У парку 'Жовтневий' продовжують масово захоронювати сміття

У парку "Жовтневий" продовжують масово захоронювати сміття

07.04.2014, 23:38

На редакційну адресу BukNews надійшов лист від небайдужого чернівчанина Владислава, який привернув увагу до захоронення сміття у парку "Жовтневий"

"Доброго дня шановні журналісти та всі, хто читає цього листа. 

Мене звати Владислав.

Гуляючи Жовтневим парком в районі картинг атракціону біля Олімпії знайшов ось таке звалище (на фото). Це яма в яку цілеспрямовано закидають сміття, а поруч є (на мою думку) вже засипані подібні ями.
Хотів написати листа в адміністрацію п. Жовтневий, але його сайту не знайшов.
Тому звертаюсь до Вас з метою максимально поширити цю інформацію, та допомогти в її вирішенні.

З повагою".

Нагадаємо ще влітку 2013 року чернівецькі засоби масової інформації опублікували відкрите звернення мешканців обласного центру до місцевої влади та журналістів з проханням з’ясувати, хто і з якою метою вивозить будівельне сміття та землю на територію парку «Жовтневий». 

Будівельне сміття  у парк "Жовтневий" - на схил з боку вулиць Південно-Кільцевої та Воробкевича - вивантажували цілими КамАЗами.

У відповідь на зазначене звернення прокуратурою міста Чернівців до Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області та Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради скеровано вимоги про проведення відповідних перевірок описаних громадянами фактів.  Про результати перевірок та вжиті заходи громадськість обіцяли повідомити додатково.

Згодом журналісти "Молодий буковинець" з'ясували, що виступ на схилі насипаний із глини, перемішаної зі сміттям. Як запевняють чиновники, все це до парку звозять законно забудовники з вулиці Воробкевича, що неподалік.

Представники мерії та керівництво парку кажуть, що глина упереміш з сміттям - це частина реалізації плану розвитку парку і благоустрою. - Проводять планові роботи по засипанню яру, - каже заступник міського голови Олександр Паскар. - Ці роботи проводять ще з 2005 року. Є відповідні угоди з будівельними фірмами. Яр заболочений. Там росте очерет у зріст людини і ходити там неможливо. Були зауваження, мовляв, там "вовки виють". Стосовно вовків не знаю, але те, що там постійно ходять наркомани і алкоголіки — факт. Звісно, комусь це може не подобатися, але окремо наймати будівельні фірми і завозити спеціально сміття місто можливості не має. Будівельне сміття, яке накопують для заливання фундаменту, будівельники вивозять сюди і роблять насип. Керівництво парку уклало угоду із забудовником, згідно з якою забудовник зобов'язується провести рекультивацію та благоустрій території. Тут має бути дренажна система та три тераси. Коли вони будуть вирівняні, то там насадять дерева, траву та облаштують доріжки.

Стосовно ж іншого, побутового сміття, яке сюди потрапляє, то його завозять самі мешканці. Для цього, щоби цього не допустили, на під'їздах поставили два шлагбауми. Але, таке часом і надалі відбувається.

Засипання яру є ініціативою нового директора парку. Він каже, що ця паркова частина залишається неосвоєною. Хто ж навозить на територію парку сміття директор не знає і нарікає на відсутність охорони та паркану.

Довідково

Парк «Жовтневий» - найбільший парк у  м. Чернівці. Займає площу 64 га. Він був створений у 1984 р. Цей парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва. На території парку «Жовтневий» знаходиться озеро та дитячий ігровий майданчик, збудований фірмою «Roschen». В парку є декілька житлових будиночків, які залишені тут. Є навіть старенький будиночок, де літня жінка утримує кіз. Особливих клопотів з козами немає: для дітей – розваги, окрім того кози випасають траву, яку потім не потрібно косити. Парк є місцем відпочинку чернівчан. Тут ростуть рідкісні лікарські рослини. В березні 2002 року в рамках проекту «Зелений пояс Чернівців» проведена посадка дерев на площі 5 га. В акції взяли участь 2000 представників громадськості, владних структур, студентів місцевих вузів та учнів. Було висаджено 3.5 тис. дерев. До 600-ти річчя м. Чернівці привезли 300  саджанців  молодих берізок червоних дубів з розсадника управління лісового господарства і посадили в парку. Депутати міської ради вирішили оголосити конкурс на виділення земельної ділянки в парку для побудови  “Діснейленду”.

1