В Чернівцях та Львові Жадан виступить з «Собаками»

В Чернівцях та Львові Жадан виступить з «Собаками»

04.09.2011, 02:11

Нещодавно відомий український письменник сучасності Сергій Жадан попри свої літературні таланти спробував себе в ролі ведучого фестивалю. І то не абиякого, а доволі гучного – «АртПоле». Життя у наметі протягом п’яти днів, натуральна їжа на дровах, море музики, котру не щодня почуєш в Україні – усе це спонукало Жадана переступити через власні принципи і стати на кілька днів концертним імпресаріо. Саме там, у мальовничому  дністровському каньйоні  я і поспілкувався з Сергієм – переважно про його сюрпризи для відвідувачів Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Czernowitz» та Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові», що відбудуться у вересні, але не тільки.

 - Чия була ідея запросити Жадана в ролі ведучого фестивалю, і яке було до цього ставлення?

- Ідея – дирекції фестивалю, а поставився я до цього дещо скептично, тому що я не ведучий. Для мене це не є професійним заняттям. Але я дуже добре ставлюся до цих людей, які його організували. Вони організовують і багато інших цікавих акцій. Ми з ними співпрацювали кілька разів і тому я стиснувши зуби погодився на їхню пропозицію. Приїхав, і мені тут дуже сподобалось – дуже гарний фестиваль!

- З цієї музики, що лунає на фестивалі є якісь особисті уподобання?

- Найбільше сподобались британці «VD» - Це просто якийсь капець! Це джаз замішаний з хеві – металом, а як «валив» їхній басист! Також сподобалось як «Перкалаба» грає з «ДахоюБрахою» - цікава співпраця.

- Якби організатори «АртПоля» запропонували б вам провести тут літературний майстер – клас – на що б він був схожий?

- Я б відмовився, бо майстер – клас має давати майстер. А я не майстер. Я відмовлявся кілька разів, коли мені пропонували провести майстер – клас.

-Серед фестивальної публіки бачив дівчину, котра читала вашу «Анархію…». Це тому, що Жадан ведучий, чи щось інше?

- До персони Жадана це навряд чи тут привертає увагу, бо тут трошки інша публіка. Але є й частина людей. яких я бачив на всіляких літературних заходах, і вони постійно просять щось їм підписати. Тут не зовсім літературоцентрична публіка. Скажімо той же «День Незалежності з Махном» у Гуляйполі – там більшість публіки знала письменників. Тут – трохи інша аудиторія.

- Якщо Жадана запитають: «Чим тобі сподобалось «АртПоле – 2011» - на яку відповідь можна сподіватись?

-Мені все сподобалось! І публіка, і локація на старій закинутій фермі, і цей старий яблуневий сад. Страшенно сподобався Дністер. Ми знайшли з друзями перевізника, який нас переправив на інший бік річки, і вивів нас на пагорб над каньйоном – звідти відкривається просто фантастичний вид – якась космічна панорама. Таке враження, що ти летиш в літаку, і дивишся на те все зверху. Скільки я був на різних фестивалях – фішка цього – він дещо закритий, фактично тут немає місцевих. З одного боку це не дуже добре, бо одне із завдань і покликань фестивалів – нести українську актуальну культуру в маси, прищеплювати масам те, що відбувається в сучасному мистецтві, а з іншого боку в цьому є і свої великі плюси, бо фактично тут утворюється дуже цікаве автентичне середовище. Сюди приїздиш, і тут фактично якесь поселення прибульців – якісь зовсім не ті люди, що ходять вулицями українських міст. Себто вони набагато відкритіші, толерантніші, щиріші і позитивніші.

- На початку вересня у Чернівцях вдруге відбуватиметься Міжнародний поетичний фестивалю «Meridian Czernowitz», серед запрошених є і ви, а чим нас здивуєте?

- Я приїду з гуртом «Собаки в Космосі» і запропонуємо вам нове і перероблене старе. Ми в Чернівцях з ними ніколи не були, тому Чернівцям порівнювати немає з чим, але пригадую, ми виступали в «Химері» у Івано – Франківську два чи три роки тому, і спеціально на нас приїхала ціла група студентів з Чернівців. Я думаю що вони зможуть порівняти. Гадаю ми змінилися, стали більш жорсткими. Ми граємо панк і таку динамічно – активну музику, і, думаю, буковинцям це буде цікаво почути.

- Ви були на минулорічному фесті «Meridian Czernowitz» - що можете про нього сказати?

- Мені страшенно сподобалось! Для мене це була надзвичайно приємна несподіванка, бо як правило український літературний фестиваль, це щось таке погано організоване, погано зроблене і недбало приготовлене. А тут ніби все це зроблено набагато краще. Видно, що усе зроблено просто фахово і професійно. Сподіваюся, що другий «Meridian Czernowitz» триматиме планку, яку організатори виставили собі і глядачам минулого року.

- Інша гучна літературна вереснева імпреза – літературний форум у Львові. Чи запросили вас вже на нього?

- Так. Знову ж таки ми будемо з «Собаками». Я там матиму багато виступів. Зокрема у мене у видавництві «Клуб сімейного дозвілля» виходить антологія, яка називається «Письменники про футбол». Я її упорядник. Там 11 українських письменників написали щось про футбол. І ми будемо робити презентацію. А крім того ми створюємо збірну України серед письменників з футболу, і  там буде футбольний матч.

- Це можна назвати акцією «Українські письменники готуються до Євро 2012»?

- Це все робиться для того, щоб українські письменники кінцево не збухались і хоча б якось себе підтримували у фізичній формі, а «Євро 2012» - лише проміжковий орієнтир. Буде футбольний матч «Збірна України – Збірна Світу», а наступного року якщо все буде нормально ми або у Львові, або у Харкові чи в Донецьку будемо робити такий великий літературно – футбольний фестиваль, де буде і Збірна письменників України з футболу, і збірна письменників Німеччини дала вже свою згоду, росіяни теж дали свою згоду, і четверта команда буде або від Польщі, або від Сербії. Буде цікаво!

 

Тарас Піц, фото автора