У рятувальників Буковини за посаду вимагають тисячу доларів, - розслідування

У рятувальників Буковини за посаду вимагають тисячу доларів, - розслідування

06.05.2014, 19:56

Головний рятувальник Чернівецької області Едуард Братко носить годинник швейцарського бренду TISSOT?

Колишні рятувальники Буковини обурені діяльністю керівництва управління МНС у Чернівецькій області: вони написали звернення-скаргу в прокуратуру та місцеву ОДА, де розповідали про постійні побори у середині структури, торгівлю посадами, «дахуванням» окремих фірм.

Відтак журналісти підпроекту «Народний контроль. Спецвідрядження», що вийде в ефір сьогодні, 6 травня, о 22:25 на телеканалі ZIK, побували на Буковині та подивилися, як працює і живе головний «рятувальник» області Едуард Братко.

«Спецтехніку групи піротехнічних робіт не можна використовувати не за призначенням, - розповів Володимир Островський, який до 2010 року працював у МНС сапером. – Утім я довідався, що її використовували... для сільськогосподарських робіт. Письмові заяви керівництво не приймала, лише казали, щоб ми тихенько сиділи на своєму місці». 

Урешті, обурені тим, що відбувається у сфері, якій віддали чимало років, ветерани МНС написали листи зі скаргами головному прокурору Чернівецької області та голові ОДА. «Зауважень» щодо роботи структури – чимало.

«Щомісяця з кожного райвідділу області інспекція пожежного нагляду збирає так звану «благодійну допомогу» - від 2 до 5 тисяч гривень»,  - стверджують колишні рятувальники. Куди скеровувалися ці гроші – невідомо. А ще ветерани заявляють, що у структурі торгують посадами.

«Випадки, коли співробітники, які працюють у МНС роками, платять, щоб їх перевели на іншу посаду, - кричущі факти», - заявив полковник у відставці Іван  Столяр. За його словами, з цим мали справу чимало його колег: за можливість змінити посаду від них вимагали близько тисячі доларів. Стільки ж треба було заплатити  і за те, щоб начальство заплющувало очі на відсутність диплому про вищу спеціалізовану освіту у працівників.

Також ветерани розповідають про «співпрацю» МНС із приватними фірмами. Так, неподалік пожежної частини  на вул. Лесі Українки у Чернівцях виявили ТОВ «Пожзахист». Про її діяльність розповів один із колишніх рятувальників, який забажав залишитися анонімом.

«Наприклад, ви хочете здати магазин в оренду, для цього приміщення має бути оснащене засобами протипожежної безпеки, - розповів співрозмовник. - Так от, ідете саме в ту фірму і вона все організує. Підприємець не може обирати між кількома фірмами, що надають такі послуги. Людині відкрито кажуть: «Якщо не хочете мати проблем при здачі приміщення, то звертаєтеся саме в цю фірму». Вона ж 30% заробітку відраховує пану Братку».

До речі ТОВ зареєстроване на Віктора Сироїжку, який колись працював у обласному МНС.

Журналісти зустрілися з керівником МНС Чернівецької області Едуардом Братком. Всі звинувачення він відкидає, називаючи їх неправдою. Водночас, як стало відомо, у березні обласна прокуратура Чернівецької області після звернення ветеранів МНС таки відкрила кримінальне провадження щодо зловживання владою та службовим становищем.

Отож детальніше про діяльність обласного МНС  та  життя його керівника, - сьогодні о 22:25 на телеканалі ZIK.

Відеоанонс:

1