'Знаєте, що є спільного між політичними партіями і громадськими туалетами? Чистити треба регулярно': Садовий про колишню фракцію 'Самопомочі' у міській раді

"Знаєте, що є спільного між політичними партіями і громадськими туалетами? Чистити треба регулярно": Садовий про колишню фракцію "Самопомочі" у міській раді

13.06.2018, 17:16

Міський голова Львова, керівник політичної партії "Самопоміч" Андрій Садовий заявив, що ситуація з відкликанням колишніх депутатів цієї фракції у Чернівецькій міськраді є "складною", оскільки наступні претенденти на місця у раді також є політично заангажованими.

 Про це Садовий повідомив сьогодні на прес-конференції у Чернівцях. 

 Так, на запитання журналіста www.buknews.com.ua про те, як "Самопоміч" буде відновлювати свою репутацію в Чернівцях після скандалу із відкликанням депутатів, Садовий відповів:

 "Є моя колега - керівник обласної організації "Самопомочі" - мудра, талановита, працьовита. Я думаю, що вона дасть дуже потужний драйв у розвитку "Самопомочі"".

 Водночас він зауважив, що під час підбору кандидатів від "Самопомочі" до Чернівецької міськради були допущені помилки.

 "Знаєте, що є спільного між політичними партіями і громадськими туалетами? Чистити треба регулярно. Так, відбулися непрості процеси. Коли шукали людей на вибори в органи місцевого самоврядування, була допущена помилка попередніми керівниками. І запросили людей, які не думали про цінність "Самопомочі", а які мали свої думки, інтереси, заангажованість. Ми побачили, що частина депутатів зразу пристала до одного крила, частина - до другого крила. Тому було прийняте рішення розпустити фракцію. І наразі у нас немає депутатів у Чернівецькій міськраді. Є депутати в обласній раді, які достатньо активно працюють, хоча також там непросто", - сказав Андрій Садовий.

 "Щоб ви розуміли - політика це дуже великі спокуси. Як правило, туди йдуть дуже непрості люди. Тому має бути велика твердість і велика мудрість встояти від усіх тих спокус. Я вірю в тих колег, які зараз у "Самопомочі", і буду їм сприяти й допомагати. Тому що вони роблять дуже добру справу", - додав він.

 На запитання, чи буде продовжена процедура відкликання 6 депутатів Чернівецької міськради, які раніше входили до фракції "Самопоміч", керівник партії відповів:

 "Там є проблема. Тому що ті, що йдуть нижче, також мають певну заангажованість до інших політичних сил. Тому ми продумуємо, яким чином зараз вибудувати наступний крок. Але це мене болить. Це є біль мого серця".

 Доповнено.

 Водночас Садовий, говорячи про відкликання шістьох депутатів Чернівецької міськради, заявив, що керівництво "Самопомочі" залишається "достатньо твердим" щодо людей, які зрадили ідеали партії.

 "Ви ж розумієте, що бажання відкликати не достатньо для того, щоб ці мандати у них забрати. Тому що є процедура дуже непроста. Я думаю, що найближчим часом ми фіналізуємо свою чітку позицію, враховуючи ті запити, які надійшли. Ми подивилися, хто є нижче (по списку, - авт) і зрозуміли, що навіть якщо ми проведемо цю процедуру, то вона не дасть нам чистоти рядів для "Самопомочі". Але я вважаю, що це треба робити", - додав глава "Самопомочі".

 ***

 У грудні 2016 року лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк у Чернівцях заявив про службове розслідування щодо діяльності депутатів фракції "Самопоміч" у Чернівецькій міськраді. Він зазначив, що вказані обранці "відстоюють інтереси не своїх виборців, а окремих політичних олігархічних кіл".

 Результатом цього розслідування була рекомендація керівництва партії написати усім членам фракції у міськраді заяви про складання депутатських повноважень.

 У березні 2017 року четверо обранців "Самопомочі" (Аліна Олевич, Андрій Брязкало, Віталій Гавриш та Богдан Ковалюк) написали ці заяви, проте міськрада відмовилась ухвалити це рішення, відправивши відповідне питання на довивчення. Інші двоє депутатів – Олександр Ставчанський та Віталій Матвієнко – повідомили, що складуть мандати лише після того, як міськрада підтримає дострокове припинення повноважень їхніх чотирьох колег.

 19 березня 2018 року усі шестеро депутатів "Самопомочі" заявили про саморозпуск фракції.

 24 березня у Центральному палаці культури Чернівців відбулися збори з відкликання цих депутатів.

 27 березня міської виборчої комісії було передано протоколи народних зборів.

 2 квітня у Чернівцях розпочався процес збору підписів жителів міста на підтримку відкликання депутатів.

 16 квітня керівництво осередку заявило про завершення збору підписів.

 А 26 квітня у партії заявили про крадіжку підписних листів.

Джерело:   molbuk.ua

1