ЄС виділив 150 000 євро на розвиток музею під відкритим небом

ЄС виділив 150 000 євро на розвиток музею під відкритим небом

12.07.2012, 23:08

Проект із просування європейських елементів Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту і Музею Буковини в Сучаві представили сьогодні в Чернівецькій облдержадміністрації.

Він стосується рекламних акцій та промоції музеїв, тому кошти у розмірі 150 тисяч євро виділялися не на збереження об'єктів старовини, а саме на брошури, флаєри, потрібну техніку та книжки з кольоровими фотографіями, де описані й показані об'єкти, що знаходяться в обидвох музеях - в Україні та Румунії.

- 150 тисяч євро, вартість цього, виділяє Євросоюз на проект по обміну культурному і науці. Конкретно ми по цьому проекту ставимо собі за мету популяризувати традиційну спадщину, - директор Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту Олег Кучурян.

Директор музею зазначає, що потік туристів збільшується з кожним роком на 20-30%. А за останній рік Чернівецький музей народної архітектури та побуту відвідало понад 30 тисяч людей.

- На сьогоднішній момент ще заплановані електронні тримовні аудіогіди: румунською, англійською і українською мовами, - розповідає директор музею.

Проте, щоб отримати потрібну техніку - комп'ютери, ноутбуки, принтер, сканер, ксерокс, фотоапарат тощо, довелося зіштовхнутися з деякими проблемами і на румунському, і на українському боці. Вирішення цієї ситуації сторони бачать у відмежуванні тих, хто ввозить дорогу техніку через бізнесовий інтерес, від тих, хто передає її в рамках культурного розвитку.

- Ми зіткнулися з проблемою проходження кордону, коли перевозили апаратуру і техніку в Україну, тому що 70% техніки було виділено для української сторони і лише 30% - для румунської. Адже ми хотіли допомогти українській стороні, - скаржиться головний менеджер проекту, директор музею Буковини в Сучаві Константин Урсу.

Музеї також запустили спільний сайт і увійшли в електронну структуру CDOS, за якою всі об'єкти, що містяться там, вже зареєстровані в електронних картотеках за міжнародними стандартами.

Джерело: citi.cv.ua

1