників управлінських компаній, щоби роз’яснити усі питання щодо змін, ще не відбулося, ні документи до кінця не готові, у найближчих платіжках на розподіл газу від "Чернівцігазу" та в особистих кабінетах буде інформація про цей тариф. 

 За матеріалами molbuk.ua та   https://glavcom.ua/ 

1