З Буковини сьогодні відправили вже третю партію солдатів і офіцерів, мобілізованих в армію

З Буковини сьогодні відправили вже третю партію солдатів і офіцерів, мобілізованих в армію

25.03.2014, 18:41

90 буковинців - саме стільки солдатів відправили сьогодні у військові частини Цернтальної України з Чернівецької області. Це вже третя відправка, першими кілька тижнів тому поїхали 30 офіцерів та, трохи згодом, 17 сержантів. У країні триває мобілізація, тож наші журналісти поспілкувалися із захисниками Вітчизни.

Близько десятої ранку біля військкомату - два автобуси та кілька десятків хлопців та чоловіків. Є молоді, є - не дуже. Сильної радості на обличчях немає, як і смутку. Кажуть, мобілізація так мобілізація, от тільки рідні хвилюються.

Олександр, солдат: "Конечно, никто не в восторге, потому что жил, ходил, потом раз! и надо ехать. Ну а что делатиь? Родина призвала, значит едем защищать. Отправят домой, значит будем защищать. Мы уже все служили, побегаем с автоматом, покопаем лопатой, забор какому-то полковнику новый сделаем".

У приміщенні військкомату - не менше людей. Хтось проходить медкомісію, хтось здає документи і приписний лист. Згідно із законодавством керівники підприємств несуть відповідальність за прибуття солдата чи офіцера до військкомату. Якщо ж вони чиять перешкоди, то можуть понести відповідальність вже за кримінальним кодексом. Крім цого керівники підприємств повинні по корінцю повістки звільнити працівника.

Віталій: "Деякі керівники підприємств є в нас інформація що відмовляються звільняти. Це неправильно, це тягне за собою кримінальну відповідальність. Також вони повинні сплатити родичам 2,5 середньомісячних зарплати. Це не призов, це мобілізація".

Хлопці поїдуть у дві військові частини - в Білу Церкву та Житомир. Біля нихне так багато проводжаючих, дехто приїхав з віддалених районів, дехто просто не хоче сантиментів. Поодинокі дівчата від камери відвертаються і коментарів уникають. Та й що тут казати... Мобілізація - не призов...

Надія Величко. Телеканал "Чернівці".

Джерело: mtrk.com.ua

Тим часом Голова Державної прикордонної служби Микола Литвин заявив, що на східній ділянці українського кордону з боку РФ сконцентрована значна частина російських військ і техніки.

"Йде накопичення угруповань військ РФ, які діяли під виглядом навчань. Навчання закінчилися, вони залишилися на місцях, щодня маневрують, відбуваються різні провокації, особливо уночі", - сказав він.

За словами чиновника, прикордонники відстежують цю ситуацію і констатують наявність загрози.

"Загроза і концентрація військ залишається, і в дуже великих масштабах", - сказав він.

Варто відзначити, що генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен також заявив, що у блоці дуже стурбовані російською військовою активністю на кордоні з Україною, і готові захищати членів альянсу.

У той же час, Росія спростовує повідомлення про концентрацію військ на кордоні з Україною.

1