На Буковині угробили і малька форелі, і державні кошти…

На Буковині угробили і малька форелі, і державні кошти…

09.08.2019, 22:59

Щойно ледь не під фанфари трембіт у деякі річки краю та їх не менш закислі від усіляких нечистот притоки, за розпорядженням Держрибагентства України (бачте, яке звучання!!!) на  глум здоровому глузду і згубу природі, випустили небагато-немало 130 тисяч штук малька струмкової форелі. Того із різновидів «царської риби», як ще називають форель за її ціннющі смакові властивості, який споконвіку водився винятково у високогірних річках та потоках Буковинсько-Покутських Карпат. Непутящим чиновникам від галузі називаю окремі: це Яловичорка, Лустун, Андриківський, Сарата, Калиничі, Путилка, Товарниця, Фальків, частково верхів’я річок Білий та Чорний Черемош. І все. Не більше, не менше. Тим часом у Пруті, у мутні води якого випустили десяток цеберок тієї форелі, вона ніколи не водилася. Навіть у ті аж далекі часи, коли водичку з Прута можна було навіть посмакувати.

Але розпорядження «зверху» має магічну силу для підлеглих на місцях. Тому, що мав робити директор форелевого заводу «Лопушна» Олексій Роман. Досвідчений і знаючий керівник. Знаючий достеменно тонкощі форелевої галузі, якій присвятив десятки років роботи. Та що з того, коли аж із самого Києва розпорядилися випустити малька струмкової форелі у Прут, де він одразу і сконав. Упевнений, що Олексій Петрович з біллю в серці сприйняв викінчено дурнувату вказівку, але таки мусив її виконувати – на державній роботі трудиться чоловік. 

Тим часом глупці із того Держрибагентства мали би врахувати гіркі уроки, затіяною саме цією конторою афери, коли на сотні тисяч гривень мальок струмкової форелі було випущено (пригадуєте?) в Дністер, на води якого через страшенне забруднення нині навіть водоплавна птиця не сідає.

І що? Когось покарали, притягнули до криміналу за вчинений злочин? А дзуськи! Хоча тоді тривожні сигнали до Києва линули валом. Обійшлося. Тож з приводу подумалось: от якби чиновників того нікому не потрібного держагентства та штрафанули на сотню-другу тисяч суверенних гривень. Та ще й статтю ККУ вліпили – ото була б наука. І впевнений, що Олексій Роман не потерпав би от гризоти, що, не доведи Боже, його змусять утнути чергову аферу.

Іван Агатій

заслужений журналіст України та ще й затятий рибалка, котрий без карася на пресмачну юшку домів не вертає…

1