У Продана придумали, як демонтувати пам'ятні дошки Каспруку і Пелеху, - думка

У Продана придумали, як демонтувати пам'ятні дошки Каспруку і Пелеху, - думка

07.02.2019, 22:08

Метою створення управління національної пам’яті та декомунізації Чернівецької міськради є демонтаж пам’ятних дошок колишньому міському голові Чернівців Павлові Каспруку і заслуженому журналістові України Володимиру Пелеху.

Таку думку на своїй Facebook-сторінці висловив усунутий з посади мера Чернівців Олексій Каспрук, пише molbuk.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ім'я великого чернівчанина Бенно Штраухера, яке Продан читає по складах, ріже вуха членам виконкому. Іванов і Петров їм більше до вподоби? (+ВІДЕО)

Він розкритикував проект рішення, який був зареєстрований сьогодні у Чернівецькій міськраді. 

"Чернівчани, ви справді думаєте, що депутатам в голові дороги? Громадський транспорт? Водопостачання? Житловий фонд? Економіка міста? Нові робочі місця? Депутат Назар Моклович, людина, яка згідно матеріалів суду перебувала на обліку в нарко диспансері, засуджений українським судом за кримінальний злочин, побиття жінки в стані алкогольного сп'яніння, вносить на розгляд "ради" проект рішення, яке без сумніву змінить наше життя в місті на краще... На думку цього "народного обранця", 7 (СІМ)! посадовців мерії мають займатись "декомунізацією" міста на постійній основі... Декомунізацією, яка в принципі згідно закону вже завершена. Робота цих чиновників "з декомунізації" буде обходитись нам з вами понад 1 млн. грн щорічно з наших кишень", - написав О. Каспрук.

"Але в порядку денному у цих маргіналів, знаю, є тільки два поточних завдання: перейменування вулиці Павла Каспрука та демонтаж пам'ятної дошки Володимиру Пелеху. Які ж ви убогі, Вася Продан та компанія... Ви здатні тільки знищувати... Що й успішно демонструєте останні кілька місяців", - додав Каспрук.



Раніше повідомлялося, що Чернівецька міська рада має намір створити нову структурну одиницю – управління національної пам’яті та декомунізації. У проекті документу пропонується з 28 березня 2019 року утворити управління національної пам’яті та декомунізації Чернівецької міської ради з чисельністю 7 штатних одиниць. Розгляд цього питання очікується на черговій сесії міськради, яка відбудеться 28 березня 2019 року.

Відповідний проект рішення сьогодні зареєстрував депутат міськради від "Свободи" Назар Моклович. 

У проекті положення про це управління зазначається, що структурна одиниця "проводить політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу в м. Чернівцях та забезпечує надання оцінки тоталітарним та окупаційним режимам XX століття в м. Чернівцях, діям кланово-політичних угруповань, примусовим депортаціям, політичним репресіям, політичним агітаціям спрямованим на дискримінацію українського національно-визвольного руху, діям організаторів і виконавців таких злочинів, а також наслідкам їх дій для м. Чернівців, як невід’ємної частини України".

Окрім того, у проекті положення управління окреслено основні завдання структурного підрозділу:

Забезпечення на території міста Чернівці реалізації політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

Надання оцінки тоталітарним режимам XX століття в Україні, масовому голоду 1946-1947 років, примусовим депортаціям, політичним репресіям, політичним агітаціям спрямованим на дискримінацію українського національно-визвольного руху, діям організаторів і виконавців таких злочинів, а також наслідкам їх дій для м. Чернівці, як невід’ємної частини України.

Надання Чернівецькій міській раді пропозицій щодо формування політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу та національної свідомості громадян з урахуванням багатонаціонального складу населення міста Чернівці.

Організація всебічного вивчення в м. Чернівцях історії українського державотворення, етапів боротьби за відновлення державності.

Здійснення комплексу заходів з увічнення пам’яті чернівчан, учасників українського визвольного руху, Української революції 1917-1921 років, воєн, масового голоду 1946-1947 років та політичних репресій, осіб, які брали участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також в антитерористичних операціях.

Проведення комплексної оцінки діяльності тоталітарних режимів в м. Чернівцях, висвітлення інформації про наслідки такої діяльності.

Проведення аналізу та оцінки тоталітарних, кланово-партійних зав’язків в м. Чернівцях та їх вплив на соціально-економічний розвиток міста.

Організація дослідження історичної спадщини та сприяння інтеграції в українське суспільство національних меншин;

Популяризація в м. Чернівцях історії України, її видатних особистостей.

Формування у чернівчан патріотизму, національної свідомості, активної позиції тощо.

1


КОМЕНТАРІ (6)

Закон обязателен для всех,в том числе красноперых черновчан,которые пресмыкались в советское время перед кремлем.

avatar

Вторсырье

08 лютого 2019 09:15

У мене нема сумніву, що таки необхідний підрозділ міської ради, який би займався питаннями декомунізації. Це питання на часі. Правда вистачить і відділу, а не відразу управління. А Каспруку і Пелеху не треба дуже "боятись", бо я не думаю, що міська влада почне "розправлятися" таким чином з "бувшими".... Це було би блюзнірством і ницістю...

avatar

Юрій

08 лютого 2019 09:15

К1.И остались ихни нащадки фсбшные!!!

avatar

08 лютого 2019 09:51

Будуть і неодмінно, бо щось корисне для містя зробити потрібний відповідний настрій особистості. А не настрій на власні зручності в усіх проявах.

avatar

Спокійна

08 лютого 2019 11:52

    "Формування у чернівчан патріотизму, національної свідомості, активної позиції тощо".

БОРЬБА ЗАВУАЛИРОВАННЫХ КОММУНЯК ("СВОБОДЫ") С РЕАЛЬНЫМИ КОММУНЯКАМИ!!!

Ну чем отличается "СВОБОДА" от тех же КОММУНИСТОВ. Идеология националистов и её имплементация (практичне впровадження в життя) АБСОЛЮТНО ИДЕНТИЧНЫ КОММУНИСТИЧЕСКОЙ ИДЕОЛОГИИ!!! Что коммунисты, что националисты пытались и пытаются насильническим способом "привить" украинскому народу патриотизм.

     Вместо того, чтобы вносить конструктивные проекты подъёма экономики, и как следствие, значительное повышение социальной составляющей народа Украины (зарплат, пенсий, образования, здравоохранения) и таким образом РЕАЛЬНО СФОРМИРОВАТЬ ДОБРОВОЛЬНОЕ ЖЕЛАНИЕ ГРАЖДАН НАШЕЙ СТРАНЫ УВАЖАТЬ И ЛЮБИТЬ НАШУ СТРАНУ ТО ЕСТЬ, ТОТ ЖЕ ПАТРИОТИЗМ, они предлагают ещё больше раздуть госаппарат (за счёт налогоплательщиков - из наших же карманов!) и на выходе получить НОЛЬ ЦЕЛЫХ, НОЛЬ ДЕСЯТЫХ БЛАГОСОСТОЯНИЯ и к тому же в добавок розбрат між самими українцями!!!

 

     Геннадий Геков, независимый гражданский активист, правозащитник. Буковинський громадянин ХХI ст., Академія громадянина (095-474-37-54)

avatar

Правозащитник

08 лютого 2019 16:01

Шиза косить їхні ряди!

avatar

В. Козьмик

08 лютого 2019 19:52