Якість газу, який постачають до Чернівців, перевищує стандарт калорійності

Якість газу, який постачають до Чернівців, перевищує стандарт калорійності

06.02.2017, 19:33

Дедалі частіше чернівчани скаржаться на якість газу. Мовляв, горить блакитне паливо помаранчевим кольором, а це нібито ознака того, що його розбавляють. Такі пости у соціальних мережах збирають чимало обурених коментарів. 

Для того, аби спростувати ці дописи, газовики вирішили запросити контролюючий орган із сусідньої Івано-Франківської області, аби вони перевірили якість газу та надали свою експертну оцінку. Хоча, кажуть, розбавити газ неможливо.

- Герметична система, газова, ми не можемо сюди втрутитись, нічого вприскувати додатково. Це неможливо, бо це вогненебезпечно. Суміш більше 5%, яка має повітря, вона вибухонебезпечна і може вибухнути, а азот - він занадто дорогий, - пояснив Володимир Аронець, начальник управління ПАТ "Чернівцігаз" із метрології.

А ось щодо кольору - то це, скоріше, несправність обладнання в оселях буковинців, каже фахівець.

- Процес згоряння залежить від того, як налаштована конфорка. Ми можемо за допомогою процентного відношення природного газу і повітряної суміші добиватися різного кольору горіння. Він може бути і помаранчевий, і жовтий, і блакитний. Налаштовано правильно - значить, і результат хороший, - зазначив Володимир Аронець, начальник управління ПАТ "Чернівцігаз" із метрології.

Аби ці слова не залишалися просто словами, чернівецькі газовики запросили спеціалістів з Івано-Франківська.

- Сьогодні буде відібраний газ природний на визначення його якості, зокрема і фізико-хімічних показників: це буде визначено калорійність газу, компонентний склад, густина, - розповіла Тетяна Стасів, начальниця випробувального центру ДП "Івано-Франківськстандартметрологія".

До речі, газовики зазначають, що попередню перевірку вони пройшли успішно, і в останньому сертифікаті, виданому "Укртрансгазом", вказано, що якість газу, який постачають до Чернівців, навіть перевищує стандарт калорійності. Найближчим часом ці показники теж будуть впливати на платіжки. Тобто люди платитимуть не за кубометри спожитого газу, а за його якість. Спеціалісти дадуть свою експертну оцінку природного палива протягом кількох днів. А за цими результатами надалі вираховуватимуть ціну на газ для споживачів. 

1