В 203 окрузі на Глибоччині кандидати-конкуренти Іван Семенюк та Григорій Тіміш лагодили одну дорогу на двох, поки їхні штаби з’ясовували відносини в міліції

В 203 окрузі на Глибоччині кандидати-конкуренти Іван Семенюк та Григорій Тіміш лагодили одну дорогу на двох, поки їхні штаби з’ясовували відносини в міліції

24.10.2014, 02:13

В селі Поляна Глибоцького району Чернівецької області, що розташоване в межах 203 виборчого округу, за словами місцевих мешканців, проводився ремонт центральної дороги, робити який допомагали кандидати в народні депутати України в цьому окрузі. Від одного привезли гравій, а його конкурент грейдером утрамбував дорогу.

Поспілкувавшись з мешканцями села, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА довідався, що гравій для ремонту дороги надав кандидат-самовисуванець, генеральний директор Товариства з обмеженою відповідальністю Роднічок, яке займається виробництвом та реалізацією будівельних матеріалів, Іван Семенюк, а грейдер – його опонент в окрузі, виконуючий обов’язки голови Глибоцької районної державної адміністрації, висуванець Блоку Петра Порошенка Григорій Тіміш.

-           П’ять або три машини привезли (гравію). Семенюк привіз, а від Тіміша приїхав грейдер і підрівняв… За півдня десь зробили… Ось тут були купки, тут одна, там одна. Десь три купки було або чотири… Тіміш дав грейдер, бо на тому грейдері був його портрет, ось такий (показує на агітаційний плакат Григорія Тіміша)… Потім прийшов голова сільради і сказав, що грейдер був від Тіміша.

Відео: http://youtu.be/OXLOuHIjFX0

Кандидати, про яких говорили у селі Поляна, спростовують свою причетність до ремонту доріг. Про це спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА повідомив керівник виборчого штабу Івана Семенюка Василь Костащук та безпосередньо сам кандидат-опонент Івана Семенюка Григорій Тіміш.

Запевняє, що ніхто не застосовував адміністративний ресурс для ремонту дороги, і сільський голова Турятки та Поляни Іван Дуткович. Втім, як і Григорій Тіміш, Іван Дуткович підтвердив причетність Івана Семенюка до надання селу гравію. У розмові зі спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА сільський голова зазначив:

-           Гроші для ремонту дороги надійшли не з державного та не з місцевого бюджетів. Нещодавно особисто відправляв листа до служби автомобільних доріг та до Чернівецької обласної державної адміністрації з проханням виділити кошти на її ремонт. Відповіли, що коштів немає. Гравієм забезпечив Семенюк. Під час ремонту тут був його представник.

Незважаючи на те, що над ремонтом дороги, ймовірно, працювали два кандидата в народні депутати України, вибори ще не відбулись, а місцеві жителі вже скаржаться на якість робіт. За словами деяких мешканців села Поляна, за тиждень–два після ремонтних робіт дорога повернулась до свого попереднього поганого стану, а гравію фактично не видно.

ОПОРА нагадує, що у випадку, якщо підтвердяться слова місцевих мешканців, і надання виборцям 203 округу безкоштовних послуг (ремонту дороги) супроводжувалось передвиборчою агітацією, то це можна розцінювати як непрямий підкуп виборців відповідно до п.14 ст. 74 закону України про вибори народних депутатів. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1384545490298673

21 жовтня в Новоселицькому районному виборчому штабі Блока Петра Порошенка в місті Новоселиця, який також виконує функцію штабу кандидата в народні депутати у виборчому окрузі 203 від цієї політичної сили Григорія Тіміша, відбувся конфлікт з викликом правоохоронців за участю представників штабів згаданого кандидата та самовисуванця Івана Семенюка. У конфлікті брав участь і мажоритарник від Сильної України Едуард Рябко.

Конфлікту передувала фіксація 20 жовтня в селі Рідківці Новоселицького району представниками виборчого штабу Івана Семенюка масового розклеювання на плакатах вищезазначеного самовисуванця наліпок з написом «Я - регіонал» http://i.imgur.com/EAj2NaD.jpg  . Потім у місцевих засобах масової інформації з’явилось відео, зняте представниками штабу Семенюка, з агітатором  виборчого штабу Григорія Тіміша Георгія Русу, де в кишенях агітатора були зафіксовані зазначені наліпки.

Відео: http://youtu.be/xZcATlO1XSQ

Згідно пункту 5 частини 2 статті 68 та частини 25 статті 74 Закону Про вибори народних депутатів України, псування плакатів можна кваліфікувати як порушення виборчого права (перешкоджання реалізації виборчого права суб’єктом виборчого процесу), що тягне за собою відповідальність, встановлену законами України. Окрім того, вказану наліпку можна розцінювати як агітацію проти кандидата, отже, згідно законодавства України, вона мала б містити вихідні дані.

За словами керівника Новоселицького районного виборчого штабу Івана Семенюка Деоміда Шови, того ж дня з цього приводу ними була подана заява до правоохоронних органів. Окрім того, голова окружної виборчої комісії виборчого округу 203 Василь Чиботару повідомив спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА, що до ОВК надійшла скарга на кандидата в народні депутати Григорія Тіміша від довіреної особи Івана Семенюка Георгія Нікітовича. http://i.imgur.com/a7uJ7LD.jpg  В ній оскаржувач просить окружну комісію направити скаргу до ЦВК та визнати протиправними дії кандидата, пов’язані із виготовленням та розповсюдженням друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних,  і розміщенням їх у невстановленому місці, а також  зобов’язати кандидата припинити відповідні протиправні дії. Під час засідання 23 жовтня окружна комісія 203 округу залишила без розгляду вказану скаргу у зв’язку з тим, що питанням займаються правоохоронні органи.

Близько 10 ранку 21 жовтня до Новоселицького виборчого штабу Блока Петра Порошенка прийшли представники штабу Івана Семенюка, який не обійшовся без суперечок та двох викликів правоохоронних органів. Цікаво, що в представників штабів обох кандидатів різна версія щодо того, що відбулось в приміщенні штабу Григорія Тіміша.

Керівник Новоселицького районного виборчого штабу Блоку Петра Порошенка Майя Ракоча вважає цей візит спланованою провокацією, та запевняє, що їхній штаб ніякого відношення до розміщених на плакатах Івана Семенюка наліпок не має. В коментарі спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА вона повідомила:

- Зранку, коли в нас вже в штабі почали збиратись люди, щоб виїжджати на агітаційні роботи, прийшло до нас декілька чоловік. Прийшов Шова Деомід, прийшов Єдуард Рябко разом з ним, прийшов Нікитович і ще якийсь хлопець, якого я взагалі не знаю… Вони не хотіли мене випускати з мого кабінету… І цей хлопець, я не знаю хто він такий, достав телефон, почав знімати, рискати по моєму агітматеріалу… І каже: «Я вас знімаю, я вас знімаю»… Вони нічого не знайшли. Напевно, їхній юрист скинув якісь скомкані наклейки… Якби вони лежали у нас, вони б лежали гарні, рівні десь на готові, а не в кутку в такому вигляді зжмаканому. До речі, вони ж зразу їх за собою і забрали… Я вважаю, що все ж таки вони прийшли з метою мене залякати, тому що вони не чекали, що я буду з кимось в офісі.

Відео: http://youtu.be/smCGPNz0M70

За словами Майї Ракоча, з цього приводу нею була написана заява до правоохоронних органів щодо провокативної мети візиту з бажанням залякати та понизити рейтинг кандидата, а також свідчення дали всі люди, які на той момент там знаходились.

У свою чергу, керівник Новоселицького районного виборчого штабу Івана Семенюка Деомід Шова не на камеру повідомив спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА, що метою візиту було бажання домовитись з представниками штабу опонента про подальше припинення використання провокативних технологій. Під час самого візиту, переконують в штабі Івана Семенюка, вони нічого не шукали, не знаходили та відеозйомку не проводили, а причиною виклику міліції став інцидент, під час якого в юриста штабу забрали телефон, коли він намагався здійснити телефонний дзвінок.

Того ж дня в інтернеті з’явилось відео із зізнання Георгія Русу в причетності до розклейки від виборчого штабу Григорія Тіміша, в якому він розповів, що наліпки отримував від начальника штабу та заробляв на цьому 150 гривень кожного дня. Коментуючи відео, представники штабу Григорія Тіміша підтверджують факт роботи Георгія Русу агітатором їхнього кандидата, але передбачають залякування та тиск на нього представниками Івана Семенюка під час зйомки відео-зізнання в готелі «Буковинська зірка» в селі Бояни, а появу наліпок в його кишені пояснюють можливим підкупом агітатора напередодні зйомки першого відео.

Відео Буковинської правди: http://www.youtube.com/watch?v=tlMfzV0G_4w

Як повідомив спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА Начальник сектору дільничних інспекторів міліції Новоселицького РВ УМВС Володимир Єфтемій, жодна із наданих їм заяв не внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки не містять ознак кримінального правопорушення. Інформація, викладена в заяві виборчого штабу Григорія Тіміша, наразі перевіряється на наявність адміністративного правопорушення, а інформація, викладена в заяві виборчого штабу Івана Семенюка, наразі відноситься до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно неї, порушення стандартів, норм і правил у сфері благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподаткованих мінімумів громадян.

Також ймовірним порушенням законодавства можна вважати не тільки згадані наліпки, а й розміщення на них самих плакатів Івана Семенюка.

Нагадаємо, подібні випадки «чорного піару» раніше мали місце у виборчому окрузі 204, де на околицях Новодністровська зафіксовано декілька листівок без вихідних даних із зображенням кандидата Василя Козака і надписами “Злодій, брехун, зрадник. Розраховую на вас дурні” http://oporacv.org/u-chernivetskij-oblasti-kradut-ta-psuyut-ahitatsijnu-produktsiyu-vykorystovuyut-chornyj-piar/

 Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Мапа порушень: http://map.oporaua.org/

Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN

1


КОМЕНТАРІ (2)

j

avatar

http://obozrevatel.com/crime/90641-yatsenyuk-i-burbak-vzyali-na-vooruzhenie-metodyi-kuchmyi-dlya-po

23 жовтня 2014 23:50

Сьогодні плануються чергові провокації проти Козьми та Семенюка. У Тиміша є тіньовий штаб, який займається виключно чорним піаром. Сьогодні будуть розклеєні проти них листівки. Там буде фальшивка про румунське громадянство.

avatar

Василь

24 жовтня 2014 09:16