У Вижниці горіла 140-річна школа, яка ще пам'ятає цісаря Франца-Йосифа (додано відео пожежі)

У Вижниці горіла 140-річна школа, яка ще пам'ятає цісаря Франца-Йосифа (додано відео пожежі)

01.10.2013, 15:35

У ніч на вівторок, 1 жовтня, у Вижниці Чернівецької області загорівся дах 143-річної школи.

01 жовтня о 03:21 у м. Вижниця по вул. Українська, 40, у будівлі школи виникло загоряння на горищі, площею близько 400 кв.м.

О 06:56 підрозділами ДСНС України пожежу було локалізовано, а о 09:10 ліквідовано. Для ліквідації загоряння було залучено вісім відділень.

Будівля 140-річної школи триповерхова і складається з двох корпусів (перший  - 1870 року побудови, другий  - 1968 року). В школі навчаються понад 600 учнів.

Жертв та постраждалих немає.

На місці події працює оперативна група Управління ДСНС України у Чернівецькій області.

Як повідомляє прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області, повідомлення про пожежу надійшло 1 жовтня о 3 год. 21 хв.

На місце події відразу було направлено черговий караул Державної пожежно-рятувальної частини № 4 міста Вижниця. Складність пожежі також полягала в тому, що горище школи було сильно захаращене, а це, в свою чергу, сприяло швидкому поширенню вогню. Оскільки школа була збудована понад 100 років тому і була велика кількість дерев’яних конструкцій в перекритті школи, міжпверхові перекриття також дерев’яні в очеретяному обплетені, все це ускладнювало ліквідацію пожежі. Рятувальники відразу оголосили підвищений номер виклику, згідно якого на ліквідацію пожежі додатково було направлено пожежно-рятувальні підрозділи міста Вашківці та смт. Берегомет, місцева пожежна охорона села Іспас та чергова зміна оперативно-координаційного центру УДСНС України у Чернівецькій області.

Додатково направлено черговий караул ДПРЧ № 14 м. Косів Івано-Франківської області та автодрабину ДПРЧ № 1 міста Чернівці, яка подолала відстань у 72 км. від обласного центру до місця виникнення пожежі. На момент прибуття рятувальних підрозділів вогонь поширився на площу 400 метрів квадратних. Вогнеборці локалізували пожежу у тих межах, у яких застали на момент прибуття. Пожежа локалізована о 6 год. 56 хв., а о 9 год. 10 хв. повністю ліквідована. Вогнем знищено покриття на площі 400 м. кв., перекриття та частина третього поверху.

Всього для ліквідації пожежі від Управління ДСНС залучалися 8 одиниць техніки та 38 чоловік особового складу. На місці пожежі загиблих та травмованих не виявлено. Попередня причина – необережне поводження з вогнем. Сума збитків встановлюється.

Для учнів початкових класів школи у Вижниці, де сьогодні сталася пожежа, на тиждень будуть перенесені канікули, а старшокласники тимчасово навчатимуться в інших вижницьких навчальних закладах. Відтак буде організовано їх навчання у дві зміни в одному корпусі на період відновлювальних робіт. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

"За місяць-півтора маємо відновити пошкоджене пожежею приміщення школи. Для цього зараз фахівці визначають обсяги необхідних робіт, районна держадміністрація організовує забезпечення лісоматеріалами і металопрофілем, управління капітального будівництва визначає підрядника для невідкладного початку відбудови. І цим ми зараз займаємося. Слава Богу, ніхто не постраждав. Завдяки професійним діям рятувальників, яких очолював особисто генерал Едуард Братко, вдалося мінімізувати наслідки пожежі. Стосовно її причин, то скоріш за все маємо справу з людським фактором", - сказав Георгій Галиць.

На відновлення перекриття третього поверху одного з корпусів та покрівлі навчального закладу, пошкоджених пожежею, з резервного фонду обласного бюджету передбачається виділити 500 тис. грн.

1