У 'Стрімко' відберуть Соборну площу?

У "Стрімко" відберуть Соборну площу?

13.02.2012, 15:09

На адресу голови облдержадміністрації надійшов анонімний лист від мешканців Чернівців, у якому вони висловлюють стурбованість намірами побудувати на Соборній площі обласного центру готель і підземний паркінг. “Ми просто шоковані від такого рішення”, “чому ніхто не запитує нас, чернівчан, чи ми згідні на таку забудову?”, йдеться в листі мешканців міста, а також міститься звернення до глави крайової виконавчої влади “відмінити це рішення, щоб не було збурення у місті”, і просять надати відповідь через засоби масової інформації.

Звернення чернівчан було направлено для відповідного реагування в Чернівецьку міську раду, і в отриманій на нього відповіді зазначено, що ще у 2006 році Департаментом містобудівного комплексу та земельних відносин міськради було розміщено оголошення про прийняття інвестиційних пропозицій щодо реконструкції площі Соборної з використанням підземного простору та надбудовою приміщень філіалу обласної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка.

На оголошення відгукнувся лише один інвестор – дочірнє підприємство компанії “Стрімко”, яке й подало 12 жовтня 2006 року відповідну заяву. Навесні 2007 року рішенням виконкому міськради цій компанії було надано дозвіл на реконструкцію площі як єдиній, яка подала інвестиційний проект, та зобов’язано провести містобудівний конкурс на кращий проект реконструкції. Рішенням сесії міської ради 12.07.2007р. №360 ДПК “Стрімко” корпорації “Сильвестр Компані ІНК” було надано дозвіл на реконструкцію площі та облаштування підземного простору. Того ж року між забудовником і міськрадою було укладено відповідний договір оренди земельної ділянки, термін дії якого встановлено до 26 березня 2013 року на період будівництва та реконструкції площі.

Як повідомляє Чернівецька міськрада, у 2008 році на засіданні містобудівної ради Комунальна організація “Центр містобудування та архітектури” з міста Київ представила проектну пропозицію реконструкції площі Соборної з використанням підземного простору та будівництва готельно-офісного комплексу, яка була погоджена відповідними службами як містобудівне обґрунтування. Однак, з того часу жодні роботи інвестором не здійснювалися. “На сьогодні інформації про забудовника і його наміри з цього приводу немає”, – повідомляється в листі секретаря міськради Віталія Михайлішина.

“Такі звернення жителів регіону ще раз свідчать, що в органів влади недостатня комунікація з територіальною громадою, – прокоментував ситуацію голова облдержадміністрації Михайло Папієв. – На цьому прикладі я ще раз переконуюся, що діалог влади з мешканцями області, району чи міста повинен бути постійним, громади мають знати про уже прийняті управлінські рішення і наміри влади. Очевидно, свого часу, приймаючи рішення щодо реконструкції площі Соборної обласного центру, мерія не забезпечила такого діалогу, тому чернівчани і висловлюють своє обурення. Радитися з людьми, проводити громадські слухання з суспільно важливих питань, питань, які торкаються життєвого простору городян конче необхідно”.

Коментар:  Намір змінити архітектурне обличчя одного з найвеличніших майданів Чернівців – Соборного і не лише його – міська влада оприлюднила вже давно. З цією метою у місті навіть оголосили відповідний конкурс, який заходилося інвестувати ДП "Компанія Стрімко". На початку 2008 року кращим (хоча й не остаточним) проектом реконструкції площі визнали пропозиції екс-головного архітектора Чернівців Олександра Завалецького. Чи не основною перевагою запропонованого варіанту, який обіцяли доопрацювати, стала пропозиція зберегти простір Соборної площі (до того ж зробити її суцільною – не розчленовуючи навпіл дорогою, що веде на вул. І.Франка), на відміну від решти проектів, що передбачали ледь не суцільну забудову майдану. Як альтернативу, вже традиційно для Чернівців, пан Завалецький запропонував обжити підземний простір, спорудивши під майданом автопаркінг, а на ньому – двоярусний торговельно-виставковий комплекс (щоб заховати тюрму?) та чотириповерховий готель. Розглядаються також пропозиції щодо відтворення історичного покриття площі та можливого відновлення пам'ятника "Австрія" (швидше за все у інтер’єрі готелю), встановленого на майдані з нагоди століття входження Буковини до складу Священної Римської імперії німецької нації ще у 1875 році. На громадське обговорення проект обіцяли винести не раніше літа 2008 року. Того ж року у жовтні місто відзначило 600-річний ювілей з часу першої письмової згадки. А практичне втілення проекту реконструкції у життя так і не розпочалося.

Веб-сайт цього зображення aeroluxe.com.ua



КОМЕНТАРІ (2)

Юрко, ну навіщо АЖ ТАК ПРОГИНАТИСЯ ПІД ЕКС-МЕРА? будь правдивий до кінця. Визнай, що Стрімко - це його фірма і будувати мав він (заробити - теж). А ГЕНІАЛЬНИЙ задум Завалецького про підземний паркінг ще у середині 90-х (вловлюєш різницю у часі) озвучував тодішній заступник мера П. Ротар. Щоправда, ти тоді ще не журналістикував...

avatar

Історик

14 лютого 2012 08:29

Ага, дякую за підказку, значить правильний заголовок: У Федорука відберуть Соборну площу?

avatar

Чернівчанин

14 лютого 2012 10:47