Вишеградська четвірка у Чернівцях вчила, як правильно реформувати освіту в Україні

Вишеградська четвірка у Чернівцях вчила, як правильно реформувати освіту в Україні

14.10.2015, 00:27

Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина – представники цих країн приїхали у Чернівці, аби поділитись досвідом проведення реформ. Під час міжнародної конференції Вишеградська група розповідала не лише про позитивний досвід, а й про помилки, аби українці їх не повторювали.  

Скільки і на що потрібно виділяти коштів і як правильно проводити реформи. Представники Вишеградської четвірки - Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини - зустрілися у столиці Буковини, аби поділитись досвідом.

 

Контрад Павлік, заступник міністра закордонних справ Республіки Польща:  «Ми вибираємо не лише Київ, а різні регіональні центри. Аби в інших регіонах показати наскільки важливі реформи і що це означає для регіонів. Польща вже провела один круглий стіл у Чернігові, наші чеські партнери вибрали Чернівці».

Конрад Павлік, заступник міністра Закордонних справ Республіки Польща: «Що стосується міста Чернівці, то тут чудовий університет, тут важливий науково-академічний центр і тому наші Чеські партнери вирішили що саме тут потрібно розповісти про досвід реформи системи освіти не тільки вищих навчальних закладів але і середньої і технічної освіти».

 Кожній країні по реформі. Польща  ділилась досвідом у проведенні децентралізації, Словаччина – щодо енергетичного сектору, Угорщина - розвиток малого та середнього бізнесу, а Чехія – освіта.

 Ярослав Людва, заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки: Чехія «Про освіту, про реформування освіти і про реформування освіти – це досвід, який може Чеська Республіка надати за існування реформування у 90 роках і на початку цього тисячоліття, тому ми привезли експертів, які цим досвідом діляться».

 Стратегія ефективного фінансування освіти та науково - дослідної сфери. Експерти ділились не лише позитивним досвідом, а й невдачами на шляху реалізації реформ.

 Контрад Павлік, заступник міністра закордонних справ Республіки Польща: «І ошибок, что б Украина в ходе своих рефом не повторила наших ошибок. Когда мы были очень сосредоточены на экономических реформах, статус общественный, экономический учителей, науки упал».

ЛАС Лупоп, учасник конференції  (Словаччина) : Мы сможем вам передать структурный опит нашего правительства, государства. А  с другой стороны это касается также автономии университетов и как можно это координировать».

Новий закон про вищу освіту оцінив ректор ЧНУ. 

Степан Мельничук, ректор ЧНУ ім. Федьковича: «Цей закон є багатогранним і передбачає багато аспектів, в тому числі аспекти пов’язані із фінансуванням . В деяких напрямках реформи ми просунулися а в деяких менше. Власне мета сьогоднішньої конференції поділитися досвідом з реформи фінансування вищої освіти».

Народний депутат України Максим Бурбак:  Сьогодні в Чернівцях відбулось виїздне засідання Вишеградської групи . В стінах Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича відбулась спільна конференція щодо реформи вищої освіти в Україні. Наші колеги поділились досвідом в сфері імплементації реформи освіти, зокрема, фінансової підтримки освіти та навчально-дослідних інститутів.

Окрім проблем вищої освіти також підняли тему технічної та професійної освіти. Тож експерти зауважили, що проведення реформ полягає не лише у стабілізації економіки. Інвестиції в культуру, науку та освіту – не менш важливі. Експерти запевнили, що подібні зустрічі відбуватимуться й надалі, аби Україна відчувала підтримку центральноєвропейських держав. 

Джерело: http://acc.cv.ua/ та ТРК "Чернівці"

 
1