УПЦ МП далі спотворює архітектурне обличчя Чернівців

УПЦ МП далі спотворює архітектурне обличчя Чернівців

09.01.2014, 15:46

Ось такий тепер вид на Миколаївську церкву з боку вулиці Сагайдачного, - повідомляють небайдужі чернівчани. - Там вже давно стоїть інша господарська будівля на три поверхи - під зеленою черепицею (у правому кутку на фото трохи видно). Коли мешканці міста звертаються у відділ архітектурної спадщини по дозволи на перекриття даху будинків, то їх одразу суворо попереджають: ніякої металочерепиці -  в старому місті вона заборонена. Певно не для всіх? Чи міська влада просто неспроможна навести у Чернівцях лад?

Нагадаємо, у 2011 році Чернівецька єпархія УПЦ МП так само проігнорувала думку фахівців і громадськості, коли не дотрималася рекомендованої кольорової гами під час фарбування Святодухівського собору в центрі Чернівців. 

 На неприродність його кольорового вирішення - кафедральний собор пофарбували в агресивно рожевий колір - вказували не лише фахівці відділу охорони культурної спадщини, але й численні туристи. "Таким рожевим кольором кафедральний собор пофарбували самовільно, – запевнила Олена Пушкова. – З культовими спорудами питання у нас до кінця не врегульоване. Церква вважає їх своєю власністю, а тому думає, що має право робити там що заманеться. Але ми потроху і на такі споруди укладаємо охоронні договори, попереджаємо – це також пам'ятки архітектури, де не можна самовільно щось робити. Бо воно справді виглядає бутафорно".

Бутафорність, звісно, можна списати на традиції місцевого колориту. У нас, врешті, і писанки також розмальовують занадто яскраво. Але благородна аристократична блідість у даному конкретному випадку виглядає переконливіше за здоровий сільський рум'янець.

"Русскій мір" вже у Чернівцях

1