У неділю у Чернівцях одружуватимуться гуцул та бессарабка

У неділю у Чернівцях одружуватимуться гуцул та бессарабка

27.09.2017, 18:48

Плетіння вінка, калач з медом  та танець із кухаркою

 “Осінь весільна” - третє обласне фольклорно-етнографічне свято, покаже гуцульське та бессарабське весілля.

 1 жовтня, о 13. 00, у Музеї просто неба, одружуватимуться гуцул із Путильщини та бессарабка із Кельменецького району - звісно, не по-справжньому, а театралізовано. На святі “Осінь весільна” будуть відтворені всі весільні обряди гуцульського та бессарабського весілля, які супроводжуватимуться співом та танцями народних аматорських колективів двох районів. Гостей весілля  чекатимуть частування калачами з медом. А ще всіх бажаючих навчать на майстер-класі виготовляти  та прикрашати весільні калачі. У відтворенні гуцульсько-бессарбського весілля візьмуть участь майже дві сотні учасників.

 Учбово-методичний центр культури Буковини вже втретє  проводить фольклорно-етнографічне свято “Осінь весільна”. Воно незмінно відбувається у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту (вул. Січових Стрільців, 38 б).  Відродження буковинського колориту автентичної весільної обрядовості має важливе пізнавальне й виховне значення, особливо для розвитку молоді, вважають організатори.

Слід відзначити, що “Осінь весільна” – це не нове свято, яке народилося три роки тому, а відроджене. Наприкінці 80-х років минулого століття свято весільної обрядовості заснував у  Чернівцях відомий етнограф та фольклорист Авксентій Яківчук, якого  не стало у 2006-му році.

- На першому святі “Осінь весільна” у 2015 році ми відтворили чотири весілля нашого краю, - розповідає Микола Шкрібляк, директор Учбово-методичного центру культури Буковини, етнограф. – Це були гуцульське, румунське, українське та бессарабське весілля. Все було дуже колоритно, але чотири весілля – це багато, і увага глядачів губиться. І вже на другій “Осені весільній” ми вирішили показати  лише два обряди весілля – українського та румунського. І такий варіант нам видався  найвдалішим. Цього року чернівчани та гості міста побачать гуцульсько-бессарабське весілля. Молодий буде із гір, з Путильского району, а молода  – бессарабка,  із Кельменецького району. Наша головна мета – це максимально відтворити весільні обряди. Має бути три складові: правдивість, колорит та енергетика. Якщо не буде цих трьох компонентів, то навіть найпрофесійніші колективи не передадуть обряду.

Вхід у музей прикрашатимуть два весільні деревця – така традиція у гуцулів. І вже традиційно буде весільна брама. Свято”Осінь весільна” розпочнеться весільною ходою від брами. Спочатку йтиме наречений з почетом, музиками і гостями, а за кілька хвилин – наречена зі своїми гостями. Вони йтимуть кожен на своє обійстя, де продовжиться весілля.

Весільні обряди супроводжуватимуться виступами народних аматорських колективів. З кожного району – Путильського та Кельменецького, приїде по вісім колективів.

Ведучих на святі не буде. Точніше сказати, ці ролі візьмуть на себе два весільних старости. Першим старостою буде директор Дихтинецького Будинку культури Путильського району Микола Гавриленко. Другим – Василь Кривий із Кельменців, відомий журналіст та знавець місцевих народних традицій.

На святі “Осінь весільна” будуть відтворені, зокрема, такі обряди бессарабського весілля: пошиття вінка нареченої, хід до церкви,  викуп молодої, розгулювання і ламання калачів під супровід духового оркестру, покривання молодих, частування кухарки, танець сватів, танець бабусі із килимом… Та, зокрема,   такі обряди гуцульського васілля: клоніння вінка молодому, перев’язування рушниками дружбів, вінчальних батьків та маток, проща молодого до рідних батьків,  ламання калача після вінчання, танець молодого з дружбами, викуп молодої, знімання вінка,  танець з кухаркою….

Паралельно із весільним театралізованим дійством, на території музею триватиме ярмарок майстрів народних ремесел, працюватимуть заклади громадського харчування та ігрові майданчики для дітей.

1 жовтня, у день проведення свята,  до музею народної архітектури та побуту з 11.30 до 18.00 додатково курсуватимуть тролейбуси маршруту №4. Адже свято закінчиться о 18. 00.

(На фотографіях – свято «Осінь весільна 2015 року). 

1