Як це було 100 років тому: 28 червня 1914 у Сараєво

Як це було 100 років тому: 28 червня 1914 у Сараєво

30.06.2014, 13:44
  1. 09:30 (Тут і далі час місцевий. У Києві - 11:30. )

    ВВС Україна відтворює події 28 червня 1914 року, коли у Сараєво убили ерцгерцога Франца Фердинанда та його дружину Софію.

  2. 09:31

    На час офіційного візиту подружжя поселилося у розкішному готелі "Босна" в Іліджі, за 10 кілометрів на захід від Сараєва.

    Попередні дні виявились насиченими для подружжя, яке наразі прямує до Сараєва потягом.

    Учора ввечері ерцгерцог з дружиною відвідали урочистий банкет на 41 людину, серед яких були присутні поважні військові, релігійні та громадські діячі Боснії.

    Прибуття імператорського потягу до Сараєва очікується о 9:50.

    Сараєво

  3. 09:32

    Ерцгерцог регулярно подорожує імперією і побував навіть у найвіддаленіших куточках планети. Зокрема, під час свого світового турне 1893-го року він відвідав Австралію, Нову Зеландію, Китай, Японію, Канаду та США.

    Останній його візит до Великої Британії відбувся у листопаді минулого року. Ерцгерцог з герцогинею зупинялися у Короля і Королеви у Віндзорі. Подружжя відвідало Шервудський ліс і замок Болсовер; як кажуть, тепер ерцгерцог – "великий шанувальник усього англійського".

  4. 09:33

    Останній королівський візит до Сараєва був у 1910 році, коли імператор Франц Йосиф відвідав місто через два роки після того, як Боснія ввійшла до Австро-Угорської імперії у 1908 р. Як багато хто вважає, нинішній візит подружжя у Боснію – це ініціатива імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа, який хоче явити імператорську присутність у цьому регіоні.

    Правління Франца Йосифа – одне з найдовших у Європі: 83-річний імператор зійшов на престол у 1848 р. Останні місяці він хворіє. У квітні, через загрозливий стан його здоров’я поширились розмови про те, що Франц Фердинанд може успадкувати престол уже найближчим часом.

  5. 09:35

    Хоча багато хто при європейських дворах вважає, що в ерцгерцога складний характер, він завоював симпатії публіки у 1900 р., коли знехтував обов’язком заради кохання й одружився з фрейліною графинею Софією Хотек.

    Історія їхнього шлюбу потрапила на перші шпальти усіх австрійських газет. Ерцгерцог, який походить з монаршого дому Габсбургів-Лотарингів, мав обрати наречену також з королівського чи князівського дому. Його шлюб з Софією врешті-решт дозволили лише за умови, що їхні діти не матимуть права спадкоємства австро-угорського престолу.

    Софія, хоч і має титул герцогині, позбавлена багатьох привілеїв її рангу. Вдома у Відні їй не дозволяється користуватись імператорською каретою та сидіти у імператорській ложі. Та оскільки цей візит ерцгерцог здійснює як військовий керівник, герцогиня Софія отримує усі почесті і у сьогоднішньому кортежі сидітиме поруч з чоловіком.

  6. 09:38

    Також сьогодні подружжя відзначатиме 14-ту річницю шлюбу. Нижче їхня фотографія невдовзі після одруження, коли їм було, відповідно, 36 і 32 роки.

    Ніколас Вітчелл, Королівський кореспондент ВВС:

    "Франц Фердинанд і графиня Софі Хотек одружилися 14 років тому попри сильний спротив родини ерцгерцога, на думку якої Софі, через своє походження з досить скромної родини, не підходить для ролі королівської нареченої. Емператор, дядько Франца Фердинанда, примусив його оголосити, що шлюб буде «морганатичним», що означає, що графиня, на відміну від її чоловіка, не матиме королівського статусу».

    «Але принаймні для ерцгерцога сьогодні має бути щасливий день. Сьогодні річниця дня, коли його дядько-імператор нарешті дозволив йому одружитися з коханою, графинею Софі, яка разом з ним відвідає Сараєво".

    Пара

  7. 09:42

    А в регіоні сьогодні, 28 червня, відзначають ще одне свято – Видів день. Це національне свято боснійських сербів, які складають 40% населення країни. Цього дня у 1389 р. серби зазнали тяжкої поразки у битві з турками на Косовому полі. Сучасні серби згадують легендарну хоробрість своїх співвітчизників у битві.

  8. Тисячі громадян прийшли привітати ерцгерцога і тепер шикуються уздовж його запланованого маршруту, який прикрашено прапорами та квітами.

  9. 09:49

    Потяг під’їжджає до станції Сараєво, де делегацію зустрічатиме генерал Оскар Потіорек, військовий губернатор Боснії і Герцеговини, та міський голова Сараєва пан Фегім Чурчич.

  10. 09:50

    Ерцгерцог і герцогиня виходять на залиту сонцем платформу Сараєва; їх вітають високі посадовці.

    Ерцгерцог вдягнений у форму генерала гусарського полку: блакитний саржевий мундир і чорний шолом з яскраво-зеленим павичевим пір'ям.

    Сараєво

  11. 09:51

    Герцогиня Софія вбрана у білу сукню з яскраво-червоним паском, хутро горностая і крислатий капелюшок.

    Фото

  12. 09:53

    Подружжя вітає почесна варта; оркестр 15-го Армійського корпусу виконує національний гімн Австрії.

  13. 09:54

    Перша зупинка кортежу – у міській раді, де міський голова Чурчич виголосить офіційну вітальну промову. Пан Чурчич супроводжуватиме кортеж.

    Після того ерцгерцог відвідає заходи у Національному музеї, а потім доєднається до герцогині на обіді у резиденції губернатора.

  14. 09:57

    Спочатку процесія ненадовго зазирає до військових бараків Філіпповича, що напроти станції, де ерцгерцог оглядає війська.

    Сараєво

  15. 10:00

    Подружжя сідає в автомобіль з відкритим верхом, разом з генералом Потіореком та ще одним офіцером. На капоті майорить прапор імперії.

    Сараєво

  16. 10:02

    Автомобільний кортеж просувається набережною Аппель уздовж річки Міляцка.

  17. 10:03

    Гармати старої турецької фортеці, що на сході міста, розпочинають 24-залповий салют на честь початку візиту.

  18. 10:04

    Машина ерцгерцога і герцогині їде повз ряди зустрічаючих, у яких лунає "Хай живе!"

    Про візит розповідалося у місцевих газетах, щоб побільше громадян вийшли привітати ерцгерцога в останній день його перебування у Боснії.

  19. 10:05

    Автомобіль ерцгерцога прямує набережною Аппель до міської ради, яка була побудована у 1896.

  20. 10:07

    Машини кортежу, між якими витримується 50-метрова дистанція, минають будинки, прикрашені прапорами: чорно-жовтими габсбурзькими і червоно-жовтими боснійськими.

    Більша частина натовпу стоїть з боку міської забудови, ховаючись від сонця. Однак дехто обрав місце з боку річки.

  21. 10:10

    Машина ерцгерцога проїжджає центральне поліцейське управління і нові бараки.

  22. 10:12

    СЕНСАЦІЙНІ НОВИНИ:

    Біля кортежу ерцгерцога пролунав вибух. Невідомо, що саме сталося.

    Очевидці розказують, що почули різкий голосний звук.

    Машина ерцгерцога швидко від'їхала.

    Незрозуміло, що відбулося і чи є постраждалі.

  23. 10:13

    Машини, що слідували за ерцгерцогом, зупинилися. Здається, одна з них ушкоджена.

    У натовпі з'явилися поліцейські. Що відбувається, незрозуміло. Видно дим та якісь уламки.

    Надходять неперевірені дані про поранення когось з офіційної делегації та натовпу зустрічаючих.

  24. 10:15

    Схоже, що автомобіль ерцгерцога зупинився і чекає новин з місця подій.

    За неперевіреними даними від очевидців, у кортежі стався якийсь вибух.

    Надходять фотографії з місця подій.

  25. 10:19

    Повідомляється, що ерцгерцог і пані Софія лишаються у машині, доручивши своєму охоронцеві підполковнику графу Францу фон Гарраху оглянути місце подій.

  26. 10:21

    Повідомляють, що до 20 людей зазнали поранень під час вибуху. Поранені двоє військових та жінка. Вважають, що це не герцогиня.

  27. 10:23

    ОНОВЛЕННЯ: очевидці повідомляють, що бачили, як в автомобіль ерцгерцога було кинуто гранату. Вони стверджують, що сам ерцгерцог відвернув небезпеку: простягнув руку і відбив гранату на шлях машини, що їхала позаду.

    За неперевіреною інформацією, затримано підозрюваного у злочині. Схоже, він намагався зістрибнути у річку, щоб втекти з місця подій.

  28. 10:24

    ОНОВЛЕННЯ: наразі кажуть, що герцогиня Софія також постраждала від нещасного випадку. Дехто повідомляє, що в неї на щоці подряпина, нанесена друзками від вибуху. Втім, її поранення явно нетяжкі. Ерцгерцог, як повідомляють, зовсім не постраждав.

  29. 10:26

    Ерцгерцог Франц Фердинанд і герцогиня Софія оголосили, що продовжать візит згідно з планами.

  30. 10:28

    Ерцгерцог наказує продовжувати шлях, незважаючи на інцидент. "Цей чоловік – божевільний. Продовжимо нашу програму", – каже він.

  31. 10:32

    Ерцгерцог і пані Софія щойно прибули до міської ради і зійшли по її сходах.

    Зустріти подружжя готуються керівники християнської, мусульманської та юдейської громад Сараєва.

    За програмою візиту, ерцгерцог прослухає вітальні промови, а тим часом пані Софія матиме зустріч з дружинами посадовців-мусульман.

    Міський голова Фегім Чурчич очікує на високу делегацію і готується до вітальної промови.

    Сараєво

  32. 10:35

    Поліція на місці інциденту арештувала кількох людей. Невідомо, чи серед них є той, хто кинув бомбу.

  33. 10:40

    Одного з постраждалих офіцерів – як кажуть, це полковник Еріх фон Меріцці – відвезли до гарнізонного шпиталю.

    На місце вибуху прибули військові хірурги. Поліція почала зачищати ділянку.

  34. 10:46

    Ерцгерцог розмовляє з зібранням високих посадовців.

  35. 10:50

    ОНОВЛЕННЯ: на місці вибуху працюють поліцейські. Прямо зараз вони здійснюють кілька арештів. Точно невідомо, чи це – один з підозрюваних.

    Сараєво

  36. 10:50

    Френк Гарднер, кореспондет ВВС з питань безпеки:

    "Ми отримуємо нові дані щодо заходів безпеки ерцгерцога. Мені розповіли, що останньої миті перед поїздкою його особистим охоронцям не дозволили їхати разом з ним в його кабріолеті. Це дуже незвично, їх замінили місцевими поліцейськими, і у мене є запитання щодо мудрості рішення, коли такий відомий лідер подорожує в авто з відкритим верхом, враховуючи ризик замаху на його життя. Головне питання зараз – чи продовжить ерцгерцог Франц Фердинанд свій візит".

  37. 10:52

    Поліція повідомляє про арешт підозрюваного у замаху на ерцгерцога. Підозрюваного називають Недєлько Чабрінович, йому 19 років. Він – боснійський серб.

    Чабрінович

  38. 10:54

    Зустріч у міській раді завершилась.

    Подружжя залишає міську раду і вирушає до Національного музею.

    Сараєво

  39. 10:56

    Автомобільний кортеж від’їхав від міської ради й рухається на великій швидкості. Схоже, що застосовані додаткові заходи безпеки. На підніжці авто тепер стоїть офіцер, прикриваючи собою ерцгерцога.

  40. 11:00

    Надходять повідомлення про постріли у районі Латинського мосту за 300 метрів від міськради.

  41. 11:01

    ЕРЦГЕРЦОГА ФЕРДИНАНДА ПОРАНЕНО

    В ерцгерцога зроблено кілька пострілів з близької відстані. Подробиці згодом.

  42. 11:02

    Повідомляють, що постріли пролунали на розі вулиці Франца Йосифа та набережної Аппель.

  43. 11:06

    Як повідомляється, автомобіль ерцгерцога рухався набережною Аппель на південь.

  44. 11:08

    Наразі невідомо, наскільки тяжко поранено ерцгерцога.

  45. 11:10

    Поліція прибуває на місце стрілянини. Серед натовпу починаються бійки.

  46. 11:14

    Поліція зупинила жорстоке побиття натовпом молодого чоловіка.

  47. 11:18

    Поліція заарештувала цього молодого чоловіка. У натовпі стверджують, що це він здійснив напад на ерцгерцога. Невідомо, чи цей напад і ранішній інцидент з гранатою пов'язані між собою.

  48. 11:22

    З свідчень очевидців випливає, що постріли були здійснені в той час, коли кортеж намагався розвернутися. Люди бачили, як стрілок піднявся на підніжку автомобіля і зробив два постріли з близької відстані.

  49. 11:24

    Очевидці, що стояли поблизу, кажуть, що ерцгерцог щось ще робив після пострілів. Дехто каже, що скоро після пострілів герцогиня Софія похилилась уперед.

  50. 11:28

    Посадовці стверджують, що ерцгерцога з дружиною відвезли до резиденції губернатора. Інформації про їхній стан немає.

  51. 11:30

    У губернаторському палаці ерцгерцогу та герцогині надають медичну допомогу.

    Сараєво

  52. 11:30

    До дверей конака зайшли два священики.

  53. 11:32

    У Сараєво б'ють у церковні дзвони.

  54. 11:33

    ЕРЦГЕРЦОГ І ГЕРЦОГИНЯ ПОМЕРЛИ

    Ерцгерцог Франц Фердинанд та його дружина Софія померли від вогнепальних поранень, підтвердила офіційна особа.

  55. 11:40

    Ерцгерцог Франц Фердинанд (50 років) та герцогиня Софія (46 років) померли.

    Родина

  56. 11:46

    Підозрюваний Чабринович, заарештований після вибуху, повідомив поліції, що бомба була отримана від якоїсь організації. Він відмовився вказувати будь-які подробиці або повідомляти, чи бере він участь у змові з метою вбивства ерцгерцога.

  57. 11:55

    ПОЛІЦІЯ СТВЕРЖДУЄ, ЩО ЗААРЕШТУВАЛА ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ

    Поліція назвала ім’я підозрюваного: Гаврило Принцип. Його утримують у відділку. Наразі немає заяв щодо зв’язку між двома нападами.

  58. 11:55

    Фотографія Гаврила Принципа, підозрюваного у вбивстві ерцгерцога Фердинанда та герцогині Софії.

    Принцип

  59. 11:58

    Повідомляють, що одного поліцейський поранили під час затримання Принципа.

  60. 12:03

    Очевидець на ім'я Данило Пусілі під час стрілянини стояв неподалік автомобіля ерцгерцога.

    Як він розповідає, одразу по тому він схопив вбивцю за комір: "Мені хотілося його задушити, але потім я згадав про Небесного Суддю наді мною і подолав спокусу".

  61. 12:09

    Як розповідає хлопчик, що був присутній на зустрічі у міській раді, куди ерцгерцог приїхав через лічені хвилини після першого ранкового замаху, ерцгерцог твердо і впевнено зайшов до приміщення, але все ж мав "дивний" вигляд. "Думаю, він намагався показати, що не боїться", – додає хлопчик.

  62. 12:12

    Безсумнівно, боснійським посадовцям доведеться відповідати на питання про якість охорони під час сьогоднішнього візиту.

    Коли у 1910 році Сараєво відвідав імператор Франц Йосиф, заходи безпеки, як кажуть, були значно суворіші, ніж сьогодні. Солдати стояли уздовж всього маршруту, а всі приїжджаючі до міста мусили зареєструватися протягом шістьох годин.

  63. 12:19

    З'явилося ще одне фото високого подружжя, зроблене за кілька хвилин до смертельних пострілів.

    Сараєво

  64. 12:19

    Ми щойно поговорили з охоронцем ерцгерцога, підполковником Францом фон Гаррахом, що стояв поруч із ерцгерцогом, коли відбувся напад.

    Він повідомив подробиці останніх миттєвостей ерцгерцога і пані Софії.

    Як каже Гаррах, після пострілів "тоненька цівка крові бризнула з рота Його Високості мені на праву щоку". Коли Гаррах поспішив на допомогу ерцгерцогу, він, здається, почув вигук герцогині "Що з тобою?". Потім вона впала обличчям у коліна і зісковзнула вниз по сидінню.

    "Я й гадки не мав, що її теж поранено. Я думав, що вона просто знепритомніла від жаху. І тут я почув, як Його Імператорська Високість каже: "Соферль, Соферль, не помирай! Живи заради наших дітей!".

    Підполковник Гаррах додає: "Я схопив ерцгерцога за комір, щоб його голова не впала вперед, і спитав, чи дуже йому боляче. Він досить чітко відповів: "Це нічого!"

    Його обличчя вже почало викривлятися, але він повторив ще шість чи сім разів, щоразу слабкіше, поступово втрачаючи свідомість: "Нічого…" Потім, після короткої паузи, він сильно захрипів, захлинаючись кров’ю. Хрип припинився, коли ми під’їхали до конака". 

  65. 12:20

    Стів Еванс, кореспондент ВВС, Берлін:

    "Новини про вбивство в Сараєво збурили це місто. Перші шпальти газет вішають на стіни, і натовпи людей збираються довкола них, прапори приспустили. Кайзер і його дружина були друзями убитого подружжя. Деякі тут досить відкрито застерігають, що будь-яка війна дуже швидко загостриться і стане, за їхніми словами, катастрофічною, однак тут переважають войовничі настрої. Головне питання, яке зараз обговорюють – чи має Берлін надати своєму союзнику, Відню, беззаперечну підтримку. Фактично, йдеться про обіцянку військової підтримки. Союзниками з протилежного боку є Сербія, Москва та Париж, і непебзпека полягає в тому, що союзи зійдуться і локальна війна пошириться і, можливо, захопить і Британію".

  66. 12:26

    Тіла ерцгерцога і герцогині поки що лишатимуться у конаку, але згодом будуть перевезені до Відня.

  67. 12:30

    По всьому місту приспускають прапори.

  68. ВВС завершує реконструкцію подій, які сталися у Сараєво 100 років тому і стали приводом для початку Першої Світової війни.

1