Після погроз аграріїв перекривати дороги у разі продажу землі іноземцям, міністр Милованов оперативно запевнив, що українська земля буде продаватися тільки для українців

Після погроз аграріїв перекривати дороги у разі продажу землі іноземцям, міністр Милованов оперативно запевнив, що українська земля буде продаватися тільки для українців

20.09.2019, 19:16

Українська земля буде продаватися тільки для українців. Про це заявив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. 

 «Землю зможуть купити тільки українські фізичні особи та українські компанії. Це робиться для того, щоб ми контролювали, хто є власником землі. Для цього ми створюємо окрему систему моніторингу — будемо особисто відслідковувати, хто є справжнім власником землі», — сказав Милованов. 

 Він додав, що у малих фермерів буде можливість купувати землю з підтримкою держави. Спеціально для них ми створюємо Програму підтримки дешевих кредитів на купівлю землі — конкретно для купівлі земельної ділянки, обладнання чи трактора. Програма запрацює з 2020 року. 

 «Це перший раз, коли допомога адресована тому, хто хоче працювати на землі. Але це діятиме для людей, які хочуть купити не більше 500 га землі», — анонсував Міністр. 

 Тимофій Милованов пояснив, що це реформа насамперед для людей, які вже сьогодні є власниками землі і не отримують справедливу за неї ціну: «У нас є 7 млн пайовиків, з них мільйон вже померли. Більше 25% з тих, хто померли навіть не змогли передати цю землю в спадщину дітям — вона просто повернулась у фонд держави. На 6 млн пайовиків, які залишились, у нас всього декілька тисяч компаній, які орендують землю. Питання — на кого саме ми працюємо? На людей чи на крупні агрохолдинги?». 

 На його думку, тільки українець має право обирати — чи він хоче продати, чи орендувати свою землю. 

 Якщо людина не буде продавати цю землю, то зможе здавати її в оренду за вищою ціною. Виросте ціна — збільшаться надходження в місцеві бюджети за землю, а значить буде більше грошей в селян. Ці гроші вони зможуть використати на розвиток свого села. 

 Щоб розвіяти всі міфи навколо земельної реформи, Уряд створив безкоштовну гарячу лінію – 1545. Це головний центр комунікації між Урядом та населенням! Сюди може подзвонити будь-який громадянин України та отримати відповідь на всі запитання  стосовно земельної реформи.

 Нагадаємо, по всій Україні прокотилася хвиля протестних акцій аграріїв, які вимагають не продавати українські землі іноземцям. 20 вересня, з 10:00 до 12:00 майже по всій території України українські аграрії проводять мирні акції. Їхня мета - привернути увагу громадськості, Президента України та Уряду до проблем впровадження ринку землі і висловити своє бачення земельної реформи. Ініціатором акції виступає Громадська Спілка «Всеукраїнська Аграрна Рада».

Мирні акції відбулися на основних транспортних артеріях України. На траси фермери вивели велику кількість агротехніки, однак перекривати дороги цього разу не стали, щоб не створювати незручностей громадянам. Акція носить мирний характер та покликана привернути увагу громадськості та влади до проблеми. Побоювання українських фермерів викликає можливість скуповування земель великими агрохолдингами з іноземним капіталом.

На Хмельниччині протестувальники влаштували акцію протесту на трасі Житомир-Чернівці біля села Гуменці Кам’янець-Подільського району. В ній взяло участь понад сто осіб. Люди і техніка вишикувались біля дороги з плакатами, на яких були написані гасла на кшталт «Ні – продажу землі іноземцям».

Чимало наших співвітчизників не розуміють різниці іноземців, українських підприємств з іноземними інвестиціями та врешті-решт і просто юридичних осіб. Адже за назвою Юр особи не можемо побачити кінцевого бенефіціара. Тому мене особисто не можуть заспокоїти результати зустрічі представників сільських громад та аграріїв з Президентом, де головним месиджем було, що земля не буде продаватися іноземцям, а лише українцям та українським компаніям. – зазначив голова Кам’янець-Подільської районної організації Аграрної партії України Ігор Гай.

Націоналісти виступають за продаж сільськогосподарської землі виключно державі за справедливу ціну та довгострокову оренду з правом родинного успадкування, - прокоментував голова Кам’янець-Подільської міської організації ВО «Свобода» Михайло Посітко, - При цьому не варто плутати поняття присадибної земельної ділянки і земель сільськогосподарського призначення.

Якщо хочемо мати величезні агрохолдинги, одні міста, нуль роботи на селі, і великі виробництва, які в основному будуть працювати на експорт - так це шлях, який пропонує сьогодні влада, з обмеженням до 200000 га на одні руки, якщо хочемо мати розвиток малого і середнього бізнесу, живе село - потрібно обмежити кількість землі в одні руки і на першому етапі заборонити купівлю іноземцям!, - з допису в Facebook співвласника компанії «Агросолюшнс» Віталія Завадського.

Скупівля земель великими агрохолдингами спричинить важкі наслідки села. Керівництво гігантських аграрних латифундій, яке знаходиться поза межами населених пунктів, не схильне дбати про соціальну інфраструктуру, допомагати селянам технікою орати городи, розчищати сніг на дорогах взимку. Такі прецеденти на кожному кроці, - наголосив керівник фермерського господарства "Овочівник" Анатолій Дубінський.

Наприклад, господарники з усіх районів Волинської області  зібралися сьогодні у селі Шклинь Горохівського району, щоб донести свою позицію до президента та народних депутатів, - повідомляє https://www.volyn.com.ua/Волинські аграрії погрожували перекрити трасу Львів – Луцьк.

Люди вимагають за жодних обставин не дозволяти продажу землі іноземцям. Мовляв, вітчизняні аграрії не зможуть конкурувати із західним капіталом, тому таке рішення, на думку протестувальників призведе до занепаду українського села.

На Харківщині неподалік районного центру Водолаги аграрії теж протестували проти зняття мораторію на продаж землі. Про це повідомляє кореспондент "Прямого" Юлія Губська.

За словами кореспондента, на одну із трас області вивели сільськогосподарську техніку. Рух не перекривають. Весь транспорт курсує у звичному режимі. Люди занепокоєні тим, що через дозвіл продавати землю юридичним особам, її можуть купити іноземці.

"Ми приїхали підтримати попереджувальну акцію, щоб нас почуло керівництво нашої держави і дало нам змогу приймати участь у ринку землі. Але хотілося б, щоб іноземцям такої змоги не надавали", - сказав аграрій Юрій Чепелюк

Акція, яку зініціювала Всеукраїнська рада аграріїв, тривала дві години.

Нагадаємо, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов анонсував початок роботи ринку землі 1 жовтня 2020 року.

10 вересня у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2109 "Про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів".

Тим часом скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі й відкриття ринку родючих земель підтримує близько третини українців.

Джерело: дослідження соціологічної служби Центру Разумкова, проведене з 6 по 11 вересня

Ухвалення закону про ринок землі і скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 грудня 2019 року підтримує 31% опитаних, а не підтримує 49,1%.

Ухвалення закону про детінізацію та легалізацію грального бізнесу до 1 грудня цього року підтримує 46,5% українців, а не підтримує 34,1%.

 Ухвалення закону про детінізацію та легалізацію видобутку бурштину до 1 грудня підтримує 66,4% респондентів, а 13,6% – не підтримує.
 
Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Вибірка – багатоступенева, випадкова з квотним відбором респондентів на останньому етапі. Похибка не перевищує 2,3%.

Використано  Фото Ірина Шелепницька, "Волинські новини"

1