Від туристичної галузі з Буковини надійшло 13 млн грн податків проти 9 млн грн торік

Від туристичної галузі з Буковини надійшло 13 млн грн податків проти 9 млн грн торік

09.09.2023, 09:32

Буковина лідирує за темпом росту туризму, а Львівщина платить найбільше податків – ДАРТ.

Чернівецька область стрімко розвиває туризм, росте Закарпаття, але при цьому падають надходження по податках у Тернопільській та Івано-Франківській областях.

Про це О,море в інтерв'ю розповіла голова Державного агентства з розвитку туризму Мар'яна Олеськів.

За словами голови ДАРТ, в цьому році від туристичної галузі з Буковини надійшло 13 млн грн податків проти 9 млн грн торік.

Це невеликий об'єм, однак Буковина зараз активна і потенціал там величезний.

Річ у тому, що кількість готелів та приватних садиб у регіоні поки невелика і потрібно залучати інвестиції, щоб закладів розміщення (хостелів, готелів, садиб тощо) тут побільшало.

Львівщина натомість лідирує за податковими надходженнями від туризму, каже Олеськів.

Приріст не такий великий порівняно з минулим роком: за перші пів року 2023 року податків надійшло майже 148 млн грн проти майже 130 млн грн за аналогічний період у 2022 році, але у 2021 році їх надійшло 8 млн грн.

Й причини такого росту вона вбачає й в тому, що західні регіони все ж безпечніші ніж південні, де наразі туризм фактично зупинився.

На Закарпатті також є зростання: за пів року 2023 року надійшло 36 млн грн податків порівняно з 33 млн грн у 2022.

Натомість в Івано-Франківській і в Тернопільській областях є падіння у надходженні податків.

"По Тернопільщині ми чули від учасників ринку, що більше треба працювати над промоцією регіону, бо туристичні можливості є. А по Івано-Франківщині виглядає, що більше треба звернути увагу контролюючим органам на те, як сплачують податки", – каже глава ДАРТ.

Забронювати житло в регіоні, за її словами, було практично неможливо, ціни на проживання досить високі, а податки за перше півріччя поточного року впали практично у два рази порівняно з аналогічним періодом торік.

"Знайомі та друзі, які цього літа відвідували західні регіони, розповідали, що туристів просять оплатити послуги готівкою, або скинути на особисту картку", – розповідає вона.

 Джерело: https://omore.city/articles/311118/vnutrishnij-turizm-2023-bukovina-lidirue-

1