Вибори Чернівецького міського голови виграє Олексій Каспрук, - координатор проектів ГО «Буковинський центр»

Вибори Чернівецького міського голови виграє Олексій Каспрук, - координатор проектів ГО «Буковинський центр»

02.05.2014, 18:59

Суб’єктивний прогноз під назвою «Вибори 2014 в Чернівцях: мій прогноз...» на своїй сторінці у мережі  Вкурсі.ком оприлюднив Михайло Шморгун.  Автор не вказує, що його висновки базуються на якихось соціологічних дослідженнях. Тому цей прогноз насправді більше говорить про симпатії й антипатії самого Михайла Шморгуна, як громадянина, ніж відображає реальний стан справ.  Власне, він цього не приховує.  

Водночас цей одиночний зріз електоральних настроїв вартий уваги. Як-не-як, а  самого Михайла Шморгуна вважають експертом зі згаданих питань.  А передчуття експерта, навіть суб’єктивні,  теж чогось варті.

Тож висновок перший: наступним легітимним Чернівецьким міським головою стане Олексій Каспрук.

Висновок другий: навіть симпатики не вірять у можливість перемоги на виборах Віталія Михайлішина.

Третій: решта кандидатів, за прогнозами Михайла Шморгуна, не подолають десятивідсотковий, а дехто й одновідсотковий  бар’єр.

Отже мерський рейтинг кандидатів від людини, яка позитивно ставиться до авантюрної харизми Василя Забродського, але якій  Каспрук «особисто не особливо симпатичний». Хоча й змушеної визнати, що  «із тупорилої фзшної шобли він (Каспрук) безперечно найбільш освічений і розумний». Олексія Коломійця автор рейтинга  вважає енергійний упертюхом з «минулого часу», Віталія Мельничука людиною бойовою, але далекою «від толєрантної і російськомовної частини міста». Претензій до Михайлішина за три роки його секретарства  Михайло Шморгун  майже  не має.  Хоча голосувати і агітувати буде за Петра Олексюка. І нарешті Віталій Ткачук удостоївся особливої відзнаки, як кандидат від Buknews.com.ua. 

Перш, ніж нарешті навести цифри суб’єктивного рейтингу, варто нагадати ще одну річ. Лише півроку тому, у листопаді 2013 року, Михайло Шморгун представляв журналістам результати репрезентативного соціологічного дослідження, проведеного Громадською організацією «Буковинський центр» у м. Чернівці з 21 по 31 жовтня 2013 р. Тому, напевно, цікаво порівняти нинішні суб'єктивні оцінки експерта з тими, які півроку тому йому засвідчили самі городяни. Хоча і до цього опитування були запитання. Наприклад, чому у переліку політиків, які представляли тоді Партію регіонів і ВО «Батьківщина» на Буковині, не було тодішнього голови ОДА Михайла Папієва і голови Чернівецької обласної організації «Батьківщини» Івана Мунтяна? Але менше з тим. 

 Нарешті мерський рейтинг-прогноз:

Каспрук Олексій  («Батьківщина») — 25%.

(Рівень впізнаваності Каспрука в жовтні 2013 року «Буковинський центр» визначив на рівні майже 50 відстоків, рівень довіри – майже 20 відсотків).

Михайлішин Віталій (самовисуванець) —  до 20%.

(Рівень впізнаваності – 95, довіри – 37. Принаймні так було в жовтні 2013 року. Під час парламентських виборів 2012 року Михайлішин показав результат – 33,09 % «за». Чи то довіра кудись за цей час випарувалася, чи то цифри тоді домалювали).

Олексюк Петро (самовисуванець) —   8%.

Забродський Василь  (самовисуванець)  - навряд чи набере більше 8%.

(Рівень впізнаваності восени 2013 року – 77, довіри – 15).

Коломієць Олексій (УДАР) —  7%.

(Жовтневий рівень впізнаваності Коломійця, згідно з даними «Буковинського центра», становив майже 30 відсотків, довіри – майже 4).

Мельничук Віталій (Свобода) —  4%.

(Рівень впізнаваності півроку тому – 29 відсотків, довіри – 10. Знову та сама картина, що й з Михайлішиним. Довіряють Мельничуку більше людей, ніж, на думку одного з координаторів проектів ГО «Буковинський центр», готові за нього голосувати).

Ткачук Віталій (самовисуванець) —  3%.

(З Ткачуком взагалі неймовірна історія. Михайло Шморгун своїм жовтневим опитуванням вивів молодого політика в лідери громадської довіри.  Результати соціологічного опитування засвідчили, що  Віталія Ткачука впізнає кожний третій мешканець Чернівців,  а довіряє – кожний десятий.  Депутат Чернівецької обласної ради Віталій Ткачук не тільки посів гідну сходинку серед представлених в опитуванні громадських активістів. Він виявився лідером довіри чернівчан у категорії громадський діяч віком до 35 років. Тому тут ще питання, чий насправді це кандидат – BukNews чи ГО «Буковинський центр».  Словесна підтримка Петра Олексюка, як людини однієї з Михайлом Шморгуном крові,  може бути звичайним маневром, щоб глибше сховати кінці в воду).

 Дорош Володимир — не більше 3%.

Цаплюк Руслан (самовисуванець) — 1%.

Кишлярук В'ячеслав (Громадянська позиція) — не знаю.

Інші кандидати (Горбатюк І., Карча Д., Попівчук В., Саєвський М., Стручкова Н., Шерстюк Р.) — менше одного процента.

1


КОМЕНТАРІ (12)

ЗАТИЧКА каспрука

ГО «Буковинський центр»

щось сказала

інша затичка "журналіст"

щось написав

КЛОУНИ НЕ СМІШІТЬ ЛЮДЕЙ

avatar

чернівчани

02 травня 2014 16:12

Те що Каспрук мер - це як кажуть і до ворожки не ходи, а от Михалишин 20 %, покажіть мені хто за нього голосує? Я таких не знаю.

avatar

Алек

02 травня 2014 16:31

Предположим он станет мэром. Что дальше?

avatar

важно не выиграть, важно что будет дальше )

02 травня 2014 16:45

Каспрук - мер ? За що це нам ? В чому наша провина?

avatar

трактор

02 травня 2014 17:26

арсен - премьер

алкаш - мер

 

 

Це формула успіху !

avatar

танк

02 травня 2014 17:30

як він свою жирну сраку туда впхав?

трісло там усйо під жопою

avatar

шшш,Чернівці

02 травня 2014 18:01

Найбільш реальний кандидат, то є Ткачук!

Калинка і молодь за нього.

avatar

02 травня 2014 18:42

Каспрук буде хорошим мером, кому не подобаєтся беріть Михайлішина під ручкі і ідіть ганьбити інше місто))

avatar

Я

02 травня 2014 19:16

Хто прикривається старенькими і немічними той і збирається тягнути нас всіх живих і здорових до могили. А ви знаєте хто робить ставку на "проізні квітки".

avatar

свідомий

02 травня 2014 20:32

Так ответить на вопрос никто не может? Это и следовало ожидать. Каспрук не станет мэром. Хороший мэр из него не получится и вы все это прекрасно знаете.

avatar

важно что будет после

02 травня 2014 22:32

Практична соціологія, на відміну від академічної,або нацкової соціології, це наука, яка в першу чергу базується в своїх висновках на законах статистики. Статистика це суто технічна наука, яка не вбачає висновків суб`єктивних. Результати опитування 225 респондентів в опитуванні Шморгуна, які він презентував раніше, я не вважаю за репрезинтативні. Вже не говорю про його висновки, які приводять в цій публікації.

Останні нормальні соціологічні висновки, яким можна довіряти, це результати соціологічного дослідження ЧНУ , які були опубліковані на сайті БУКІНФО. За їх данними  Олексія Каспрука підтримують  приблизно 21%. Отже його НЕ підтримують решта 79% чернівчан.

Я б на місці Шморгуна не спішив віддавати перемогу Каспруку. А то потім прийдеться придумувати причини своєму прогнозу...

 

Говорити 

avatar

Соціолог

02 травня 2014 23:41

Каспрук бовтун нічого не може зробити тільки гоорить який раніше займався контробандою сирів як такому можна довірити місто він його просто пропе та продасть . Внього самого треба запитати чому в його батька стався інфаркт чи правильно запитати із-за кого. Кого ми хочимо бачити лицем міста але не цю людину!!!!!

avatar

Недовіра

03 травня 2014 16:39