Папієву ледве вистачало доби, щоб по вісім годин керувати Буковиною і встигати у виборчому  штабі регіоналів (+відео)

Папієву ледве вистачало доби, щоб по вісім годин керувати Буковиною і встигати у виборчому штабі регіоналів (+відео)

12.03.2014, 18:10

Серед документів з офісу Партії регіонів активісти ОПОРИ знайшли такі, що вказують на можливі порушення виборчого законодавства під час виборів 2012 року. Зокрема: використання адміністративного ресурсу та поєднання регіоналами партійної та державної служби; непрямого підкупу виборців; використання Партією регіонів “технічних” партій для отримання більшості у виборчих комісіях; використання, обробки та зберігання персональних даних виборців.

12 березня в Українському народному домі відбулась прес-конференція за участю активістів Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА, на якій було оприлюднено частину документів, знайдених в офісі Партії регіонів в Чернівцях. Доступ до документів був наданий депутатами Чернівецької обласної ради. Протягом тижня опрацьовано більше 1000 документів. Серед них виявлено такі, які стосуються виборів 2012 року і вказують на можливі порушення виборчого законодавства.

Активіст ОПОРИ Григорій Сорочан, який брав участь в роботі над документами, розповів про виявлені документи, які вказують на використання адміністративного ресурсу. Зокрема, про це свідчать партійні звіти за результатами виборів 2012 по кожному району, звіти про роботу голів районних державних адміністрацій, звіти про участь кандидатів в народні депутати у запланованих заходах виборчого округу тощо. Також у знайдених документах міститься інформація, що районні виборчі штаби та кампанії очолювали посадові особи РДА та райрад. Зокрема, у Вижницькому, Сторожинецькому, Кіцманському районах. Нагадаємо, що, згідно даних ОПОРИ, адміністративний ресурс посів перше місце у рейтингу порушень, до яких вдавалися кандидати і політичні партії протягом виборчої кампанії у 2012 році.

Також Надія Бабинська розповіла про знахідку, що вказує на поєднання регіоналами державної служби з партійною роботою. Так, у відповідності до табелів Чернівецького обласного виборчого штабу ПР, тодішній голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв з липня 2012 року працював керівником регіональної виборчої кампанії, так само як і голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру – керівником регіонально виборчого штабу. Вони працювали по 8 годин на день 6 днів на тиждень. Невідомо, чи ця робота проводилась паралельно з роботою на державних посадах, чи у нічний час. Однак, сам Михайло Папієв 6 серпня, будучи за документами ПР керівником регіональної виборчої кампанії, сказав наступне: «Учасники виборчого процесу, які займають посади в органах влади, можуть займатися виборами лише у неробочий час, у вихідні дні, або ж брати відпустки на цей період. Неприйнятно поєднувати державну службу з участю у виборчій кампанії».

Інформація в знайдених документах ще раз підтвердила ряд висновків ОПОРИ за результатами кампанії спостереження у 2012 році. Вважаємо, що ці матеріали мають бути опрацьовані представниками правоохоронних органів і їм повинна бути надана належна правова оцінка.

Джерело: oporacv.org

1