З 1 липня з депозитів українців дертимуть від 15% до 25% податку

З 1 липня з депозитів українців дертимуть від 15% до 25% податку

04.04.2014, 18:27

Мінфін назвав технічною помилкою введення з 1 квітня 5%-го податку на відсотки з депозитів українців.

"При підготовці Закону України "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні" була допущена технічна помилка, зокрема, в частині набрання чинності з 1 квітня 2014 пункту 35 розділу I цього Закону, яким скасовано норму про незастосування ставки 5% для відсотків, до 1 січня 2015 року.

Це призвело до неузгодженості з датою вступу в силу інших положень Закону в частині податку на доходи фізичних осіб (зокрема, пункти чотири - дев'ять Закону України № 1166 набирають чинності з 1 липня 2014)", - йдеться в повідомленні Мінфіну.

У відомстві пообіцяли виправити помилку найближчим часом.

Нагадаємо, що з 1 липня з депозитів українців дертимуть від 15% до 25% податку.

Під оподаткування потраплять доходи від вкладу, що перевищують 20 тис. гривень.

Як зазначає "УНІАН", "помилкова норма" Мінфіну, фактично означає, що оподаткування доходів з депозитів вже вступило в силу з 1 квітня і не залежить від розміру доходу з них.

Водночас Національний банк України рекомендує уповноваженим банкам з 1 травня вжити заходів щодо зміни валюти виконання зобов'язань за кредитами, наданими в іноземній валюті, на гривню, повідомила у п'ятницю, 4 квітня прес-служби НБУ.

"Правління НБУ, виконуючи рекомендації Міжнародного валютного фонду і Світового банку, надані в контексті реформування фінансового сектора, прийняло постанову від 31 березня 2014 р. № 182 "Про приведення лімітів відкритої валютної позиції банківської системи України до міжнародних стандартів". Документ набуває чинності з 1 травня 2014 року", - наголошується в повідомленні.

Уповноважені банки можуть включати у розрахунок відкритої валютної позиції резерви у розмірі, що перевищує зазначені у графіку відсотки, але не більше розміру наявних у портфелі банку облігацій внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.

З метою приведення розміру загальної короткої відкритої валютної позиції банку у відповідність зі встановленим Національним банком лімітом, уповноважені банки можуть купувати іноземну валюту або за бажанням облігації внутрішніх державних позик з індексованою вартістю.

Нагадаємо, НБУ міняє порядок розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів. Офіційний курс будуть публікувати щодня після 12:00.

1