Із Нью-Йорка до Чернівців з 'Ровером' завітав поет Махно

Із Нью-Йорка до Чернівців з "Ровером" завітав поет Махно

05.06.2015, 22:47

До Чернівців із Нью-Йорка завітав поет, перекладач та есеїст Василь Махно з новою збіркою поезій та есе "Ровер". Презентація книжки відбулася 4 червня в Літературному целанівському центрі. Модерував вечір Олександр Бойченко. 

Вірші Василя Махна, в яких вільні художні асоціації поєднуються з чіткою логікою викладу, часто тяжіють до есеїстики, натомість його есе – завдяки сюжетній основі – нерідко нагадують оповідання.

У збірці "Ровер" представлені вірші та есеї автора написані в період з 2011 по 2014 рік. Поезія й есеїстика слугують мовби двома колесами велосипеда, на якому автор з віддалі тисяч кілометрів і десятків років повертається до часу і простору пережитих в Україні дитинства та юності. Тексти знайомлять читача з дитинством автора, з його рідним Чортковом. Проте географія збірки тільки останнім не обмежується: тут і Нью-Йорк, і Париж, і Тернопіль, і Дрогобич, і навіть Єрусалим.

Серед іншого знайшлося у цій збірці місце і для Чернівців:

 ... що залишилося тут від імперій?

може ця клямка і ковані двері

мови ці ветхі – країни померлі

звалище вулиць?

знаєш життя це крихка порцеляна

мова німецька у віршах Целяна

чорні на ринку румунські селяни

ринок – як вулик.

 

вмерла країна – її не відтвориш

і не пошиєш з сувоїв Тори

їдиш забитий цвяхом в підбори

прифастригований швом

Кобилянська пише до Маковея

літо завершується маковієм

першою книгою Маккавеїв

а їхнє кохання – листом.

Тематика текстів багатогранна. Серед віршів є присвячені батькові, з яким, як стверджує поет, він дуже мало знався. Також велика частина поезій присвячена Україні. Окреме місце у збірці займає розділ "Революція", де Махно пише про події Майдану та війну. 

Письменник каже, що організував цей тур по Україні спеціально, щоби відчути порох цієї землі, щоб побачити які зміни відбулися тут після Майдану. "Я бачу багато позитивних змін в суспільстві. Вони дійсно є, хоч можуть здаватися непомітними". Незважаючи на те, що Нью-Йорк є різним і думає по-різному, більшість американців підтримують реформи в Україні.

Василь зізнається, що коли він перенасичується Нью-Йорком, починає уявно мандрувати рідними краями. "Думка про те, чи правильно я вчинив переїхавши до Америки не покидала мене ніколи". Про перспективу переїхати в майбутньому до України думає постійно, проте сумнівається, адже в його сім`ї сформувався там певний стиль життя. "Особисто для мене це не становило би ніяких проблем, проте у мене є дві доньки, які вже звикли до Нью-Йорка". 

Письменник вже презентував збірку в Києві, Івано-Франківську та Бучачі. На черзі Чортків, Львів і Тернопіль.

molbuk.ua

ДОВІДКОВО:  Василь Махно (нар. 1964) – поет, есеїст, перекладач, літературознавець. Автор тринадцяти книжок, лауреат кількох літературних премій, учасник численних міжнародних фестивалів, зокрема – й Meridian Czernowitz.

Від 2000 року живе в Нью-Йорку, працює в Науковому товаристві імені Шевченка.

Із Нью-Йорка до Чернівців з

1