Атаманюк заперечила, що здирництво за діагностику і лікування в медзакладах області носить системний характер і закликала буковинців не мовчати і скаржитися

Атаманюк заперечила, що здирництво за діагностику і лікування в медзакладах області носить системний характер і закликала буковинців не мовчати і скаржитися

13.07.2023, 10:34

У Чернівцях відбулася пресконференція начальника Чернівецької обласної військової адміністрації Руслана Запаранюка, присвячена першому року діяльності на посаді голови ОВА.

Руслан Запаранюк та його заступники розповіли про ситуацію з корупцією в медзакладах, будівництвом доріг та залученням сотень мільйонів гривень від міжнародних спонсорів.

Журналіст BukNews попросив прокоментувати гучні звинувачення на адресу деяких медичних закладів області, які прозвучали з вуст голови НСЗУ Наталії Гусак про корупцію в комунальних закладах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кошти НСЗУ не доходять до буковинців, з яких медичні князьки продовжують здирати гроші за діагностику та лікування, - Гусак

Бойко доручив поінформувати буковинців про безкоштовні медичні послуги, які їм належать в обласних медичних закладах

Голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк пояснив, що процес отримання безкоштовних медичних послуг мали би контролювати головні лікарі кожного медичного закладу.

- Я уявляю цей процес десь так: є погана звичка лікарів. Для того, щоби пришвидшити якісь процедури, вони роблять таке благо для пацієнтів. Мовляв, дивіться, вам треба почекати в черзі, але це буде безкоштовно. Є також платний варіант, але без черги. Десь так, мені здається, відбувається в лікарнях, - зауважив Запаранюк.

Перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк також розповіла, що за останні 12 місяців область отримала як гуманітарну допомогу медикаменти на 482 млн гривень. Їх передали закладам первинного та вторинного рівня.

«Наші громадяни мають право звернутися до свого сімейного лікаря із запитом на безоплатне отримання тих препаратів, які їм необхідні».

«Я завжди закликаю громадян повідомляти нас, якщо в закладі вимагають кошти за певні препарати чи послуги: де, коли та в якому закладі вимагали оплату послуг чи медичних препаратів. Щоб ми проводили необхідну перевірку», — зазначає Атаманюк.

За словами заступниці голови ОВА, за корупцію в медзакладах першочергово відповідає керівник закладу.

«Це насправді не системна проблема в усіх закладах. Але там, де люди подають скарги, ми проводимо перевірки», — каже перша заступниця.

Посадовиця ОВА також повідомила, що ознайомилася з роботою та відвідала особисто вже понад 80 медичних закладів області. І перше, що вона робить потрапивши туди з візитом, перевіряє, чи вивішано біля аптек перелік медикаментів, які можна отримати безкоштовно. 

Стосовно згаданих у виступі голови НСЗУ Наталії Гусак скарг на стягування з пацієнтів плати за вже оплачені державою медичні послуги провели перевірку. Зокрема, це стосувалося ситуації із проходженням пацієнткою КТ у Вижницькій лікарні. За словами Альони Атаманюк, насправді КТ, вартість якого становить понад 3 тисячі гривень,  пацієнтка прошйла безкоштовно. Прикра ситуація з оплатою виникла через потребу провести додаткове обстеження.  

Частково використано матеріали https://shpalta.media/, БукІнфо

Фото Ігоря Константинюка

1