Звернення громадськості Чернівецької області з вимогою припинити дискримінацію української державної мови в Україні

Звернення громадськості Чернівецької області з вимогою припинити дискримінацію української державної мови в Україні

14.07.2012, 16:43
 

 

 Президентові України Віктору Януковичу Голові Верховної ради України Володимиру Литвину Прем’єр-міністру України Миколі Азарову До депутатів місцевих рад Чернівецької області До всіх громадян України

 Звернення громадськості Чернівецької області з вимогою припинити дискримінацію української державної мови в Україні від 11 липня 2012 року

Ми, представники громадських організацій, наукових та творчих кіл Чернівецької області, висловлюємо свою стурбованість з приводу прийняття у другому читанні Верховною Радою законопроекту «Про мовну політику в Україні».

Мовна політика української держави потребує належного законодавчого врегулювання, оскільки досі залишається чинним ще закон «Про мови в Українській РСР» 1989 року. Однак провокаційний законопроект, внесений двома антиукраїнськими депутатами Колісніченком та Ківаловим, замість того щоб впорядкувати використання державної мови та мов етнічних громад в публічній сфері, збурив українське суспільство та спричинив політичну кризу в парламенті.

Законопроект майже не містить норм, які конкретизують конституційне положення про державний статус української мови, натомість він дозволяє використовувати регіональну мову замість державної (а не паралельно з нею) органам державної влади і органам місцевого самоврядування, державним підприємствам, установам та організаціям.

Окрім цього, попри голослівні твердження розробників законопроекту про рівні мовні права усіх громадян України, він впроваджує функціональну нерівність мов, надаючи виразну перевагу російській мові та майже повністю ігноруючи потреби мов, яким загрожує зникнення внаслідок малої кількості носіїв.

В разі прийняття законопроекту він вимагатиме величезних додаткових видатків з державного та місцевих бюджетів (за оцінками фахівців Міністерства фінансів України видатки на його виконання становитимуть від 12 до 17 мільярдів гривень на рік).

Зважаючи на антиконституційний і суперечний Регламентові Верховної Ради України спосіб прийняття законопроекту «Про мовну політику в Україні», а також враховуючи те, що він суперечить цілій низці статей Конституції України та вносить розкол в українське суспільство ми вимагаємо від керівництва держави та органів місцевого самоврядування рішучих дій на захист Конституції України та консолідації української держави.

Ми закликаємо голову Верховної Ради України Володимира Литвина опротестувати та не підписувати цього законопроекту!

Ми закликаємо Президента України Віктора Януковича виконати свій головний обов’язок - бути гарантом Конституції України - та накласти вето на цей законопроект!

Ми закликаємо Кабінет Міністрів України негайно підготувати та внести до Верховної ради України після проведення широкого громадського обговорення новий законопроект «Про мовну політику» з врахуванням вимог Конституції України, рішення Конституційного суду від 14 грудня 1999 року (справа про застосування української мови) та міжнародного законодавства!

Ми закликаємо депутатів місцевих рад Чернівецької області надіслати свої депутатські звернення до органів влади України, в яких висловити рішучий протест проти прийняття законопроекту «Про мовну політику в Україні»!

Звертаємося до представників етнічних меншин з закликом не піддаватись на політичні провокації авторів цього законопроекту, який не вирішує нагальних проблем та не сприяє розвитку національної культури, а є спробою відволікти увагу від соціально-економічних проблем в державі та порушити одвічні традиції цивілізованих міжетнічних взаємин, які склались на Буковині та в Україні. Нещодавній демонстративний виступ в парламенті російською (а не рідною румунською) мовою лідера громадської організації Румунської спільноти України, народного депутата Іона Попеску  засвідчив, що справжньою метою аналізованого вище недолугого законопроекту є не підтримка мов етнічних меншин в Україні, а русифікація як українців, так і інших національних громад, зокрема буковинських румунів та молдаван.

Звертаємося до всіх українських виборців, незалежно від їхнього етнічного походження чи політичних переконань, з закликом дати належну оцінку політичним провокаторам. Ми не повинні підтримувати ті політичні сили та політиків, які намагаються розколоти Україну за мовною чи іншими ознаками! Місце цим політиканам не в парламенті, а на задвірках історії!

У разі невиконання наших вимог ми закликаємо всіх громадян України до проведення безстрокових акцій протесту та бойкоту норм законопроекту «Про мовну політику в Україні»!

Пам’ятаймо, що нашим основним законом є Конституція України, 65 стаття якої вимагає від громадян України захищати нашу Вітчизну, її незалежність, територіальну цілісність та державні символи!

 Надія Бабич, професор Чернівецького національного університету, член Національної спілки журналістів України

 Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міської ради

 Олександр Боберський, депутат Топорівської сільської ради (Новоселицький район Чернівецької області)

 Олег Ботушанський, голова ЧОГО благодійного фонду сціальної реабілітації «Добротвор»

 Олександр Бурденюк, отаман українського козацького товариства Чернівецької області “Буковинський козацький кіш”

 Ігор Буркут, кандидат історичних наук, політолог, член Національної спілки журналістів України

 Максим Бурбак, голова міської організації «Фронт змін»

 Володимир Васьківський, профспілка захисту підприємців м.Чернівців

 Ярослав Волощук, редактор часопису «Буковинська тайстра»

 Ігор Гаврада, кандидат політичних наук, викладач історичного факультету Чернівецького національного університету,  заступник голови ЧОГО «Буковинський центр виборчих технологій»

 Галина Гаманюк, уповноважена від ЧММГО «Товариство українських студентів-католиків «Обнова»

 Отілія Гуліка, голова ЧМГО «Гільфе»

 Марія Довгань, заступник директора обласної наукової бібліотеки ім.В.Івасюка

 Марія Довгей, голова Чернівецького міського товариства споживачів «Порядність»

 Володимир Зав’ялов, директор ЧМГО «Буковинська партнерська агенція»

 Марія Кирилюк, голова ЧОГО «Асамблея інвалідів»

 Віра Китайгородська, голова обласної організації Національної спілки письменників України

 Георгій Кожолянко, професор кафедри етнології, античної та середньовічної історії Чернівецького національного університету, член правління ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

 Віктор Косяченко, кандидат філологічних наук, літературознавець, член національної Спілки письменників України, почесний голова ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

 Ярослав Курко, голова правління обласного товариства «Знання»

 Лариса Кубасова, голова ЧОО «Вертикаль»

 Мирослав Лазарук, директор меморіального музею Володимира Івасюка, головний редактор «Буковинського журналу», член Національної Спілки Письменників України

 Віктор Медведєв, член обласної громадської ради підприємців

 Богдан Мельничук, професор кафедри української літератури Чернівецького національного університету, член національної Спілки письменників України

 Святослав Мельничук, голова Братства УПА Буковини, художній керівник хору «Гомін Буковини», лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича

 Олександр Мостіпака, заступник головного редактора газети “Молодий буковинець”, голова ЧОГО «Комітет виборців»

 Євгенія Олійник, ЧОГО «Комітет виборців України»

 Віктор Павлюк, заслужений економіст України, голова Чернівецької міської ради в 1991-1994 роках

 Василь Палагнюк, голова ветеранів фізичної культури та спорту області

 Марія Пелех, секретар-референт ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

 Остап Савчук, художній керівник Чернівецької обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України, голова ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

 Оксана Серотюк, голова ЧММГО «Комітет молодих виборців»

 о.Валерій Сиротюк, вікарій Буковинський Української Греко-Католицької Церкви

 Тетяна Смолдирєва, депутат Чернівецької обласної ради, член Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України, голова ЧОГО «Чернівецький прес-клуб реформ»

 Володимир Старик, голова товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», член Національної спілки журналістів України

 Тадей Сулятицький, заступник голови правління Чернівецького відділення фонду культури

 Дмитро Тащук, член правління ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

 І.Тимофій, голова Садгірської районної організації інвалідів

 Ярослав Філяк, голова Чернівецького обласного товариства дітей політв’язнів та репресованих «Спадкоємці»

 Тарас Халавка, секретар товариства «Український Народний Дім в Чернівцях»,  адміністратор сайту «Буковина толерантна»

 Юрій Халавка, кандидат хімічних наук, викладач хімічного факультету Чернівецького національного університету, старший пластун станиці Чернівці НСОУ «Пласт»

 Олександр Хома, голова ЧММГО «Фан-Клуб братів Кличко»

 Тетяна Чайка, голова ЧММГО «Клуб української молоді»

 Антон Шкуро, аспірант Чернівецького національного університету, заступник голови ЧММГО «Спілка активної молоді»

1