У Чернівцях студенти-першокурсники закоркували вулицю і перешкоджали рухові транспорту

У Чернівцях студенти-першокурсники закоркували вулицю і перешкоджали рухові транспорту

01.09.2013, 19:08

Посвята першокурсників у студенти відбулася сьогодні в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Усі студенти промовили клятву, а потім протоієрей Микола Щербан окропив першокурсників свяченою водою, таким чином благословляючи їхні добрі починання.

- Наш університет займає шосту позицію серед ста університетів Європи у розвитку науки, - розповів ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича Степан Мельничук. - Окрім того, нинішнього року ЧНУ зайняв 11 місце серед вузів України за кількістю бажаючих тут навчатися.

Під час посвяти до першокурсників звернулися також губернатор області Михайло Папієв та секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. Вони одностайно закликали студентів добре вчитися.

«Саме ви, першокурсники одного з найпрестижніших вишів країни, будете продовжувати потужні напрацювання ваших попередників. Саме вам втілювати у дійсність новітні та амбітні плани держави у царині науки. Вам належить вже завтра долучитись до розбудови України та Буковини, реалізовувати на практиці проголошені Президентом України завдання модернізації нашої держави, зростання її економічної могутності та утвердження на світовій арені. Я вірю, що реалізація цих завдань вам до снаги, головне – не боятись ставити перед собою високі цілі», - сказав сьогодні, 1 вересня, керівник виконавчої влади краю Михайло Папієв на урочистій посвяті першокурсників Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича. Про це повідомляє прес-служба ОДА.  

Найбільшою гордістю університету, як він додав, завжди були його студенти. «До прикладу, минулоріч ними було здобуто 13 призових місць на всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, а 5-ро студентів стали призерами всеукраїнських олімпіад», - наголосив Михайло Папієв та додав, що ці досягнення стали реальними завдяки результативній роботі викладацького колективу. Останній, в свою чергу, реалізує наукові програми співпраці з провідними навчальними закладами та науковими інституціями США, Канади, Австрії, Німеччини, Польщі, Румунії, Китаю, Росії, Білорусі, Ізраїлю.

Відтак голова обласної державної адміністрації побажав першокурсникам ЧНУ цікавих студентських років, збагачуватись знаннями, виховувати у собі найкращі людські риси та чесноти та гідно нести звання студента Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, прославляти свій навчальний заклад шляхетними вчинками та відмінним навчанням.

Нагадаємо, що нинішнього року бажання вступити до ЧНУ виявили більше 24 тисяч абітурієнтів.

Після офіційної частини, першокурсики з батьками та друзями фотографувалися на згадку. А при виході з Резиденції на вулиці Університетській ненадовго утворилася пробка. Автомобілі не могли проїхати вулицею, через великий потік людей, що фактично перекрив рух.

В БДМУ також відбулася посвята першокурсників у студенти

Сьогодні у Буковинському державному медичному університеті відбулися урочистості з нагоди початку нового навчального року та з нагоди посвяти першокурсників у студенти.

Із такою визначною подією усіх присутніх, а особливо першокурсників привітав Володимир Дуда, директор Департаменту економіки та ресурсного забезпечення МОЗ України. Також зі святом усіх присутніх привітали представники крайової та міської влади.

Ректор університету професор Тарас Бойчук вручив першокурсникам символи студентства “Студентський квиток” та “Ключ до знань” і побажав успішного навчання й захоплюючого студентського життя.

До слова, цьогоріч університет поповнився більш, ніж тисячею студентами. Кількість бажаючих навчатися у БДМУ, порівняно з минулим роком, зросла вдвічі, в повному обсязі виконано план державного замовлення, у тому числі цільовий набір сільської молоді. Про високий рейтинг БДМУ свідчить те, що кількість абітурієнтів з інших областей, навіть з тих, де є вищі медичні навчальні заклади, з кожним роком зростає.

Урочисто та дзвінко всі першокурсники, які вперше вдягнули білі лікарські халати і шапочки, проголосили обіцянку, в якій пообіцяли старанно навчатися та бути гідними звання лікаря.

Привітали початківців із вступом до великої медичної родини Буковинського державного медичного університету і студенти старших курсів – учасники мистецьких студій палацу “Академічний.

До слова, на сайті університету велася он-лайн трансляція свята для батьків та родичів першокурсників, які не змогли бути на урочистостях.

Джерело: molbuk.ua, vidido.ua та прес-служба БДМУ

1