Вже понад десятиліття з десяток сов зимують на вербах поблизу будівлі ДФС у Чернівцях

Вже понад десятиліття з десяток сов зимують на вербах поблизу будівлі ДФС у Чернівцях

05.02.2019, 11:31
У Чернівцях з десяток сов облюбували дві верби, які ростуть поблизу будівлі Державної фіскальної служби, що на вулиці Героїв Майдану. Уже декілька років поспіль птахи гуртуються та прилітають сюди зимувати. Про це йдеться у сюжеті програми Сьогодні на каналі «Україна». Вдень птахи відпочивають, а вночі вилітають на полювання. Людям не тільки не шкодять, а навіть приносять користь, оскільки харчуються різними гризунами. За словами орнітолога Ігоря Скільського, саме цим вони і приносять користь екосистемі міста. 
 
«Це такий добрий біологічний метод боротьби зі шкідниками. Приваблюючи кудись сов, або хоча б ніяким чином не намагаючись завдати їм шкоди, ми тим самим опосередковано сприяємо тому, щоб шкідливих тварин ставало менше», – розповів орнітолог Ігор Скільський.
 
За його словами, зимувати серед людей сови люблять. Каже: з року в рік чує про такі зграях то в одному, то в іншому місті. Їхня кількість залежить від так званого «мишачого року». Адже що більше для них поживи, тим більше їхні зграї. Уже з потеплінням, розповідає фахівець, вони розбиваються на пари і повертаються в поля, щоб висиджувати своїх пташенят. Однак, за словами Ігоря Скільського, птахи не будують гнізда самостійно, а займають, як правило, чужі: ворони, сороки, можуть зацняти гніздо хижого птаха. Наголошує не чіпати ,а просто подивитися і сфотографувати.
 
1