Юрію Кіцулу закидають організацію провокації на Пагорбі Слави у Львові 9 травня 2012 року і затримання історика УПА Забілого (громадська люстрація)

Юрію Кіцулу закидають організацію провокації на Пагорбі Слави у Львові 9 травня 2012 року і затримання історика УПА Забілого (громадська люстрація)

06.03.2014, 00:24

Начальник Управління СБУ у Львівській області Юрій Кіцула на відзначенні 9 Травня на Пагорбі Слави у Львові.

9 травня 2012 року у Львові близько 10-00 на вулиці Пасічній поблизу Пагорба Слави біля клубу "Лайм" львів'яни виявили автобус із молодиками, який ретельно охороняють представники МВС. Про це повідомила прес-служба ВО "Свобода". В автобусі перебувають члени "Молодих регіонів", серед них особи, які минуло року влаштували стрілянину у центрі Львова. В автобусі (державний номер ВФ 8145 ФК), маршрут якого позначено як "Львів – Стрий – Дашава", виявлено величезні кульки із червоними прапорами і "гєоргієвскімі лєнточкамі". Очевидно, саме Партія регіонів цьогоріч перебрала ініціативу організацій провокацій у Львові та накидання галичанам ідей "русскава міра". Більше з тим, представники "регіоналів" особисто привезли Генконсула Росії у Львові Олега Астахова на Пагорб Слави. Дипломат знову з'явився із "гєоргієвской лєнточкой". Як і минулого року, Астахов порушив вимоги Віденської конвенції про консульські зносини. Конвенція, як відомо, забороняє посадовим особам консульств втручатись у внутрішні справи країни перебування. На разі представники Комітету опору диктатурі вимагають від влади та правоохоронців не допустити здійснення провокацій, які очевидно готують "мажори" із "Молодих регіонів".

2 відео: Зустріч начальника Управління СБУ у Львівській області Ю. Кіцула з журналістами щодо ситуації навколо затримання історика Р. Забілого та музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові.

У вересні 2010 року у Києві на чотирнадцять з половиною годин було затримано історика-дослідника визвольного руху Руслана Забілого. Про це повідомляє ZAXID.NET з посиланням на Центру досліджень визвольного руху. За даними центру, історика затримали за роботу з розсекреченими документами. В четвер Забілий та екс-директор Архіву СБУ Володимир В'ятрович скликають прес-конференцію, на якій планують розповісти, кому загрожують розсекречені документи. Забілий є директором Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові.

Співробітники СБУ повідомили директору Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", що підставою для його затримання є усна вказівка Хорошковського. Про це йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху.

"Причина - перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення", - зазначається в документі.

Також в документі зазначається, що у Забілого вилучено приватний ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження.

"СБУ переконувало директора Нацмузею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею", - зазначається в повідомленні.

Прес-служба також додає, що Забілий пише про стратегію і тактику УПА.

В'ятрович переконаний, що "полювання на істориків" - все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

"Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на "спецоперації" із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами", - наголосив він.

В свою чергу Забілий в четвер подав скаргу на ім'я Голови СБУ з вимогою пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі. Як відомо, співробітники СБУ вилучили в історика, директора Львівського Національного музею меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого всі матеріали, що стосувалися діяльності ОУН-УПА та порадили йому "подумати про сім'ю". Про це заявив сам Забілий. Нагадаємо, перед цим про його затримання повідомили у Центрі досліджень визвольного руху. За словами самого науковця, він був затриманий на 14 годин.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Як ту паскуду назад витягнули - той дибіл бив підлеглих.

avatar

Вітя

05 березня 2014 22:52