Василь Терицану назвав провокацією відео, на якому Румунія начебто захоплює Чернівці (+коментарі експертів і посадовців)

Василь Терицану назвав провокацією відео, на якому Румунія начебто захоплює Чернівці (+коментарі експертів і посадовців)

03.06.2019, 15:18

Журналісти ІА АСС поспілкувались із головою ГО Румунський культурологічний центр Єудоксія Гурмузакі Василем Терицану

Нагадаємо: Головний військовий прокурор Анатолій Матіос скликав нараду з керівництвом МЗС, Генштабу, ГУР МОУ та СБУ з приводу провокаційного відео на якому Румунія, анексує українську частину Буковини

Василь Терицану назвав таке відео провокацією. 

- Це провокація, бо Румунія – це перша держава, яка визнала суверенність та незалежність України. Ніхто із румунських політиків не підіймав таких питань. Румунія є одним з найбільш вірних  друзів та тих, хто підтримує Україну.

Журналісти UA Буковина  cконтактували з автором ролику. Він надіслав їм матеріал, які використав у відео та підтвердив, що він його сам змонтував. Дан Іонеску каже, що відео є частиною його фентезі-книги, написаної в жанрі альтернативної історії.

«Я підтримую українську незалежність і поважаю кордони України», – сказав він у інтерв'ю UA:Буковина.

Також Дан Іонеску зазначив, що сам написав у фейсбуці Анатолію Матіосу і пояснив, що це відео про альтернативну часову лінію.

Водночас прес-секретарка ГПУ Лариса Сарган відповіла журналістам, що фейсбук-месенджер Анатолія Матіоса наразі заблокований.

Джерело: https://acc.cv.ua/

ДОВІДКОВО:

В Румынии определенная часть общества поддерживает территориальные претензии к Украине и даже допускает войну за Буковину. Однако официальный Бухарест не разделяет таких идей и вполне дружелюбно настроен к Украине.

Об этом рассказал в эфире ObozTV руководитель Центра военно-правовых исследований Александр Мусиенко, комментируя провокационный видеоролик о захвате Буковины Румынией.

Заступник глави Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що відвідає нараду головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, пов’язану із появою провокаційного відео, на якому Румунія начебто анексує частину Чернівецької та Одеської областей.

Про це він заявив сьогодні на брифінгу, повідомляє видання Liga.net

"Я бачив ролик, про який ви говорите. Пан Матіос здається, я із Інтернету дізнався, запросив мене на спільне засідання. На жаль, я вважаю, що є проблема не тільки з цим роликом, є проблеми і в інших регіонах, про які я докладу на цій нараді, щоб правоохоронні органи спільно приймали рішення", – повідомив Баканов.

При цьому він додав, що притягнення уваги до вілео такого роду "є інформаційно більш потужним приводом для того, щоб про цей ролик дізналися".

"Тому в таких питання треба все-таки зважувати, чи варто коментувати такі речі, чи просто ефективно на них реагувати", – повідомив Баканов.

У МінТОТ заявляють, що авторами відео захоплення Румунією території Буковини після початку широкомасштабної війни Росії є вихідці з Російської Федерації. 

Про це в ефірі "Прямого" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньопереміщених осіб Георгій Тука.

"Наскільки я розумію, автором цієї агітки є виходці з РФ. Відверто кажучи, я очікував більш дієвої реакції від уряду Молдови, бо Україна реагує адекватно. Такі провокативні відео можуть викликати реакцію серед наших сусідів, серед яких є прибічники відновлення великої румунської імперії. Я не думаю, що це може вийти на найвищий рівень, але спецслужби Румунії, Молдови та України мають співпрацювати, бо це шкодить всім трьом країнам", - сказав він.





Раніше повідомлялося, що головний військовий прокурор Анатолій Матіос скликає нараду з керівництвом МЗС, Генштабу, ГУР МОУ та СБУ з приводу провокаційного відео, на якому Румунія анексує українську частину Буковини після початку широкомасштабної війни Росії проти України. 

1


КОМЕНТАРІ (2)

Я вчергове переконався, що Матіос є незміркованою людиною і мало не "ворогом" України... Як був служакою Януковича, то таким і "перейшов" до Пороха... Дебіл дебілом...

avatar

Юрій

03 червня 2019 19:07

І автор цієї провокації сам Матіос! Йому ж треба свою важливість показати. А тєпловізор зламався...

avatar

Гпу

03 червня 2019 19:34