Зруйнований сторожинецький міст, на якому загинула людина, замінили тимчасовим переходом

Зруйнований сторожинецький міст, на якому загинула людина, замінили тимчасовим переходом

24.05.2012, 22:31

Запит депутата обласної ради Фочук С.Г. (рішення 9-ї сесії обласної ради VІ скликання від 20 березня 2012 року № 29-9/12) щодо включення зруйнованого автодорожнього мосту в м.Сторожинці до переліку об’єктів, відновлення яких здійснюватиметься в 2012 році розглянуто Службою автомобільних доріг у Чернівецькій області.

У відповіді зазначається, що проектно-кошторисна документація на відновлення мосту через р.Сірет на об’їзній дорозі в м.Сторожинці виготовлена і знаходиться на розгляді "Укрдордержбудекспертизи", завершення якого планується у квітні 2012 року.

Орієнтовна вартість будівельно-монтажних робіт складає близько 14 млн.грн. Службою автомобільних доріг надані пропозиції "Укравтодору" щодо включення даного об’єкту у план фінансування на 2012 рік. На даний час питання визначення джерела фінансування поки не вирішено.

Разом з тим, з метою забезпечення безперешкодного пропуску води підмостового русла у період можливих повеней Службою автомобільних доріг досягнуто домовленості з підрядним підприємством ПрАТ "МБУ-4" на проведення робіт з демонтажу зруйнованої частини мосту та влаштування тимчасового технологічного переходу через водну перепону за рахунок власних оборотних коштів підрядника. На даний час ці роботи вже проводяться.

Разом з тим повідомляється, що для попередження виникнення надзвичайної ситуації на даній ділянці дороги за результатами виїзної наради в селі Комарвці Сторожинецького району 27.03.2012, головою ОДА доручено Дністровсько-Прутському басейновому управління водних ресурсів до 31.05.2012 завершити проведення русло регулюючих робіт та берегоукріплення на річці Сірет у с.Комарівці Сторожинецького району. Дністровсько-Прутське басейнове управління водних ресурсів запропонувало влаштувати прокоп для відведення русла річки від ділянки берега, яка зазнає руйнування.

Проектною групою Сторожинецького МУВГ на замовлення сільської ради виготовлено проектну документацію на влаштування даного прокопу. Роботи з влаштування прокопу буде розпочато найближчим часом філією "Сторожинецький райавтодор" за власні кошти з правом часткового видалення гравійно-піщаної суміші за межами русла для компенсації понесених затрат при проведенні зазначених робіт.

Крім того, до переліку об’єктів, які потребують першочергового фінансового забезпечення у 2012 році для здійснення комплексу відновлювальних робіт за рахунок державного бюджету, включено роботи з укріплення берега річки Сірет у селі Комарівці.

Раніше BukNEWS повідомляв про депутатський запит представниці фракції «Батьківщина» в Чернівецькій облраді Світлани ФОЧУК щодо необхідності відновлення пошкодженого після повені 2010 року моста в м.Сторожинці. Депутат просила вважати цей запит офіційним зверненням до прокурора області у зв’язку з бездіяльністю влади, яка, за її словами, призвела до трагедії – загинула людина.

Як повідомив прокурор Сторожинецького району Сергій БАЛИЦЬКИЙ, у серпні 2010 року було зруйновано два прольоти даного моста через річку Сірет. Причина руйнування – місцевий розмив фундаменту. Внаслідок просідання однієї із секцій моста обірвався газопровід середнього тиску, що проходив по конструкції. Таким чином без газопостачання залишилося 678 споживачів райцентру. Без транспортного сполучення залишилася значна частина жителів Заріччя. Завдяки вжитим райдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування заходам газопостачання було відновлено. До переліку об’єктів, які постраждали внаслідок стихійного лиха 22-29 червня 2010 року, цей – не було включено, оскільки руйнування мосту сталося через два місяці. Враховуючи те, що міст перебуває на балансі Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, райдержадміністрація та Сторожинецька міська рада неодноразово зверталися до балансоутримувача споруди та інших обласних структур щодо проведення реконструкції моста і відновлення руху по вулиці Клинівській, яка є об’їзною дорогою міста в напрямку смт.Красноїльськ. За інформацією начальника Служби автодоріг проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт споруди уже виготовлена та перебуває на розгляді «Укрдордержбудекспертиза». Укравтодор, який є головним розпорядником коштів, прийняв до розгляду пропозиції щодо виділення у 2012 році фінансування для проведення будівельно-монтажних робіт. Орієнтовна потреба коштів становить майже 14 млн. грн.

Щодо загибелі людини на аварійному мосту, то справді 13.03.2012 року орієнтовно о 21 годині у чергову частину Сторожинецького райвідділу міліції надійшло повідомлення від чергового лікаря райлікарні, що туди з діагнозом політравма поступив 53-річний сторожинчанин, який із власної необережності отримав тілесні ушкодження. А вранці наступного дня чоловік помер. Дослідчою перевіркою встановлено, що напередодні, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, взявши із собою сусіда, на власному гужовому транспорті цей чоловік поїхав за дошками на пилораму. Аби скоротити шлях, не дивлячись на те, що міст перекритий бетонними плитами і встановлено знак «Об’їзд», вони все ж вирішили по ньому проїхати (відстань між бетонними плитами та краєм заїзду становила всього півтора метра). Завантаживши воза дошками, чоловіки вирішили повернутися назад тим же шляхом. На середині слизького моста непідкований кінь поковзнувся і впав у річку Сірет, чоловік стрибнув услід за твариною з висоти приблизно 10 м і впав на гравійну ділянку. Таким чином отримав численні травми, від яких згодом і помер у лікарні.

Тому за даним фактом у порушенні кримінальної справи було відмовлено.

1