За недопуск інспекторів Держпраці для перевірки роботодавець заплатить 372 тисячі гривень

За недопуск інспекторів Держпраці для перевірки роботодавець заплатить 372 тисячі гривень

02.05.2018, 13:44

До Управління Держпраці у Чернівецькій області із відповідною заявою про використання не задекларованої   праці  на товаристві «Агрозахідтрейд», що розташовується у Чернівцях, звернулася місцева мешканка та її юридичний представник. Дане звернення стало підставою для проведення інспекційного відвідування фахівцями Управління Держпраці щодо дотримання суб’єктом господарювання  вимог законодавства про працю.

Інспекційне відвідування ТОВ «Агрозахідтрейд» намагалися здійснити начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області Юрій Пуріч та головний державний інспектор Олег Гончар.

Фахівці Держпраці прибули за юридичною адресою розташування  ТОВ «Агрозахідтрейд», однак  ніхто із  керівників підприємства до них не вийшов.  Лише після двогодинного намагання потрапити на підприємство, з’явився  представник товариства. Проте, жодного документа, необхідного для проведення інспекційного відвідування з питань дотримання вимог законодав-ства про працю щодо працевлаштування працівників, представник ТОВ «Агрозахідтрейд не надав.

Як наслідок, фахівці Держпраці,  відповідно до пункту 18 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, передали керівникам ТОВ «Агрозахідтрейд» вимогу про надання у визначений термін документів, необхідних для проведення інспекційного відвідування, призупинивши процес проведення заходу  державного нагляду (контролю) на два робочі дні.

Однак, керівництва ТОВ «Агрозахідтрейд» жодним чином не відреагувало на вимогу Держпраці і не надало необхідні для інспекційного відвідування документи, чим створило перешкоди у його проведенні.

Відповідно до діючого законодавства, зокрема, статті 265 Кодексу законів України  про працю, у разі вчинення роботодавцем  перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення працівників без належного оформлення,  штрафна санкція нарахо-вується  у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, а саме 372 300 гривень. Саме така штрафна санкція й була накладена на дане товариство.

Державна служба України з питань праці та її територіальний підрозділ - Управління Держпраці у Чернівецькій області  проводить  активну інформаційно - роз?яснювальну роботу з метою консультування  роботодавців щодо застосування законодавства про працю.

Це відбувається з ціллю запобігання порушенням, за які  роботодавцям доводиться сплачувати високі штрафи.

Необхідну для роботодавців консультацію  можна отримати у відділі з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області за адресою: м. Чернівці, вул. Поповича,2 , або за телефоном (0372) 55 04 08.

Відповідні матеріали також розміщено на офіційному веб-сайті відомства..

1