Замість відповісти за розвал медичної галузі безвідповідальні політикани готують на осінь реванш, - голова постійної комісії Чернівецької обласної ради

Замість відповісти за розвал медичної галузі безвідповідальні політикани готують на осінь реванш, - голова постійної комісії Чернівецької обласної ради

24.07.2020, 18:48

Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їхніх сімей Чернівецької обласної ради, лікар Ігор Малишевський  обурений спробами дискредитованих політичних кланів ревізувати позитивні зміни у медичній галузі, започатковані після Євромайдану.

 Про це він заявив у коментарі журналістам

- Під час епідемії коронавірусу, яка вразила все людство,  більшість провідних ЗМІ Європи й Америки, весь світ облетіли репортажі з чернівецьких лікарень, які засвідчили дві важливих речі. Перша, це наполегливість і професіоналізм звичайних лікарів, які часто без захисту,  рятували людей від смертельної недуги. І, друге, низький організаційний та матеріальний рівень забезпечення вітчизняної медицини.

 - Знову, як і на початковому етапі війни з Росією, нам довелося розраховувати тільки на власні сили, допомогу благодійників і волонтерів. Знаю, про що кажу, бо сам пройшов цей шлях у 2014 році. Коли виявилося, що багато із того, що мало би допомогти захищати країну, існувало тільки на папері. І повторив його нині, коли змушений був просити благодійників забезпечити лікарів найнеобхіднішим. Ми робили це тоді, і зробили тепер, щоб виграти час, дозволити мобілізувати необхідні ресурси.   

- Нинішній, часто незадовільний стан справ у медичній галузі, не сьогодні виник. Існуюча система охорони здоров’я - прямий наслідок чиєїсь роботи у керівних кріслах упродовж багатьох попередніх років. Творці цього провального стану медичної галузі мають конкретні імена і прізвища. Деякі із них я не тільки не раз називав, але, як голова профільної комісії обласної ради упродовж усієї каденції, робив усе від мене залежне, щоб ці люди розпрощалися зі своїми посадами. Спільними зусиллями нам вдалося відкрити шлях для змін, започаткувати реформи, залучити нових людей, - каже Ігор Малишевський.   

 - Зараз творці колишньої розрухи у медичній галузі області прагнуть повернути собі контроль над нею. Переформатовані під нові політичні проекти ці безвідповідальні політикани, схоже, жадають реваншу. Поки нова влада, лікарі працюють на межі своїх фізичних сил, щоб рятувати людей і назавжди змінити систему, вони готують повернення у керівні крісла своїх маріонеток. Вони пробують повернутися, використовуючи нафталінні відомчі інструкції, прийняті ще їхніми колегами-регіоналами та міністеркою без медичної практики та медичної освіти. Стосується це тих структур, які підпорядковані виключно міністерству, але аж ніяк не стосується лікарень, власниками яких є територіальні громади.

 - Їхня мета не допустити у галузь нове покоління управлінців, здатних зламати створену ними зашкарублу і неефективну медичну систему. Зрозуміло, що під прицілом їхніх підкилимних інтриг, як правило, опиняються в першу чергу саме ті представники нового покоління адміністраторів і лікарів, які часто не тільки у лікарняних палатах, але й на передовій, зі зброєю в руках боролися проти їхніх сателітів!

- Бо тільки усунувши непідконтрольних собі людей, законсервувавши старі порядки, можуть прикрити власні провали і продовжити паразитувати на галузі. Реванш цих колишніх заплановано на осінь. Вони знову прагнуть позбавити медичну галузь надії на одужання, а пацієнтів на якісну і ефективну медичну допомогу.

 - Як голова медичної комісії обласної ради, яка чимало зробила, щоб оздоровити ситуацію у медичній галузі краю, не буду мовчки спостерігати за будь-якими спробами реваншу. Спробами знову посадити у крісла зручних для себе керівників, повернути собі контроль над фінансовими потоками, пожертвувавши інтересами лікарів і пацієнтів. Не зламався в 2014 році, не відступлю і тепер, - запевнив Ігор Малишевський.

1