В закладі «Любисток», де діти отруїлися овочами, тривають протиепідемічні заходи

В закладі «Любисток», де діти отруїлися овочами, тривають протиепідемічні заходи

26.05.2014, 21:14

За повідомленням Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області 22 травня до Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні звернулось троє дітей, які відвідують навчально-виховний комплекс «Любисток», з ознаками харчового отруєння. Працівниками санепідслужби краю та Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» було розпочате екстрене епідеміологічне розслідування, позапланова перевірка навчально-виховного комплексу та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів.

Створено оперативний штаб з локалізації та ліквідації спалаху інфекції, працює 9 бригад в складі лікарів та медичних сестер Чернівецької міської дитячої поліклініки. Станом на сьогодні, 26 травня, всього зареєстровано 33 хворих з числа учнів закладу «Любисток» - 7 дітей госпіталізовано до інфекційного відділення Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні, решта знаходиться на амбулаторному лікуванні.

Для встановлення збудника хвороби проведено лабораторні обстеження 249 осіб, в тому числі хворих і контактних з хворими та працівників харчоблоку.

За результатами лабораторних досліджень у зразках харчових продуктів та у двох хворих підтверджено наявність ротавірусів.

За інформацією начальника управління освіти міської ради Георгія Олійника та головного державного санітарного лікаря Чернівців Наталії Клімчук, 23 травня до кишкового інфекційного відділення обласної дитячої клінічної лікарні Чернівців було госпіталізовано 6 дітей. З вираженими ознаками захворювання виявлено 14 дітей. Вони скаржилися на підвищення температури тіла та нудоту.

Працівниками Держсанепідслужби та медичними працівниками КМУ “Міська дитяча поліклініка» було розпочато епідеміологічне розслідування в навчально-виховному комплексі «Любисток» та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів.

Причиною отруєння є використання свіжих овочів у раціоні дітей.

Головним управлінням Держсанепідслужби у Чернівецькій області та Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації прийнято рішення про призупинення функціонування харчоблоку до завершення всіх лабораторних досліджень, які наразі продовжуються. Проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів триває.

Нагадаємо, перевірку за фактом отруєння дітей також проводить прокуратура. 

Прокуратура Першотравневого району м. Чернівці 23 травня розпочала перевірку за фактом харчової токсикоінфекції в навчально–виховному комплексі «Любисток» обласного центру. По завершенні перевірки прокуратурою буде прийняте рішення відповідно до чинного законодавства.

В ході розслідування причини отруєння 33 дітей в Чернівецькому навчально-виховному комплексі "Любисток", харчоблок закладу закрили на два дні. Поки не працює харчоблок, в НВК закрили також дитячий садок.

- Голодних дітей тримати в садочку не можемо, - розповіла директор навчально-виховного комплексу "Любисток" Віра Сопетик. - Тому на два дні, поки закритий харчоблок, дошкільний підрозділ теж закритий. Початкова школа працює. Всі діти, в яких виявлено захворювання, зараз почуваються краще. Решта вийшли на навчання.

Частково використано матеріали molbuk.ua

1