Здорожчання хліба – невиправдане?
Ціни ростуть – люди обурюються. Як так, найважливіший продукт, без якого середньостатистична родина не уявляє ситного обіду – буханець хліба, – у чернівецьких крамницях нині коштує в середньому 6 гривень? Люди роздратовано розраховуються на касі, а десь глибоко в душі гнівно махають кулаком в бік хлібозаводів, щиро вірячи, що до пекарів от-от навідається всесильний Антимонопольний комітет і приструнить ненависних виробників хліба, які в такий важкий для країни час лопатами гребуть гроші. Та чи виправдані ці гнівні звинувачення?
Цими вихідними на ТСН. Тиждень вийшов вельми цікавий сюжет, де Юлія Панкова провела власну розвідку, розібрала батон «буквально на складові і виявила, що людей банально обкрадають». Чому за хліб просять 8 гривень, якщо можна взяти муки, солі, олії, цукру і дріжджів, і спекти найсмачніший буханець у себе вдома втричі дешевше? От тільки серед складових не виявилось чимало важливих пунктів, без яких жменя продуктів не перетвориться на пахучий буханець на поличці магазину.
Я спробувала розібратись, з чого ж насправді складається ціна хліба. В цьому мені допомогли працівники одного з найбільших хлібозаводів Західної України, продукція якого розповсюджується у Закарпатській, Львівській, Івано-франківській, Тернопільській, Житомирській, Хмельницькій, Вінницькій, та Чернівецькій областях.
Звісно, найважливіше – сировина. Для випікання найпростішого буханця потрібні борошно першого ґатунку, пресовані дріжджі, сіль, олія та борошно житнє обдирне. У таблиці я порівняла витрати на випікання 100 хлібин у квітні 2014 року та березні 2015-го.
Всього на 100 буханок хліба у 2014 витрачали сировини на 120,5 грн., а у 2015 році – 285,33 грн. Отже, сьогодні на виробництво однієї хлібини витрачається сировина на суму 2,85 грн.
А тепер той бік витрат, про які покупець зазвичай не задумується. Щоб спекти хліб, потрібна електроенергія, газ та вода. Не забуваємо, що обладнання, на якому виробляють та випікають хліб – зношується. Плюсуємо витрати на амортизацію. Сировину на завод потрібно чимось привезти, а готовий хліб – відвезти на точки збуту. Це – транспортні витрати.
У виробництві хліба задіяні пекарі, тістоміси, формувальники, вантажники, технологи, бухгалтери, водії… Усі вони, як і ми з вами, працюють, щоб отримати зарплату. Кошти, які згодом виплачуватимуть працівникам, закладають у вартість хліба. Нагадаю, що хлібозаводи – це не домашні кухні, і власники платять податки, на відміну від домогосподарок.
Порахуємо витрати ресурсів на виготовлення однієї хлібини (згідно даних працівників хлібозаводу).
Газ — 0,1 грн.
Вода — 0,0045 грн.
Електроенергія — 0,13 грн.
Транспортні витрати — 0,9 грн.
Амортизація основних засобів — 0,07 грн.
Заробітна плата — 0,19 грн.
Нарахування на з/п — 0,07 грн.
Зарплата дилерів — 0,5 грн.
Податки — 0,035 грн.
ПДВ — 0,55 грн.
Загальновиробничі витрати — 0,46 грн.
Всього – 3,1 грн.
Доплюсувавши ці цифри до витрат на сировину, отримуємо собівартість хлібини – майже шість гривень.
А ще такі зовсім непомітні речі як забезпечення працівників спецодягом, миття тари, прибирання тощо вимагає мінімальних, але все-таки витрат (поспішаю вас заспокоїти, ці витрати у вартість готового хліба не входять).
Все ще вважаєте, що ціни на хліб – невиправдані?
P.S. Може, ми не з того боку дивимось на проблему? А раптом це зарплату потрібно підвищувати, а не з цінами боротися?
ДІОНІСІЯ КЕРНИЧНА
ДЖЕРЕЛО: Блоґ: Діонісія Кернична на Вкурсі.ком






КОМЕНТАРІ (5)
Пані Діонісія, але буханець хліба в крамницях вартує мінімум 8 грн., а не ваші 6 грн.?
Чернівчанин
24 березня 2015 22:42
вы с дуба упали? 1 буханку привезти в магазин стоит 90коп???он чё на джипе лексусе отвозит по 10 буханок????????? может начнем с этого?а где же растраты на рекламу?которые наши хлебники подают при дорожании хлеба?
ВоВа
24 березня 2015 22:43
...грамотний бухгалтер чи економіст – навіть не головний, як Карл Маркс, може закласти у собівартість дуже багато видатків. Проект урядової постанови, якою ще у 2008-му обіцяли обмежити складові витрат, які можна буде закладати у собівартість продовольчих товарів, а які туди на гарматний постріл підпускати не слід, офіційним документом так і не став. Не зробила цього, чомусь, влада регіоналів. (Чи якраз, навпаки, дуже навіть зрозуміло чому?). Статтю 5. Валові витрати з Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” практично без змін перенесли у горезвісний Податковий кодекс України. Тож включення у собівартість витрат на ту ж таки торгову марку є цілком законними. У 2008 році, нагадаю, чергову “хлібну кризу” спровокувало саме включення до собівартості хліба оплати консалтингових й юридичних послуг та викуп торгової марки. Оплата бренду у ціні хліба, яку, погодьтеся, аж ніяк не віднесеш до виробничих витрат, обходилася тоді споживачам у 700 тисяч гривень на місяць. Вартість торгової марки у структурі ціни на хліб досі становить майже 20 відсотків.
Про нераціональне використання перехідних залишків зернових ресурсів держави, маніпулювання цінами, показниками якості, використання сумішей борошна різних гатунків годі й казати.
“Дешеве борошно – робить його ще більшим монополістом на ринку. І при цьому нас кинули!”, – не стримував обурення тодішній заступник голови ОДА Віталій Усик. Не інакше як зопалу, посадовець в серцях навіть зізнався у тому, про що вголос громадянам зазвичай не кажуть. “Три основні власники, які володіють відсотками вісімдесятьма всіх хлібозаводів України, – продовжив Віталій Усик. – В Україні це монопольне становище, що стосується хліба, вже існує декілька років. Це проблема загальнодержавна. Я не хочу і не буду її коментувати. Це безрезультатно! На жаль, так само відбулося в Одесі, Харкові. Антимонопольний комітет на рівні держави уже давно років 3-4 назад мав би бити тривогу. Бо це привело до того, що ми сьогодні маємо. Така сама ситуація з ринком олії. Це також бездіяльність АМКУ на рівні держави. Може, не сьогоднішнього, а взагалі у державі”.
В сенсі держава дає монополісту так зване дешеве соціальне борошно, щоб тримати низьку ціну. А монополіст зміцнює свої позиції на ринку.
Зайняти монопольну нішу без сприяння державної влади в Україні неможливо, – переконаний знаний економіст Олександр Пасхавер. Щобільше, на думку експерта, економіка корупційної країни будується за принципом монопольних ніш. Саме монопольні ніші – найяскравіший симптом корупції та її основа. Тим часом сприяння чиновників у створенні монополій насправді може бути різним. І зовсім не обов’язково, що це ласі земельні ділянки для ведення бізнесу, дешевші, ніж для інших, енергоносії чи мінімальний податковий тиск. Сприяти процесу можуть також прокурори, судді, силові відомства. Достатньо лише перегорнути підшивки місцевих газет восьми-п’ятирічної давності, щоб відновити у пам’яті події, якими у 2002-му році супроводжувалася зміна власника нинішнього хлібного монополіста. І скарги колишнього генерального директора хлібокомбінату Анатолія Загороднюка на вибух під дверима його помешкання лише незначний епізод у круто закрученому сюжеті.
Юрій Чорней
24 березня 2015 22:49
РИБА ГНИЄ З ГОЛОВИ... Не дуріть людям голови, треба терміново дінят демократично владу, на чолі з гарантом.... Ще цитата тижня -"аптеки перетворились на "ювелірні" крамниці..."
До влади
25 березня 2015 11:27
РИБА ГНИЄ З ГОЛОВИ... Не дуріть людям голови, треба терміново демократично міняти владу, на чолі з гарантом.... Ще цитата тижня -"аптеки перетворились на "ювелірні" крамниці..." Сьгоднішня "бригада" повинна піти сама і не мучити людей...
До влади
25 березня 2015 11:30