Вкрадена писанка повернулась на площу і перемогла конкурс

Вкрадена писанка повернулась на площу і перемогла конкурс

27.04.2017, 16:25

Цьогоріч площа перед районною державною адміністрацією напередодні Великодня стала писанковою. Діти із шести шкіл Глибоцького району розфарбували 12 великих за розміром пасхальних прикрас. Ну, і звісно — розпочався мейнстрім: хто тільки не фотографувався з виробами і викладав фото в Інтернеті. Власне, у Фейсбуці організатори заходу — Глибоцька об’єднана територіальна громада — оповістили про конкурс: котра писанка набере найбільше лайків — той навчальний заклад і стане переможцем.

Поки розписані яєчка набирали свої лайки, троє „сміливців” вирішили, що одна з них стане їм у пригоді. Хоча навіщо, мабуть, не зрозуміти. Отож, у ніч з 14-го на 15-те квітня, біля першої години ночі, невідомі вкрали одну з писанок — роботу Глибоцького ліцею. Камери спостереження, які знаходяться на площі, зафіксували припаркований автомобіль „RANGE ROVER”. Завдяки оперативно-розшуковій роботі працівникам районної поліції знадобилось менш ніж півдоби, щоб вийти на слід і виявити зловмисників. Ними виявилися троє мешканців села Сучевени віком від 18 до 20 років. Писанку знайшли за місцем проживання одного із злодіїв. Мотиву свого вчинку вони пояснити не змогли.

Цього тижня конкурс-виставку писанок офіційно закрили, оголосивши переможців. Присутніх на площі ще раз привітали з Великодніми святами голови РДА та райради Георгій Придій і Петро Панчук, начальник управління освіти РДА Василь Барарюк, начальник Глибоцького відділення поліції Віктор Теуляк. Голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк оголосив, що за оцінками експертів Пасхальні прикраси здобули такі місця: третє — Червонодібровський НВК, друге — Михайлівський НВК, перше — Глибоцька художня школа. Кожен клас учнів художньої школи нагородили за участь у цьому конкурсі. А за глядацькими симпатіями переможці розташувались так: треті — ДНЗ „Сонечко”, другі — Глибоцька гімназія, перша — писанка Глибоцького ліцею. Всі отримали призи від Глибоцької селищної об'єднаної територіальної громади.

Організатори обіцяють, що наступного року конкурс відбудеться масштабніше. Цілком ймовірно, адже і цьогоріч Чернівці прикраси лише 4 писанки, тоді як Глибоку 12!

Лариса Дущак.

Фото автора

 Р.S. Зоряне сяйво. Саме таку назву дали своїй писанці учні Глибоцького ліцею. Діти працювали під керівництвом вчителів образотворчого мистецтва Наталії Поліщук та Оксани Бомпи. Розписали за буковинськими мотивами, поєднавши сім кольорів, що знаменують родинне щастя, мир, любов, здоров’я та успіх. За основу взяли бурий (коричневий) колір, який символізує землю і її приховану життєдайну силу.

У роботі використали давні символи, що несуть у собі злагоду та довголіття: безконечник, наприклад, означає воду. Саме з неї постали земля, сонце і все живе, тому вода є символом вічності і, водночас, плинності часу. Трикутник також поширений на писанках. У ньому втілена ідея триєдності Всесвіту: неба, Землі і води, а також батька, матері та дитини. Зрештою, це символ божественної Трійці. У центрі кожної зі сторін — велика восьмикутна зірка, що символізує Сонце. У давнину Великдень був одним із традиційних свят на честь сонця, яке, згідно з віруваннями, є Божим оком, отож і символізує воно істину, справедливість, а також переможця будь-якого зла. Отже, сонце є уособленням Бога на землі, свободи і єдності.

Головний задум такий: Україна єдина, вічна, у ній панує мир, добробут та родинне щастя. Нехай сіяє ясно ця зірка, милує око глибочан і гостей, дарує радість.

1