Український  «Viter» з Канади захопив Чернівці

Український «Viter» з Канади захопив Чернівці

05.08.2016, 19:18

Після Івано-Франківська і  Львова український фольклорний ансамбль пісні і танцю з Едмонтона ( столиці канадської провінції Альберта) дав концерт в Чернівецькій обласній філармонії. Концертний тур ( а це ще Вінниця і Київ) колектив присвятив  25-й річниці Державної незалежності України та 125-й річниці перших поселень українців у Канаді.

     …Тричі зал на одному подиху підводився – на звуки «Реве та стогне Дніпр широкий», «Ще не вмерла України…», прощаючись, а точніше – не відпускаючи гостей.

     Тричі зал даремно тамував сльози – від «Танців  українських піонерів», піднесених перекатів «Реве та стогне Дніпр широкий», хореографічного триптиху до поеми Тараса Шевченка «Сон». Емоційне піднесення, яке панувало на сцені, передалося глядачам і не відпускало їх і після концерту. Варто було глянути  на прощання з артистами  біля філармонії!  Тут були і родичі  отих українських  піонерів, чиї правнуки сьогодні засвідчують любов до України, її культури, музики, пісні і танцю.

    Справді бо. Уся Україна – Волинь, Полісся, Буковина,Слобожанщина,Закарпаття,Галичина постала у цьому концерті. Яскраві танці, які поєднали  українське традиційне народне мистецтво з сучасною хореографією, образністю й пластичною виразністю балету (художній керівник ансамблю - Таша Орисюк, балетмейстери - Теренс Вартон і Стефан Пахолок) технічно бездоганно  й  драматично достовірно представили широку палітру українства «від Сяну до Дону».

 Співаки під орудою  Лесі Погорецької – пристрасної  «перчинки» хору – легко створювали  то сумний, то жартівливий, то піднесений резонанс у залі. Разом з «Вітром» виступав вінницький  чоловічий гурт народних музик «Дармограй», який неодноразово гастролював у Канаді. Обидва колективи мають досвід таких спільних «дуетів», тому, зрозуміло, дуже органічних.

     За двадцять років свого існування український  фольклорний ансамбль пісні і танцю «Вітер» зростав  професійно. Цьому, зокрема, сприяв активний творчий обмін з Україною. У репертуарі ансамблю – танцювальної групи і хору - багато творів українських митців, зокрема,– Анатолія Авдієвського, Клари Балог, Анатолія Пашкевича.  І цього разу, вп»яте гастролюючи краєм  своїх предків, танцюристи і співаки поєднали концерти з численними майстер-класами в колективах на гастрольному маршруті Україною. В Чернівцях – у театрі-студії «Голос», фольклорній  студії «Гердан», у Буковинському ансамблі пісні і танцю. Хореограф Вінсент Різ так узагальнив свої враження від творчої лабораторії:

-      У «Голосі» і «Гердані» були вражені умінням артистів поєднувати драматичну гру й спів,у танцювальній групі Буковинського ансамблю – високої техніки танець – з драматичною виразністю.

Це захоплення закономірне. Адже те, чим так захоплюється канадський митець, визначає і творчий почерк, мистецький напрямок  ансамблю «Viter»: танець як хореографічно-драматичне дійство  і  пісня як вокально-театралізована картина.

    Сьогодні "Viter" широко відомий не тільки в Канаді, а й за кордоном. Колектив активно гастролює, популяризуючи українську культуру в світі. Виступи колективу захоплено зустрічали глядачі Бразилії, Аргентини, Хорватії, Угорщини та Австрії. А цей, знаковий для українців Канади рік, ми всі, кажуть артисти, дуже зворушені й раді побувати на рідній  землі наших предків, горді відсвяткувати цей ювілейний рік разом з вами!

Олена ЧАЙКА.

На фото: фрагменти концерту ; голова Товариства «Просвіта» Остап Савчук  від імені буковинців дякує артистам за чудовий концерт;  хореограф Вінсент Різ ( крайній зліва) з організаторами майстер-класів  художнім керівником театру «Голос» Петром Колісником ( в центрі), керівником театру-студії «Гердан» Андрієм Циганком, балетмейстером буковинського ансамблю пісні і танцю Леонідом Сидорчуком; керівник хору  Леся Погорецька ( крайня справа) та її донька Христина ( крайня зліва) після концерту зустрілися зі своєю буковинською родиною.

 Фото автора.

1