У цей день понад 80 років тому на Буковині розпочалося масове вбивство євреїв

У цей день понад 80 років тому на Буковині розпочалося масове вбивство євреїв

06.07.2023, 17:47
Загублені долі та знищені покоління… Через голокост постраждали десятки тисяч буковинців.
 
Саме у цей день понад 80 років тому на Буковині розпочалося масове вбивство євреїв. З цієї нагоди відбувся пам’ятний захід. Аби вшанувати пам’ять всіх невинно вбитих і закатованих нацистськими окупантами до Меморіалу жертвам голокосту прийшли сьогодні представники єврейської громади, влади, небайдужі буковинці. 
 
Відтак учасники заходу разом відвідали пам'ятний знак у селі Біла, встановлений на місці масового розстрілу євреїв у липні 1941 році.
 
До покладання долучився перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор та секретар виконкому Сергій Добржанський.
 
- Важкий 1941 рік для мешканців Північної Буковини, - поділився враженнями від участі у заході Микола Гуйтор. - Один окупаційний режим вивозив "неблагонадійних" до Комі АРСР, Красноярського краю та Кіровської області. Депортації проводили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13-14 червня. Наступний окупаційний режим з 6 липня розпочав масові репресії і розстріли чернівецьких євреїв. Пам'ятаємо мирних жертв репресій.
 
Перший заступник голови обласної ради Микола Гуйтор, який долучився до пам'ятного заходу, також зазначив:
 
«Колесо історії крутиться. І сьогодні, через 82 роки після тих страшних подій ми маємо нову війну. Проте методи цього агресора не нові. Депортації, катування, обкрадання цивільних, безпричинні вбивства. Та цього разу ми не дамо себе так просто захопити. Тож Українські Збройні Сили, в лавах яких служить майже 2,5 тисяч євреїв, дають гідну відсіч рашистам та обов’язково переможуть. Пам’ятаємо усіх, хто безневинно постраждав, й тих, хто мав сміливість їх рятувати тоді. Шануєм кожного, хто бореться тепер».
 
«Якби кожен розумів та пам’ятав історію – такої помилки, як напад на нас росії, не було б», – сказав Добржанський.
 
За кожен злочин проти людяності буде покарання. Нічого і нікому не зійде з рук. Ні тоді, ні зараз. Бо це про людей, їх біль та зруйновані життя.
 
ДОВІДКОВО:
 
«Кривавий липень - 1941» - так назвали злочини та репресії проти чернівецьких євреїв.
 
2 липня 1941 року нацистські військові частини вступили на територію Північної Буковини. І перше, що вони зробили – оголосили все єврейське населення поза законом.
 
Євреїв виганяли з помешкань, грабували, калічили. Знущались та знищували людей різними нелюдськими способами, не дивлячись на вік чи стать.
 
З серпня для чернівецьких євреїв стало обов’язковим носіння жовтої «зірки Давида». Якщо в місті єврея схоплювали без зірки, його відправляли в концтабір.
 
4 жовтня за наказом головнокомандувача окупаційної армії розпочали депортацію усіх євреїв Буковини «в область на схід від Дністра». Воєнні створили в Чернівцях гетто, куди перед відправкою переселяли євреїв з різних частинах міста та краю.
 
Загалом за період 1941 – 1942 рр. за Дністер було депортовано в табори 55 тис. чернівецьких євреїв, і тільки 18 тис. пережили цей жах.
1