Юлія Тимошенко має бути негайно звільнена з-під
варти, - заява «Батьківщини»

Юлія Тимошенко має бути негайно звільнена з-під варти, - заява «Батьківщини»

13.09.2011, 13:45

Оголошення 2-тижневої перерви у судовому засіданні означає, що влада планує ще два тижні абсолютно безпідставно тримати Юлію Тимошенко у слідчому ізоляторі. Про це йдеться у заяві партії «Батьківщина».

«Сьогодні влада визнала, що не може винести вирок у газовій справі, оскільки не має для цього жодного законного аргументу. Справа розвалилася. В той же час, зробивши 2-тижневу перерву, замовники та виконавці переслідування Тимошенко залишають її за гратами, хоча юридичних підстав для цього не існує. Тому ми вимагаємо негайно звільнити Юлію Тимошенко з-під варти», - наголошують у «Батьківщині».

Однопартійці Юлії Тимошенко нагадують, що екс-прем’єр незаконно перебуває за гратами вже 38 днів, і весь цей час влада забороняє їй пройти належне медичне обстеження, попри різке погіршення стану здоров’я.

«Для цього знущання є тільки одне визначення: це тортури, які влада застосовує до свого головного політичного опонента. У зв’язку з цим життю Юлії Тимошенко загрожує реальна небезпека», - заявляють у «Батьківщині».

У партії переконані, що взята 2-тижнева пауза не допоможе Януковичу приховати розвал замовної справи та ухилитись від питань щодо політичних репресій в Україні під час запланованих на цей період міжнародних візитів.

«Припинити політичні репресії та катування за гратами Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших представників опозиції; закрити фальшиві замовні справи без будь-яких зволікань та перерв - це вимога «Батьківщини», яку підтримує українська та міжнародна громадськість», - йдеться в заяві. http://byut.com.ua/news/7981.html

Експерт: звільнення Тимошенко стане гарним піар-ходом

Звільнення арештованої на початку серпня екс-глави українського уряду Юлії ТИМОШЕНКО напередодні запланованого на кінець вересня саміту „Східного партнерства” стане „гарним піарівським ходом” для української влади.

Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі, висловив польський експерт Анджей ШЕПТИЦЬКИЙ, коментуючи неофіційні повідомлення про плановане звільнення Ю.ТИМОШЕНКО та оголошену двотижневу перерву в судовому розгляді її справи.

„Тоді ніхто не міг би чіпати Президента (України Віктора ЯНУКОВИЧ) та такий крок вписувався би у не зовсім європейські, а східні традиції”, - сказав експерт.

Аналітик висловив думку, що несподівана перерва в розгляді судової справи Ю.ТИМОШЕНКО могла бути наслідком останніх заяв низки європейських політиків, зокрема, представників головуючої в Євросоюзі Польщі.

„Останнім часом відомі люди розмовляли з ЯНУКОВИЧЕМ на тему внутрішньої ситуації в Україні (...) можна поставити тезу, що якийсь месидж пройшов”, - сказав він, зауваживши, що це заслуга не лише поляків.

А.ШЕПТИЦЬКИЙ висловив думку, що влада може використати як підставу для звільнення Ю.ТИМОШЕНКО стан здоров’я, але не став прогнозувати, чи до кінця вересня буде оголошено вирок в її справі.

Він також зауважив, що Євросоюз у випадку оголошення вироку екс-прем’єру міг би застосувати політичні санкції проти України.

„Краща за всіх ця ситуація, певною мірою, для ТИМОШЕНКО, бо вона має надію відбудувати свою політичну позицію”, - додав експерт.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня з Президентом України розмовляли Президент Польщі Броніслав КОМОРОВСЬКИЙ та екс-глава Польської держави Олександр КВАСНЄВСЬКИЙ, котрі серед інших питань порушували питання щодо „справи ТИМОШЕНКО”.

Європейські політики відзначають, що арешт опозиціонерки ускладнює євроінтеграцію України, а глава французькою МЗС Алан ЖЮППЕ минулого тижня взагалі назвав неможливим підписання договору про Асоціацію України з ЄС без „позитивного вирішення” справи екс-прем’єра.

Саміт „Східного партнерства” відбудеться у Варшаві 29-30 вересня.

Кваснєвський: Янукович усвідомлює складність ситуації з Тимошенко

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ усвідомлює складність ситуації у зв’язку порушенням кримінальної справи та арештом колишнього прем’єр-міністра, лідера опозиційної партії «Батьківщина» Юлії ТИМОШЕНКО, яку звинувачують у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це заявив польським ЗМІ спеціальний представник польського головування у Раді Європейського союзу Олександр КВАСНЄВСЬКИЙ.

Екс-Президент Польщі, який минулого тижня провів у Києві майже тригодинну зустріч з В.ЯНУКОВИЧЕМ, зазначив, що серед інших питань він обговорював арешт Ю.ТИМОШЕНКО.

О.КВАСНЄВСЬКИЙ, якого цитує onet.pl, сказав, що не має підстав не вірити в юридичні аргументи висунутих екс-прем`єру звинувачень.

„Але питання сьогодні не лише про саме право, а політичні наслідки цієї ситуації. Президент ЯНУКОВИЧ усвідомлює, що момент є складним”, - сказав О.КВАСНЄВСЬКИЙ.

Колишній глава Польської держави зауважив, що „усі, хто ще півроку тому був за вступ України до Євросоюзу, „тепер вагаються”.

О.КВАСНЄВСЬКИЙ додав, що Польща й надалі докладатиме максимум зусиль, щоб Україна під час головування ПР у Євросоюзі підписала угоду про асоціацію з ЄС та у „видимій перспективі” вступила до європейської спільноти.

„Це історичне завдання, а момент вразливий”, - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства закордонних справ Польщі, 9 вересня у Києві О.КВАСНЄВСЬКИЙ, серед іншого, обговорив з В.ЯНУКОВИЧЕМ питання підготовки до саміту „Східного партнерства”, підписання угоди про асоціацію, що включає угоду про створення зони вільної торгівлі.

8 вересня Президент Польщі Броніслав КОМОРОВСЬКИЙ телефоном спілкувався з В.ЯНУКОВИЧЕМ. Пізніше Б.КОМОРОВСЬКИЙ заявив про свої оптимістичні очікування стосовно вирішення справи Ю.ТИМОШЕНКО.

4 вересня у Польщі міністр закордонних справ Франції Ален ЖЮППЕ заявив, що ратифікація в разі підписання між Євросоюзом і Україною угоди про політичну асоціацію залежатиме від зняття необґрунтованих звинувачень з Ю.ТИМОШЕНКО.