Вже 61% опитаних вірять, що наступним Президентом України стане В.Зеленський, 17% – П.Порошенко, - соціологічна група Рейтинг

Вже 61% опитаних вірять, що наступним Президентом України стане В.Зеленський, 17% – П.Порошенко, - соціологічна група Рейтинг

11.04.2019, 12:01

Моніторинг електоральних настроїв українців (5-10 квітня 2019 року)

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,8%.

Терміни проведення дослідження: 5-10 квітня 2019 р.

  • Згідно результатів опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» за підсумками першого тижня квітня 2019 року, близько 30% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, 55% – протилежної думки. Після І-го туру президентських виборів позитивні оцінки напрямку розвитку країни зросли майже удвічі. Більш оптимістичніше оцінюють стан справ в державі мешканці Заходу та Центру країни.

  • 83% опитаних вважають, що країні сьогодні потрібні радикальні зміни. Лише 6% переконані, що нехай все залишається так, як є, аби не гірше, а 7% – за повернення у минуле. Очікування радикальних змін домінують серед представників усіх регіональних, вікових та електоральних груп.

  • 52% опитаних очікують покращення ситуації в країні у результаті президентських виборів. Після І-го туру президентських виборів позитивні очікування зросли у 1,5 рази. Попри це 25% не мають жодних сподівань на зміни, ще 7% – взагалі очікують погіршення. Відносно більше тих, хто вірить в оптимістичний сценарій розвитку після виборів, серед мешканців Півдня, більш молодших опитаних та виборців В.Зеленського.

  • На питання «За кого з цих кандидатів Ви голосуватимете у другому турі виборів Президента України?» опитані відповіли наступним чином: 51% сказали, що голосуватимуть за В.Зеленського, 21% – за П.Порошенка. Ще 18% – не визначилися, 10% – не мають наміру голосувати.  Серед тих, хто має намір голосувати у ІІ турі: 61% – за В.Зеленського, 24% – за П.Порошенка. Ще 15% – не визначилися. Серед тих, хто має намір голосувати у ІІ турі і визначився з вибором: 71% – за В.Зеленського, 29% – за П.Порошенка.

  • В.Зеленський випереджає свого конкурента у всіх вікових категоріях. Також він є лідером серед мешканців Сходу, Півдня та Центру. Водночас на Заході – позиції обох кандидатів майже рівні.

  • 61% опитаних вірять, що наступним Президентом України стане В.Зеленський, 17% – П.Порошенко. Ще 22% – не визначилися із відповіддю. Серед електоральних груп кандидатів, що набрали значні результати у І-му турі, відносна більшість переконана, що майбутнім Главою держави стане В.Зеленський. У середовищі симпатиків П.Порошенка половина переконані в перемозі свого фаворита, водночас чверть вважають, що переможе В.Зеленський.

  • Вuknews: Нагадаємо, що перед першим туром виборів цей показник був іншим: 20,8% опитаних 9-15 березня 2019 р. вважали, що наступним президентом буде П.Порошенко. У перемогу В.Зеленського вірять 19,5% Ю.Тимошенко – 18,6%. 

  • Аналіз динаміки мотивів голосування за кандидатів у ІІ-му турі виборів президента свідчить про зростання  протестного голосування серед виборців обох кандидатів.

  • Так, 75% виборців, які готові підтримати у ІІ-му турі П.Порошенка, голосують швидше за нього, натомість 22% – голосують швидше проти В.Зеленського (у лютому таких було 12%). Водночас, 57% виборців, які готові підтримати у ІІ-му турі В.Зеленського, голосують швидше за нього, натомість 41% – проти П.Порошенка (у лютому – 33%).

  • Крім того, 31% опитаних вважають, що коли люди обирають П.Порошенка, вони голосують безпосередньо за особистість, а 26% – таким чином голосують проти В.Путіна. Остання позиція більш характерна для виборців Заходу країни. Серед виборців самого П.Порошенка майже 40% голосують не так за П.Порошенка, як проти В.Путіна.

  • 20% опитаних вважають, що коли люди обирають В.Зеленського, вони швидше голосують безпосередньо за особистість, а 66% – таким чином висловлюють протест проти існуючої ситуації в країні (у лютому – 50%). Це, до речі, визнають і виборці Порошенка. Навіть серед виборців самого В.Зеленського близько 60% своїм вибором висловлюють передусім протест проти існуючої ситуації в країні.

  • 82% опитаних зазначили, що не стикалися особисто з фактами підкупу під час цієї президентської виборчої кампанії. З іншого боку 17% сказали, що мали такий досвід: 8% – особисто, 9% – чули про це від близьких та знайомих. 

  • 39% опитаних зазначили, що очікують значних фальсифікацій у ІІ-му турі виборів Президента 21 квітня 2019 року. 37% вважають, що фальсифікації будуть незначними, і лише 14% взагалі не очікують жодних фальшувань виборів. Найбільше тих, хто очікує значних фальсифікацій, серед мешканців Півдня та Сходу країни. 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Зе на стала людина. Він зажадав пряму стрічку з Порох а тепер відтягується.  Він не як Рейгин а більше як Янукович та крутій Трамп.  Порох хабарник, але його можна тиснути західними державами що не можна із Зе.  Зе небезпечна людина.

avatar

Панас

11 квітня 2019 16:45

Но хуже чем молдавский жид для Украины не придумаеш.

avatar

11 квітня 2019 21:34

Якщо цей "клоун" стане президентом і зробе хочаб половину зі своєї передвиборчої програми, то ви всі його в дупу будете чмокати! Але далі злодіїв лишати при владі не можна, бо ми вже "голі" мать їхню, цему Зе тоже віри нема, бо якщо всіх нас ще вжаре, бо нас вже нагнули, то тоді нам край!

avatar

123

12 квітня 2019 06:30