Вперше в новітній історії Буковини голова ОДА засвідчив особисту незацікавленість в своїх людях у лісі

Вперше в новітній історії Буковини голова ОДА засвідчив особисту незацікавленість в своїх людях у лісі

18.08.2016, 20:17

Принциповість голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука засвідчує відсутність персональних пропозицій щодо кандидатури т.в.о. керівника лісомисливської галузі в краї.

Керівник виконавчої влади в краї наполягає лише на заміні нинішнього т.в.о. начальника управління лісового і мисливського  управління Романа Череватого.

Натомість те, хто мав би його замінити, голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук залишає на вибір профільного агенства. 

Це вперше в новітній історії Буковини керівник області засвідчив власну незацікавленість в своїх людях у лісі.

Народний депутат України Максим Бурбак також прокоментував на прохання журналістів гучні обшуки у лісгоспах краю, які провели представники прокуратури та СБУ.

 - Дуже багато прочитав і почув про себе зі шпальт газет, екранів телевізорів… Проте якщо журналістів справді цікавить всебічне висвітелння процесів, а не одна лише ретрансляція якихось чужих заяв, то, може, варто поцікавитися, що знайшли під час обшуків у лісгоспах. Чи пролунали десь там прізвища Бурбак, Яценюк, Фищук, Федорук? Чому півтора роки правоохоронці ГПУ, СБУ, які зараз проводили цю спецоперацію, мовчали? А тепер через півтора роки сказали, що у лісі є злочинність. Чому коли я особисто направляв кілька зверень до обласної прокуратури стосовно порушень у Вижницькому національному парку, то підстав для відкриття справ тоді не знайшли? А тепер їх знайшли, чи як? Чи це чергвоий піар-хід? Усе це питання об’єктивного характеру.  

Я не хочу коментувати законспіровану спецоперацію правоохоронців. Нехай вони самі про неї розповідають. Але я хочу побачити кількість справ, які будуть порушені і доведені до суду. А також, хто буде у них випливати. Візьміть  голову кожного лісгоспу, подивіться коли він був призначений, і хто робив подання на його призначення. Побачите підписи попередника Олександра Фищука на посаді - лідера партії "Народний контроль" на Буковині, яка тепер так бореться з вирубкою лісів. А призначення ці робилися за його поданням і за підписами Івана Рибака. Т.в.о. начальника управління лісомисливського господарства в області пан Череватий також у  сфері його впливу. Те саме можу сказати про панів Когутяка, Робульця з екології, яких він наймав на роботу. А сам пан Рибак тепер працює у комітеті з питань екології. Перевірте усе це і побачите багато цікавого. 

А я також буду вимагати від прокуратури і СБУ називати, хто давав подання на призначення людей, які будуть проходити по кримінальних справах. І тоді нехай ті, хто робив такі подання - несуть за неї політичну відповідальність, а не перекладають з хворої голови на здорову. Це буде чесно! 

ДОВІДКОВО:

 Тотальний контроль за обігом деревини допоможе знищити корупційну складову, - Христина Юшкевич

 Потрібна єдина система електронного обліку деревини для всіх, щоб неможливо було виписувати накладні від руки. Із впровадженням електронної бази, доступ до неї отримають правоохоронці та митники, і ми переведемо всіх постійних лісокористувачів на ТТН-ліс, для внутрішнього переміщення лісу. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич на своій сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що у Євросоюзі діє Регуляція № 995, яка забороняє імпорт в ЄС деревини та виробів з неї, якщо походження сировини не буде доведено. А в Україні постійно лунають закиди, мовляв, ми дозволяємо вивозити незаконне дерево.

«Проте, не все так однозначно. Cертифікати на деревину видаються територіальними органами Держлісагентства. Тобто, покупець зобов'язаний прийти до нас і показати всі документи. От тільки управлінню дається доба на їх перевірку. За такий короткий час просто фізично неможливо це зробити. У результаті, якщо є всі підписи, всі печатки, ми просто зобов'язані видати сертифікат, оскільки за неправдиву інформацію несе відповідальність той, хто подає документи», - підкреслила Христина Юшкевич.

За її словами, облуправління технічно не можуть відслідкувати корупційні чинники, це не в їх компетенції виявити підробку документів: «Ось так, через недосконалість законодавства, незаконну деревину спокійно узаконюють. І тільки постфактум, коли правоохоронці виявлять певні порушення, вдасться з'ясувати справжнє походження лісу», - сказала Христина Юшкевич.

Т.в.о. Голови Держлісагентства наголосила на тому, що після впровадження системи електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів походження лісу можна буде перевірити будь-де і в будь-який момент. «Це не тільки знищить корупційну складову, але і створить всі умови для тотального контролю за обігом деревини», - підкреслила Христина Юшкевич.

 Прес-служба Держлісагентства 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Заднім числом Фищук вирішив хоч якось викрутитися із ганебної для нього ситуації, коли голова ОДА ні слухом, ін духом щодо вирішення проблем провідної галузі краю. Він навіть проблеми не знає, що вже казати про їх вирішення. Вперше взагалі в історії Буковини маємо такого далекого від усього голову. Фищук навіть перевершив прогнози щодо своєї безхребетності та некомпетентності. Якщо міняти, то у першу чергу Фищука. Тут вже точно - на будь-кого іншого. Будь- кого, бо гірше не буде.

avatar

Викрутаси у свинячий голос

18 серпня 2016 20:59