У Малишевської виправдовуються, що пліснявий твердий сир та гнилі буряк і капусту в дитсадках замінили на якісні, а м’ясні тюфтелі ділили, бо прийшло забагато дітей

У Малишевської виправдовуються, що пліснявий твердий сир та гнилі буряк і капусту в дитсадках замінили на якісні, а м’ясні тюфтелі ділили, бо прийшло забагато дітей

23.12.2011, 19:33

Відповідь на статтю Анни Гаргалі «Дітей годують гнилою капустою і переполовиненим м’ясом» в газеті «Погляд» від 22.12.2011 р.

Управління освіти Чернівецької міської ради інформує, що в ЗОШ №27 (сметанний продукт), ДНЗ №5 (пліснявий твердий сир), в ДНЗ №4 (буряк, капуста), були замінені постачальниками на якісні в день перевірки управлінням у справах захисту прав споживачів у Чернівецькій області.

Постачальника попереджено про недопущення постачання овочів в дошкільні навчальні заклади неналежної якості.

Щодо вказаних зауважень про невідповідність об’єму порцій м’ясних тюфтелей повідомляє, що закладка продуктів в котел для приготування страви на обід здійснюється в ранішні години до приходу дітей в дошкільні заклади. В той день до дошкільного закладу прийшло на 23 дітей більше. Однак, тюфтелі були приготовані з наявної кількості м’яса, у зв’язку з тим, що додати м’ясо
до котла технологічно було неможливо, оскільки залишки м’яса в коморі перебували у замороженому вигляді. Теоретичний (за меню-розкладом) та фактичний вихід страви фіксується у Журналі бракеражу готової продукції.

З метою контролю виконання затвердженого в меню набору продуктів, медсестра веде Журнал обліку виконання норм харчування. На підставі даних цього Журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При не виконанні норм харчування до кінця місяця, з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі (білків, жирів і вуглеводів) у раціоні харчування дітей згідно Таблиць хімічного складу та енергетичної цінності продуктів харчування відповідно вимог Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах затвердженої спільним наказом МОН України та МОЗ України №298/227 від 17.04.2006 р.

Заступник начальника управління освіти Чернівецької міської ради Н.П.Вітковська

Коментар BukNEWS: Овочі для потреб шкіл і лікарень закуповують за завищеними цінами. Для проведення аналізу діяльності тендерних комітетів у сфері охорони здоров’я, освітянській сфері в процесі планування та здійснення ними процедур із придбання товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти потрібно  залучати громадськість, засоби масової інформації, фахівців територіального відділення Антимонопольного комітету. Таку думку висловив  голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв під час апаратної наради 5 грудня. За його словами, в той час, як овочі знизилися в роздрібній ціні майже до собівартості, для шкіл та лікарень їх закуповують за цінами, визначеними в тендерних угодах, які були складені на початку року. Відтак гроші витрачаються неефективно. “Ми не змінимо норми недосконалого тендерного законодавства, але вивести цю ситуацію в прозоре русло, зменшити корупцію в наших силах”, – сказав Михайло Папієв.

Восени 2008 року, нагадаємо,  у половині з півсотні дитсадків обласного центру спочатку у вересні, а відтак у листопаді 2008 року трапилося  масове харчове отруєння понад сотні дітей. (За різними даними першого місяця осені було виявлено від 44 до 86 хворих дітей, у листопаді отруїлися ще 74 дитини). Депутати крайового парламенту у розпал скандалу гучно вимагали покарання винних. Пригадується сесія Чернівецької облради ледь не одноголосно рекомендувала меру Чернівців Миколі Федоруку звільнити з посади начальника міського управління освіти Валентину Малишевську. З чим їх колеги з міської ради, пригадується, категорично не погодилися. Що ще надзвичайного має трапитися у дитячих садках та школах, щоб нікчемних чиновників нарешті покарали?

У дитсадках Чернівців дітей годують гнилою капустою

М’ясні тефтельки для дітей були меншими за норму на третину
Школяриків же обраховують і обважують

На вимогу прокуратури області, працівники управління захисту прав споживачів перевірили якість та безпеку харчування у дитсадках і школах Чернівців і Новодністровська.

- Із восьми перевірених закладів порушення виявили у семи, забракували і зняли з реалізації продуктів на суму майже 12 тисяч гривень, - каже в. о. начальника управління захисту прав споживачів у Чернівецькій області Надія Кутиніна.

Так, у їдальні ЗОШ м. Новодністровськ працівники споживзахисту виявили куряче філе без будь-яких супровідних документів, борошно з недовагою, а під час контрольної покупки їх, мабуть за усталеною звичкою, обрахували на 40 копійок. У їдальні ЗОШ №27 м. Чернівці замість сметани у страви додавали сметанний продукт, який взагалі заборонено використовувати для харчування дітей. У їдальні ЗОШ №5 обласного центру перевіряльники виявили пліснявий твердий сир, але найбільші “перли” чекали у дитсадках.

У ДЗН №4, що на вул. Руській, перевіряльники навідалися перед самим обідом. Окрім того, що на кухні вони виявили пророслий буряк і гнилу капусту, коли переважили страви, які мали за хвилину-другу подати дітям на стіл, диву далися. М’ясні тюфтельки були не тільки деформовані та підгорілі, вони були меншими за норму майже на третину.

- При допустимому відхиленні ваги на 3,5% недовага склала 22,2-28,6%, - каже головний спеціаліст споживзахисту Ніна Горяніна.

Мікроскопічними виявилися і дитячі порції вершкового масла. Кожній дитині його перепало, не повірите, лише по… 3 грами!

Різке “схуднення” порцій кухарі пояснили тим, що, мовляв, на обід до дитсадка прийшли на 23 дитини більше, ніж їх було вранці. Тому відважені на попередню кількість дітей продукти вимушено поділили на всіх. Злукавили, бо згідно з відповідною інструкцією МОЗ та Міністерства освіти України, у разі якщо дітей більшає, кухарі мають пропорційно додати продуктів з комори, а не зменшувати порції, з’ясували працівники споживзахисту області.

Аналогічні порушення, а також зламані ваги, приготування страв із порушенням технології, використання продуктів невідомого походження, виявили і в інших дошкільних установах і школах Чернівців та Новодністровська. Порушників притягли до адміністративної відповідальності, а матеріали перевірок передали в обласну прокуратуру.

Анастасія ЛІЩИНСЬКА 



КОМЕНТАРІ (2)

Та про цю с.ку ніхто доброго слова ніколи не скаже. Давно її треба було гнати в три шиї. А доти поки так звана нова команда буде зберігати її, це лиш означатиме, що насправді вона нічим не відрізняється від брєжнєвської кілки. Що досвід Малишевської знадобився при тендерних дерибанах і відкатах?

avatar

Михайлішину

23 грудня 2011 17:02

Чого напали на Малишевську, адже їй необхідно завершити будівництво особняка, а коханця "забрили" на декілька років. Врахуйте, що - (мінус) грам дитині, то + в кишеню Малишевської. Незалежно від виду продукта. А загалом з цього виступу ЗМІ нічого не буде. У цієї "танкині" все схвачено і проплачно. На жаль. ПРЕВЕЛИКИЙ ЖАЛЬ!!!!

avatar

Ivan

24 грудня 2011 11:06