'Інватранс' перейменують: владні афери з комунальним майном буковинців тривають?

"Інватранс" перейменують: владні афери з комунальним майном буковинців тривають?

03.04.2014, 17:40

Значного суспільного резонансу в останній рік кривавого режиму регіоналів на Буковині набуло рішення XVI-ї сесії Чернівецької обласної ради шостого скликання № 64-16/13 від 5 липня 2013 року «Про передачу об’єктів спільної власності територіальних громад з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс». 

Його суть коротко охарактеризували депутати від тодішньої опозиції:

- Підприємству "Інватранс" з фактично нульовим статутним фондом одним натисканням кнопки передали на баланс обласну комунальну власність в м.Чернівці загальною вартістю понад 77 млн гривень.

Вимогою платити більшу оренду - і не обласному бюджету, а фірмі «Інватранс» без жодних зобов’язань останньої були шоковані також в університеті, 14-й корпус якого теж є комунальною власністю.

Запит до Генпрокуратури з вимогою щодо перевірки всієї цієї непрозорої оборудки на сесії Верховної Ради оголосив тодішній нардеп Максим Бурбак.

Відтак до прокуратури Чернівецької області звернулися також депутати обласної ради О.Унгурян та В.Нікітін з проханням перевірити на предмет відповідності вимогам Конституції України та актів законодавства це рішення сесії.

Обласна прокуратура рішення таки опротестувала, як незаконне, і депутати його відмінили. 

На запитання журналістів, чи будуть покарані винні в підготовці цього питання голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру відповів: 

- Незаконне? Це одне. А чи будуть покарані? Ніхто не буде покараний. Навпаки, це питання буде винесене на профільну комісію обласної ради. Тому що проблема з управлінням комунальною власністю вона нікуди не зникла, - наголосив Михайло Гайничеру.

Рішення про передачу об’єктів спільної власності територіальних громад з балансу обласної ради на баланс обласного комунального підприємства «Інватранс» депутати відмінили, але майно назад так і не забрали. Тобто воно залишилося на балансі цієї структури. 

Сьогодні, 3 квітня, як стало відомо BukNews, комісія обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (голова Смотр О.) мінімальною з необхідних кількістю голосів проголосувала за перейменування комунального підприємства «Інватранс». На необхідності ухвалення саме такого рішення наголошували заступник голови обласної ради В.Маніліч, голова профільної комісії О.Смотр і начальник управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності О.Ванзуряк. Очевидно, це і є те рішення проблеми з управлінням комунальною власністю, про яку говорив пан Гайничеру. А щоб назва фірми «Інватранс» не надто різала слух її змінили. Тепер це буде КП "Центр управління комунальним майном" чи щось подібне. 

Чи варто аж так поспішати, особливо з огляду на оголошену в Україні адміністративно-територіальну реформу питання риторичне. Бо ж  відомо, що саме у складні перехідні періоди найлегше привласнити майно громади, яке погано лежить. Приклад українського Криму яскраве тому свідчення. Тож владні афери з комунальним майном буковинців не припиняються?

Довідково:

Засновником обласного комунального підприємства «Інватранс» (свідоцтво про державну реєстрацію А00 №70778 від 08.12.1993 р.) є Чернівецька обласна рада, власником його майна – територіальні громади сіл, селищ, міст Чернівецької області. ОКП «Інватранс» відповідно до п.1.4. Статуту підпорядковане, підзвітне та підконтрольне засновнику, який зокрема «..створює необхідні умови для його функціонування щодо вирішення ... майнових питань». Згідно з твердженням інформаційно-аналітичного відділу виконавчого апарату Чернівецької обласної ради, це підприємство згідно п.1.5. Статуту є «..балансоутримувачем об’єктів комунального майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернівецької області», основним видом економічної діяльності якого відповідно до Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (АВ №417116 від 16.08.2013 р.), є експлуатація власного чи орендованого нерухомого майна. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

НАЖИВО! Сесія Шевченківської райради - http://promin.cv.ua

avatar

ProminTV

03 квітня 2014 15:40