Чернівецький театр відновлює традицію сімейних вистав: головну роль у прем'єрі зіграє восьмирічна дівчинка

Чернівецький театр відновлює традицію сімейних вистав: головну роль у прем'єрі зіграє восьмирічна дівчинка

26.01.2015, 20:36

У 2014 році в чернівецький драмтеатр ім. О. Кобилянської ходили менше глядачів, ніж у 2013-му. Про це під час прес-конференції повідомив директор театру Юрій Марчак.

- Порівняно з 2013 роком на 4 тисячі менше глядачів, - сказав Юрій Марчак. - З 56 тисяч ми перейшли на 52 тисячі.

На його думку, пов’язано це з тим, що минулого року не проводили традиційний фестиваль "Золоті оплески Буковини". 

Окрім цього, через ситуацію в країні деякі вистави відміняли.

- До прикладу, вчора ми відмінили виставу «Малюк» у зв’язку з трауром, - каже Юрій Марчак.

- Попри це, у 2013 році ми відіграли 186 вистав, а у 2014-му – 201 виставу, - підсумував він.

Фінансовий план театру у 2014 р. був виконаний, повідомило керівництво Чернівецького музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської.

Прибуток минулого року  становив 52 тис. грн. І це тоді, коли чимало заходів, як наприклад  фестиваль комедії «Оплески Буковини», з відомих причин не відбулися .

Директор театру Юрій Марчак:

"Незважаючи на всі складності , 2014 рік був продуктивний для театру. Значно покращилась матеріально-технічна база театру, проводились ремонтні роботи у гуртожитку театру, у цехах. Всюди, крім приміщення театру, встановлено економічні котли. Зараз проходить експертна оцінка проектно - кошторисної документації для ремонту в театрі. На це витрачено вже 380 тисяч. Скільки грошей потрібно буде далі – невідомо. Держава не виділяє гроші на театр з 1990 року. А кількість податків лише збільшується»

Нагадаємо, незабаром у драмтеатрі стартує прем'єра вистави "Енні". 

Прем'єра вистави "Енні" відбудеться на початку лютого.

7-8 лютого чернівецький драмтеатр імені Ольги Кобилянської покаже нову виставу під назвою "Енні".

Прем'єра відрізнятиметься від інших насамперед тим, що у ній зіграють актори-діти.

За словами художнього керівника драмтеатру Людмили Скрипки, ідея, де б зіграли професійні актори з дітьми, у неї була давно. Проте втілити її було надзвичайно складно, оскільки робота з дітьми потребує не тільки зусиль, а й професійної підготовки дитини.

- Коли почала працювати театральна студія, коли діти почали займатися, із задоволенням приходити в театральну студію, ми зрозуміли, що ця ідея може втілитись в життя, - зазначила Людмила Скрипка.

За її словами, діти над новою постановкою працюють на рівні з дорослими акторами і по часу, і по навантаженнях.

- «Енні» - це американська книжка, яка в свій час дала можливість з’явитися виставам, мюзиклам на Заході, в Америці. Були вистави в Росії, щодо України мені складно сказати, - каже Людмила Скрипка. - Хоча цілком може бути, що саме у нашому театрі ця історія вперше постане на українській сцені. Це вистава про родинне тепло, якого, на жаль, багатьом у цьому світі так бракує. Хочу наголосити, що ми хочемо відновити у театрі традицію сімейних вистав. Хочу, аби вистава була цікава і дітям, і батькам. Зізнаюсь, це дуже складно. 

- Це історія про дівчинку, яка виховується в притулку, яка пройшла шлях від маленької бідної дівчинки з притулку і опинилась у сім’ї багатого мільйонера. Така от казка для дорослих і дітей, - розповідає пані Людмила. - В цей час, мені здається, така історія дуже потрібна в нашому суспільстві. Це історія для всієї сім’ї.

Зі словами художнього керівника погоджуються й головні балетмейстер та хормейстер театру. Вони також наголосили на працьовитості дітей. Та їхній витривалості. Адже над новою постановкою вони працюють на рівні з дорослими акторами.
 
 
«Бувало, що по завершенні робочого дня ми жартома питали дітей, чи пройдемося ще разочок по матеріалу. І дітки відповідали «Так», - додала Людмила Скрипка.
 
Головну роль у виставі позмінно грають дві восьмирічні дівчинки: Вікторія Гораш та Юлія Гомзяк.
 
- Мою героїню звати Енні. Її характер дуже-дуже добрий, - розповідає під час репетиції актриса Вікторія ГОРАШ. - Моя героїня росте у притулку й мріє, щоби у неї була сім’я. Роль мене дуже захоплює. Почала більше любити свою сім’ю...

- Моя героїня може постояти за себе і якщо хоче чогось добитися, то добивається цього, - каже актриса Юлія ГОМЗЯК. - Почала грати цю роль і вона мене причарувала. Раніше так багато не думала про свою сім’ю. Сподіваюся, що глядачі подивляться виставу і подумають: "Це ж не просто треба думати, що у тебе є сім’я. Це ж найголовніше". На сцену виходити мені не страшно. Це вже не вперше я беру участь у виставі. Я уже грала у"Солодкій Дарусі" та у виставі "Тарас і доля".
 
 
Всього у виставі задіяно близько двадцяти дітей. Наймолодшим актрисам по шість років.
 
В театрі б дуже хотіли, щоб на цю виставу першочергово приходили батьки з дітьми, створюючи таким чином гарну традицію.
 
"Ми хочемо відновити традицію сімейних вистав, яка була у театрі у Чернівцях колись, років 50 тому", - так говорить про прем’єру музичної вистави "Енні" режисер Людмила Скрипка.
 
«Енні» є всесвітньо відомою історією про маленьку дівчинку-сирітку, Енні, яка разом з іншими сиротами виховується в дитячому притулку. У неї є мрія – мати справжніх маму й тата. Пропри те, що батьки загинули в автокатастрофі, дівчинка вірить – вони живі й незабаром прийдуть по неї. Енні вірить у диво. І воно стається… на Різдво.
 
Художник музичної вистави - Петро Магратій, балетмейстер - Василь Гринюк, музика адаптована композитором-аранжувальником Оксаною Первовою-Рошкою. З відомих акторів на сцені у ролі міс Феніган побачимо заслужену артистику України Валентина Головко. Також у ролях Анна Моргунова, Дмитро Леончик, акторське подружжя Катерини та Ігоря Андроників.

За матеріалами vidido.ua, БукІнфо, chv.tv, molbuk.ua

1