У Реваківцях досліджували трипільські старожитності

У Реваківцях досліджували трипільські старожитності

22.12.2017, 16:20

У листопаді, на базі Клубу Сімейного відпочинку «Буковинська Троя», що розташована в с. Реваківці Кіцманського району Чернівецької області, відбулася науково-практична конференція «Шипинська земля: старожитності, історичний розвиток і туристичні перспективи району». Серед організаторів конференції – кафедра історії стародавнього світу, середніх віків та музеєзнавства факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ, науково-дослідний Центр Буковинознавства, Клуб сімейного відпочинку «Буковинська Троя», Кіцманська РДА і Шипинецька сільська рада.

Під час конференції робота науковців тривала за п'ятьма напрямками:

1.Джерела та історіографія минулого Шипинської землі

2.Старожитності Шипинської землі

3.Шипинська земля крізь віки

4.Культурна спадщина Шипинської землі

5.Шипинська земля як об'єкт історичниї реконструкцій і туристичний бренд

У програмі конференції, окрім традиційних доповідей та обговорень, для всіх її учасників було організовано перегляд виставки історичних реконструкцій та майстер-класу давнього гончарства.

Слід відзначити, що в оргкомітеті конференції були відомі в науковому світі фахівці, які протягом багатьох років працюють над темами Трипільської культури, залишки якої свого часу були віднайдені в Шипинцях. Це – професори О. Добржанський, М. Чучко, Б. Боднарюк , доценти В. Карпо, Г. Скорейко, М. Відейко, А. Федорук та ін.

Секретарем науково-практичної конференції «Шипинська земля: старожитності, історичний розвиток і туристичні перспективи району» був один із найперспективніших буковинських науковців-істориків, асистент кафедри історії стародавнього світу, середніх віків та музеєзнавства факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ Микола Ільків.

Під час конференції відбулося 20 наукових доповідей учасників із Києва, Чернівців, Опришен, Галича, Борщова, Новоселиці, Джурова і навіть із Австрії (Антл-Вейзер Вальпурга, Відень).

Нагадаємо, що одним із тих, хто протягом останніх років активно підняв у буковинському суспільстві питання важливості збереження і популяризації давньої цивілізаційної культури Трипілля-Кукутень, був голова ГО "Чернівецький Міжнародний інститут Охорони та збереження культурної спадщини" Ілля Сучеван, а підтримали його прагнення виконавчий директор Українського Національного комітету ICOMOS Олена Сердюк, колишній начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова та Генеральний консул Румунії в Чернівцях пані Елеонора Молдован.

Зокрема, саме за їхнього сприяння протягом 16-17 лютого в румунському місті Сучава відбулася зустріч робочої групи з питання включення цивілізаційної культури Трипілля-Кукутень до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка складається з провідних спеціалістів у галузях науки, культури та охорони культурної спадщини України та Румунії.

Спільна культурна спадщина - великі масиви археологічних знахідок культури Трипілля-Кукутень в Україні, Румунії та Молдові - стали предметом наукових досліджень профільних фахівців з археології, керівників різних структур сфери культури та охорони культурної спадщини, культурологічних благодійних фондів, громадських організацій. 

1